Sociální sítě
Nahoru

Vychytávky moderního tisku, které vám přinesou radost

Tisknutí už dávno není jen o voucherech a pracovních podkladech. V posledních letech se na trhu vyrojila spousta zajímavých tiskáren, které vám umožní vyšperkovat interiér, uchovat vzpomínky nebo vytisknout fotky třeba přímo na svatbě.

Pojďme se na ně společně podívat!

Tisk pozvánek či vizitek na luxusní papír

Plánujete vytvořit pozvánky na svatbu nebo slavností večeři? Zapomeňte na klasický kancelářský papír. Dojem uděláte s luxusním papírem, který má v sobě vytlačený určitý vzor, například mřížku nebo obloučky.

„Důstojnost“ tomuto typu papíru dodává jeho vysoká gramáž (od 250 g/cm2 výše), díky které je silnější a jen tak snadno neohne. Jeho povrch nemusí mít jen texturu, může být také hladký a s úpravou do matného, lesklého či křídového vzhledu.

Většina tiskáren si poradí s gramáží až 300 g/cm2; pro dosažení vysoké kvality tisku využijte inkoustová zařízení. Ideální jsou přístroje s tzv. hexachromovým tiskem, které disponují šesticí barevných inkoustů a umožňují vytisknout všechny myslitelné barvy – včetně světle růžových, zelených a oranžových odstínů. S těmi si klasické tiskárny se 3 inkousty (operující v tzv. CMYK barevném módu) neporadí.

Tisk domácích dekorací

O 3D tiskárnách jste už jistě slyšeli. Věděli jste ale, že si na nich můžete vyrobit i dekorační předměty, které dodají interiéru vašeho domova jiskru? Inspiraci najdete na stránkách jako cgtrader.com (sekce „decor“) nebo all3dp.com (stačí do vyhledávání zadat „decorations“).

Vytisknout si pak můžete různé ozdobné ornamenty, vázy, sošky nebo lampičky. K trojrozměrnému tisku potřebujete samozřejmě 3D tiskárnu. Kvalitní tisk zajistí zařízení, jehož cena začíná na 10 000 Kč. Jen takové přístroje mají natolik citlivé trysky, že tisknou předměty s hladkým povrchem, přesně dle předlohy.

Neméně důležitý je ale i vstupní materiál. K 3D tisku se využívají plastové struny (tzv. filamenty) a dle toho, jaký plast využijete, se odvíjí kvalita výrobku. Nejrozšířenějším je PLA plast, snadno se ale rozbije a příliš vysokým teplotám také neodolá. Pokud chcete, aby vaše dekorace něco vydržely, sáhněte po ABS filamentu nebo PC plastu (polykarbonátu).

Tisk fotek z telefonu

Fotoalba se po mnoha letech vrátila do módy. Na rozdíl od dřívějška už ale nemusíte s filmem běžet do fotokiosku a čekat několik dní, než snímky vyvolají.

Snadno si totiž fotografie z oslavy narozenin nebo dovolené vytisknete sami. Ve specializovaných obchodech i e-shopech bez problémů seženete stejné fotopapíry, jaké využívají i specialisté. K tisku doporučujeme využít inkoustové zařízení, popř. tiskárnu určenou přímo pro tisk fotek.

Dokonce ani nepotřebujete počítač – bez problémů zvládnete i tisk z telefonu. Stačí se připojit přes Wi-Fi síť nebo Bluetooth (tyto funkce podporují všechny moderní tiskárny). Potřebujete akorát do svého smartphonu nainstalovat ovladač dané tiskárny. Stáhnete jej z Google Play i Android Store; stačí zadat jméno výrobce. Využít ale můžete i univerzální ovladače.

Přímo na akci vytiskněte snímky pomocí speciálních přenosných tiskáren. Fungují na podobném principu jako Polaroid; na jedno nabití dokáží vytisknout až několik desítek fotografií. Od snímků z fotokiosku je prakticky nerozeznáte.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.