Sociální sítě
Nahoru

Jak zvolit správné pohybové čidlo?

Současná pohybová čidla lze připojit prakticky na cokoli, pokud zvolíte ten správný typ. Díky tomu můžete zvýšit bezpečnost své domácnosti, ušetřit si sem tam nějakou práci a snížit své účty za elektrickou energii. Důležitá je právě jejich volba, na kterou se můžete níže podívat podrobněji.

Podle použití

Základem je vědět, k čemu budete chtít pohybové čidlo využívat, protože jejich funkce jsou již dnes značně široké, a tím je určení rozdílné. Základní dělení je pak na čidla, která jsou vhodná pro zabezpečení prostoru nebo rozsvícení světel. Setkáte se s čidly, která mají integrovanou sirénu, která vás upozorní na pohyb, ty se často používají třeba do garáží, zejména pokud jsou dále od domu. Dále pak s pohybovými čidly, které mají integrovanou kameru a začnou natáčet zdroj pohybu a s pohybovými čidly univerzálními, které je možné připojit k osvětlení či stávajícímu bezpečnostnímu systému.

V oblasti osvětlení jsou pak samostatná pohybová čidla, ale i svítidla s integrovaným pohybovým čidlem. U svítidel s integrovaným pohybovým čidlem často nastává problém s nastavením pozice čidla, aby světlo svítilo tam kam potřebujete, ale snímalo jinou plochu. Pro příjezdové cesty tak lidé často volí spíše čidla samostatná, do prostor jako je průchozí chodba nebo prostor u vchodu do domu pak světla s integrovaným čidlem.

Podle místa použití

Velmi důležité je volit správně mezi čidly pro interiér a exteriér. Pohybová čidla pro interiér jsou většinou levnější, ale neodolají různým povětrnostním vlivům. Čidla do exteriéru pak kromě této odolnosti mají i menší míru falešných poplachů. Pokud tedy volíte čidlo třeba do pergoly, která je sice proti dešti zakrytá, je vhodné vždy investovat do modelů pro exteriér. Kromě toho mají vnější modely mnohdy i solární napájení, což vám opět pomůže něco málo ušetřit.

Podle možnosti nastavení

Při výběru vždy hledejte modely, které mají možnost, alespoň základního nastavení. To je tvořeno nastavením doby svícení osvětlení, to bývá v rozpětí několik sekund až řady minut, dále pak intenzitu okolního osvětlení, kdy se má začít čidlo sepínat, aby se nezapínalo i za světla.

Vhodná je pak možnost spolupráce mezi jednotlivými čidly, tedy aby se následující čidlo také rozsvítilo, a to předtím, než vás samo detekuje. Nebo možnost ovládání čidla či čidel dálkovým ovládáním. Ty jsou dnes často zastoupeny i modely, které lze ovládat mobilními telefony a jsou stále oblíbenější.

 

Zdroj fotografií: Freepik

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.