Sociální sítě
Nahoru

Jak si zabezpečit domov?

Ačkoli nebylo zabezpečení vlastního domova nikdy jednoduší, řada lidí jej neustále podceňuje a mnohdy na sebe nepříjemnosti nenechávají čekat. Při zabezpečování domova byste měli myslet nejprve na své zdraví a následně pak i na ochranu vašeho majetku.

Jak můžete ochránit své zdraví?

Kromě řady zásad při práci v kuchyni, s elektrospotřebiči nebo prací ve výšce, které nás běžně napadají a jsou nejčastějšími příčinami úrazů v domácnost, existuje řada nebezpečí, která si lidé uvědomují, ale nevěnují jim pozornost. Přitom mohou ochránit zdraví vás a vašich blízkých nebo vám i zachránit život. Jedná se především o čidla na detekci plynu, detekci teploty, detekci kouře a detekci CO2.

Detektor plynu

Kvalitní detektor plynu by neměl chybět v žádné domácnosti, kde je plyn využíván pro vytápění nebo vaření. Ačkoli je do plynu přidáváno aroma, aby plyn páchl, a to takzvanou odorizací, tak při průchodu přes stěny většinu svého zápachu plyn ztrácí. Detektor plynu vás tak může ušetřit řady vážných zdravotních potíží.

Detektor CO2

Detektory, které hlídají výskyt oxidu uhličitého v domácnostech, jsou naprosto nezbytné pro domácnosti a objekty, které se vytápí tuhými palivy. Na rozdíl od plynu totiž nemá oxid uhličitý svůj typický zápach, ale následky jeho otravou mohou být také fatální. Hlásič CO2 byste měli mít nejen poblíž kotelny, ale i v obytné části domu.

Oxid uhličitý se pak v jisté míře vyskytuje ve všech prostorech, protože jej vydechujeme, což je příčinou únavy a bolestí hlavy ve špatně větraných místnostech.

Detektor kouře a teploty

Při nebezpečí požáru se můžete spolehnout na detektory kouře a teploty, které vás včas upozorní na nebezpečí. Získáte tak čas menší požár uhasit, za pomoci hasící přístroje, který by neměl chybět v žádné domácnosti nebo aspoň bezpečně opustit dům a zavolat na pomoc hasiče. V domech, kde jsou instalovány detektory kouře a teploty bývají škody způsobené požárem nižší než v domech bez těchto hlásičů.

Jak ochránit svůj majetek?

Kromě zdraví se pak řada lidí snaží ochránit i svůj majetek, a to nejen instalací zabezpečovacích zařízení proti vniknutí, ale i čidly proti vytopení, která se instalují pod pračku, myčku nebo světlík.

Zabezpečovací zařízení proti vniknutí pak mohou rozsvítit světla, spustit hlasitou sirénu nebo přímo uvědomit bezpečnostní složky.

V neposlední řadě byste měli uvažovat i o pojistné ochraně, protože existují i rizika živelných katastrof, před kterými zatím technika ochránit nedokáže.

Zdroj fotografií: Freepik

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.