Sociální sítě
Nahoru

Ve Špindlu září Soyka: Parádní ukázka moderní české kuchyně

Jednoduché kombinace, prvotřídní kvalita surovin, špičková chuť. Takové jsou devizy nové restaurace ve Špindlerově Mlýně, která se okamžitě zařadila mezi nejlepší podniky horského střediska.

Filozofie nového podniku je jednoduchá. Vedle důrazu na lokálnost a sezónnost sází na dva pilíře. Tím prvním je moderní úprava tradičních českých pokrmů tak, aby se v nich zvýraznila autentická a přirozená chuť. Druhým pilířem je pak domácí příprava většiny ingrediencí.

Hvězdou soyčího menu je dokonale vymazlený „holanďák“, tedy holandský řízek připravený ze selečího masa. Ale to není jediný fígl, který proměnil českou klasiku v oblíbenou delikatesu: do masa zde přidávají také smetanu a nastrouhanou goudu, navíc kousek sýru se přidává v celku, aby se při smažení uvnitř roztekl. O tomhle pokrmu už ve Špindlerově Mlýně kolují legendy, takže jeho ochutnání je téměř povinností.

Pokud má na menu nějakého konkurenta, je jím vepřové koleno podávané na klasické bramborové placce, která bývala typickým pokrmem chudých horalů. I tento pokrm je přetaven do moderní podoby a překvapí nejen hravou prezentací, ale také skvělou chutí.

Milovníci smaženého sýru mohou vyzkoušet variaci s blaťáckým zlatem smaženým na přepuštěném másle, nechybí ani steaky připravované na dřevěném uhlí v populárním Josper grilu. Potěší také lečo připravené v moderním kabátku: s pečenou klobásou, loupanými rajčátky, paprikovou omáčkou a vejcem připraveným metodou sous vide o 63 stupních, která zajistí nádherně tekutý žloutek.

A nesmíme zapomenout na dezerty, neboť i v této kolonce najdou hosté jedno velké překvapení. Je jím „rozložený“ koláč z rebarbory, která je pečená v griotce a servírovaná s pěnou ze zakysané smetany a drobenkou s oříšky.

Soyku má na starosti duo zkušených kuchařů. Michal Húsek je šéfkuchařem restaurace Savoy a Soyka. Martin Frýba je sous chef zodpovědný za restauraci Soyka.

Hotel Soyka otevřela po téměř tříleté rekonstrukci společnost Asten Hotels, která má s vedením horských hotelů velké zkušenosti, neboť již osm let provozuje sousední hotel Savoy. Hotel Soyka má kapacitu 26 pokojů z toho 5 dvouložnicových apartmánů. Disponuje 52 lůžky. Kapacita restaurace je 64 míst, v letních měsících je možné využít venkovní terasu s 22 místy.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.