Sociální sítě
Nahoru

Ve Špindlu září Soyka: Parádní ukázka moderní české kuchyně

Jednoduché kombinace, prvotřídní kvalita surovin, špičková chuť. Takové jsou devizy nové restaurace ve Špindlerově Mlýně, která se okamžitě zařadila mezi nejlepší podniky horského střediska.

Filozofie nového podniku je jednoduchá. Vedle důrazu na lokálnost a sezónnost sází na dva pilíře. Tím prvním je moderní úprava tradičních českých pokrmů tak, aby se v nich zvýraznila autentická a přirozená chuť. Druhým pilířem je pak domácí příprava většiny ingrediencí.

Hvězdou soyčího menu je dokonale vymazlený „holanďák“, tedy holandský řízek připravený ze selečího masa. Ale to není jediný fígl, který proměnil českou klasiku v oblíbenou delikatesu: do masa zde přidávají také smetanu a nastrouhanou goudu, navíc kousek sýru se přidává v celku, aby se při smažení uvnitř roztekl. O tomhle pokrmu už ve Špindlerově Mlýně kolují legendy, takže jeho ochutnání je téměř povinností.

Pokud má na menu nějakého konkurenta, je jím vepřové koleno podávané na klasické bramborové placce, která bývala typickým pokrmem chudých horalů. I tento pokrm je přetaven do moderní podoby a překvapí nejen hravou prezentací, ale také skvělou chutí.

Milovníci smaženého sýru mohou vyzkoušet variaci s blaťáckým zlatem smaženým na přepuštěném másle, nechybí ani steaky připravované na dřevěném uhlí v populárním Josper grilu. Potěší také lečo připravené v moderním kabátku: s pečenou klobásou, loupanými rajčátky, paprikovou omáčkou a vejcem připraveným metodou sous vide o 63 stupních, která zajistí nádherně tekutý žloutek.

A nesmíme zapomenout na dezerty, neboť i v této kolonce najdou hosté jedno velké překvapení. Je jím „rozložený“ koláč z rebarbory, která je pečená v griotce a servírovaná s pěnou ze zakysané smetany a drobenkou s oříšky.

Soyku má na starosti duo zkušených kuchařů. Michal Húsek je šéfkuchařem restaurace Savoy a Soyka. Martin Frýba je sous chef zodpovědný za restauraci Soyka.

Hotel Soyka otevřela po téměř tříleté rekonstrukci společnost Asten Hotels, která má s vedením horských hotelů velké zkušenosti, neboť již osm let provozuje sousední hotel Savoy. Hotel Soyka má kapacitu 26 pokojů z toho 5 dvouložnicových apartmánů. Disponuje 52 lůžky. Kapacita restaurace je 64 míst, v letních měsících je možné využít venkovní terasu s 22 místy.

Více z rubriky Gastro

  • V srdci Českého lesa se na jaře otevře nový wellness resort

    Blahodárný klid hlubokých lesů chodského pohraničí si bude od letošního jara možné vychutnat ve společnosti kreací šéfkuchaře Martina Šilinga, se skvělým...

    Jan Pešek25.1.2023
  • Řemeslná Bean to bar čokoláda od Herůfků z Moravy

    Na vysoké škole ekonomické viděla Jitka svou budoucnost v bance nebo účetní firmě. Všechno ale změnila svatební cesta na Havaj. Dnes...

    Marek Zelený24.1.2023
  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.