komerční sdělení | 25.6.2021 | Martin Macourek

8 tipů na dekorace do malého bytu

I malý byt může působit prostorně a moderně.

Inspirujte se našimi nápady na dekorace a vybavení, které váš byt opticky zvětší a rozjasní!

Vše si naplánujte

Před tím, než začnete s velkými nákupy, inspirujte se na internetu nebo v časopisech, zaměřených na dekorace bytových prostor. Předejte tak zbytečnému utrácení za nábytek a bytové doplňky, které se vám nakonec nebudou hodit.

Pamatujte, že malé prostory vyžadují střídmost a nábytek i dekorace spíše praktického rázu.

Pomocí fotek a obrázků můžete také najít styl, který se vám líbí a udělat si tak celkovou představu, jak by měl váš byteček vypadat.

Stanovte si přesný rozpočet

I když vaše peněženka zrovna nepraská ve švech, nemusí to být překážkou pro vytváření zajímavých interiérů.

Buďte kreativní a hledejte nábytek a bytové doplňky v garážových výprodejích, na bazarech nebo bleších trzích. Spousta nabídek je také na internetu, na nejrůznějších inzertních serverech.

Můžete zkusit také experimentovat a starý nábytek, který by jiný vyhodil, opravit a natřít zajímavou barvou.

Nebojte se zrcadel a světel

Zrcadla nemusí sloužit pouze k úpravě vlastního zevnějšku. Pověste zrcadlo na stěnu místo obrazu. Prostor se tím neuvěřitelně zvětší a, díky odrazu světla, také krásně rozjasní.

Zrcadla doporučujeme používat spíše větší než menší, a to v nejrůznějších tvarech.

Nejen zrcadla projasní váš byt. Maximalizujte světlo ve svém bytě pomocí lampiček nebo led řetězů. Ty mohou sloužit také jako krásná dekorace, která vaše bydlení zútulní.

Doporučujeme použít osvětlení na baterie, což eliminuje starosti s nevzhlednými dráty.

Udělejte svá okna vyššími

Zavěste záclony a závěsy co nejvýše ke stropu. To opticky zvětší velikost oken a rovněž vašeho bytu.

Doporučujeme také používat jemné a co nejvíce průhledné záclony bez velkých vzorů. Nejlepším řešením je nemít v okně záclony vůbec nebo je mít pouze po stranách.

Barva závěsů by pak měla být co nejsvětlejší. Tmavé barvy prostor zmenšují a působí smutně.

Vyhledávejte jemný nábytek

Vyhněte se mohutnému nábytku jako jsou objemné konferenční stolky nebo obrovská křesla či pohovky.

Zaměřte se spíše na rozkládací stolky, které nezaberou moc místa a můžete je kdykoliv rozložit, když přijde návštěva. Vyberte si gauč, který je možné rovněž rozložit, budete-li potřebovat.

Některé gauče také obsahují úložný prostor například pod lenoškou, která je jeho součástí nebo výsuvné šuplíky, do nichž lze leccos uschovat.

Vybírejte světlé barvy

Ať už chcete malovat stěny, vybíráte nábytek nebo dekorace, zaměřte se na světlé barvy. Světlejší barvy pomáhají odrážet přirozené světlo, které přichází do vašeho bytu z venku.

Díky světlým barvám bude byt vypadat větší, vzdušnější a čistější. A co je to úplně hlavní, budete se v něm cítit příjemně, protože je vědecky prokázáno, že světlé barvy podporují optimistickou náladu.

Zbavte se toho, co už neslouží

Jak nové věci přicházejí, je čas udělat prostor odstraněním těch starých. Rozhlédněte se po bytě a upřímně si přiznejte, které věci vám už neslouží.

Pokud je vám líto tyto věci vyhodit, můžete je:

  • darovat
  • prodat na internetu nebo prostřednictvím inzerce v novinách
  • prodat v garážovém výprodeji

Nedekorujte vše najednou

Vyhněte se úzkostlivé potřebě vyzdobit celý byt najednou. Začněte nejprve jednou místností a postupně pokračujte těmi dalšími. Ušetříte si tak nejen nervy, ale také ulevíte své peněžence.

Ať už dekorujete obývací pokoj, kuchyň, ložnici nebo si chcete i v malém prostoru sestavit domácí posilovnu, vždy si předem udělejte přesnou představu, jak by měl daný pokoj vypadat. Trpělivost a plán jsou základními kameny úspěšného dekorování.

 

 

 

 

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz