Sociální sítě
Nahoru

Ochlazení bytu bez narušení estetiky? Split klimatizace je to, co potřebujete!

Ať už bydlíte v cihlovém či panelovém bytě, když udeří letní třicítky, jinak útulný domov se promění v saunu. Jak už jste možná zjistili, noční větrání váš problém možná zmírní, ale jen tak ho nevyřeší. Existuje však cesta k zaručenému ochlazení, a to nákup klimatizace do bytu.

Klimatizační jednotky dříve neměly příliš dobrou pověst – byly hlučné, nehospodárné a často i neefektivní. Nicméně dnes už tato zařízení nefungují stejně jako před dvaceti lety a naopak dokážou nabídnout zajímavé funkce při nízké spotřebě. 

Stačí vybrat vhodný model klimatizace a budete si užívat příjemný chládek, i když za okny bude výheň jako na Sahaře. Jak ho ale vybrat?

Mobilní, nebo stacionární?

Hlavním kritériem při výběru klimatizace je samotný typ jednotky. Obecně se rozdělují na dvě základní varianty, a sice mobilní a stacionární – často označované také jako nástěnné nebo split.

Levnější cenovku mají v tomto případě mobilní klimatizace, zabírají však více prostoru, mají nákladnější provoz a nevzhlednou hadici pro odvod teplého vzduchu, která se musí prostrčit oknem.

Oproti tomu stacionární klimatizace sice představují vyšší prvotní investici, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí více. Skládají se z vnějšího zařízení a vnitřní nástěnné jednotky, která díky svému umístění zabírá minimum místa.

Vnitřní jednotka je propojená s tou vnější a díky jejich rozmístění dosahují menšího podtlaku, větší tichosti a úspornějšího provozu. Slouží však k pouze k ochlazení jedné místnosti – pro klimatizování celého bytu se hodí spíše multisplit klimatizace, u kterých je možné na jednu vnější jednotku napojit hned několik vnitřních.

Kvalitní značka je základem kvality

Když už investujete peníze do klimatizační jednotky, určitě chcete, aby vám dlouho a spolehlivě sloužila. Zklamání snadno předejdete výběrem modelu od ověřené značky.

Mezi specialisty v rámci zařízení na úpravu vzduchu jsou velmi oblíbené klimatizace Daikin. Jedná se o evropského lídra v tomto oboru, který na trhu působí již řadu let a rozrostl se na tolik, že zaměstnává více než 7 000 lidí. Značka Daikin je známá především pro svůj důraz na ekologii a udržitelnost.

Nicméně jako nováček v oboru byste se možná rádi drželi značek, které znají i naprostí laici. Pokud je to tak, jistě vás zaujmou klimatizace Samsung. Jde o světovou špičku, co se týče elektroniky, a tak vás ani klimatizační jednotky této značky určitě nezklamou.

Chytré funkce pro vaše pohodlí

Když kupujete klimatizaci, je jasné, že je pro vás prioritou efektivní chlazení. Nicméně pokud chcete klimatizaci využívat na pravidelné bázi, určitě oceníte i celou řadu dodatečných funkcí, které vám různé modely mohou nabídnout.

Jednou z těch nejčastějších je tichý režim. Každý výrobce tuto funkci označuje jinak, ale princip je stejný – jednotka sníží chladící výkon na minimum a spolu s tím dojde k výraznému snížení hlučnosti. Vy tak můžete sledovat televizi nebo se věnovat jiným aktivitám zcela nerušeně.

Pokud chcete mít vychlazený byt po příchodu z práce, můžete se spolehnout na časovač nebo ovládání přes Wi-Fi. Druhá varianta je samozřejmě výhodnější, jelikož není vázána na konkrétní čas. Stačí klimatizaci připojit k internetu, spárovat s aplikací a pak ji můžete ovládat skutečně odkudkoliv.

S efektivitou chlazení výrazně pomůže také směrování lamel, které může být vertikální i horizontální – záleží na konkrétním modelu. Sami tedy nastavíte, jakým směrem má vzduch v místnosti proudit, čímž zajistíte jeho optimální cirkulaci, stejně tak jako chlazení těch nejzapadlejších zákoutí.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.