Sociální sítě
Nahoru

Sběratelé vína a whisky rozšiřují obzory: Rum další alternativní investicí

Letos již čtvrté vydání magazínu Top Class přineslo článek Jiřího Marečka o investicích do rumů. Ty se totiž ukazují v poslední době jako zajímavou alternativní investicí, do které se pouští čím dál tím větší množství sběratelů vín, koňaků či whisky. „Rum má vše, co potřebujete pro investiční alkohol: omezená dostupnost, jedinečný příběh o původu a mnoho dalších charakteristik single malt whisky,“ říká Ken Grier, kreativní ředitel společnosti palírny Dictador.

Ken Grier, kreativní ředitel společnosti palírny Dictador

Kromě toho existuje stále rostoucí bohatá třída sběratelů, zejména ze zemí, jako je Čína. Mnoho sběratelů se proto ptá „Co dál?“ a odpovědí může být sbírání rumu, přičemž zatím v tomto směru vedou palírny, mezi něž se řadí právě i kolumbijská značka Dictador s více než staletou historií.

Ve srovnání se sběrem špičkové whisky nebo vín jako Bordeaux, rum není drahý a trh je relativně malý. Roste, ale rychle – a tím i ceny. Podle I.W.S.R., rum v rámci své kategorie rostl v posledních několika letech o deset procent ročně, na rozdíl od sedmi procent na trhu se spotřebními lihovinami. Kromě toho se očekává zrychlení tohoto růstu na zhruba patnáct procent.

Rum má také některé jedinečné vlastnosti. Protože se vyrábí v tropických zemích, bývá zde vysoká rychlost odpařování, což také má za vysoce limitovaný počet ročníkových rumů. Ty, ale nyní nejsou již jen záležitostí pirátů a členů námořnictva. Lze samozřejmě objevit lahve začínají zhruba na padesáti dolarech, ale v mnoha případě dosahuje jejich následná ceny až stovek a tisíců dolarů.

Rum rozhodně čeká světlá budoucnost a ceny v tuto chvíli nejsou špatné. Jak říká master blender Hernan Parra, „je vždy dobré být u začátku.” A dodává: „Samotný rum je také úžasný. Kupte si tedy dvě láhve – jednu na pití a jednu jako investici na zaplacení dalších dvou lahví, které si koupíte.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.