Sociální sítě
Nahoru

Výstava Elišky Podzimkové na Letní Letné zve do magického světa Filipín

Téměř třítýdenní festival Letní Letná nabídne svým návštěvníkům už poosmnácté to nejlepší z nového cirkusu. Přehlídku fenomenálních představení doplní tradičně bohatý doprovodný program. Jedním z velkých lákadel je výstava umělkyně Elišky Podzimkové s názvem „Filipínské zvířectvo“.

Unikátní díla inspirovaná magickým světem filipínských ostrovů se díky mobilní aplikaci rozpohybují v rozšířené realitě a vtáhnou návštěvníky do tamní divoké džungle. V šapito, kde budou ilustrace k vidění, bude možné ochutnat mimo jiné filipínské drinky speciálně vytvořené k jednotlivým dílům. Stylový bar Don Papa sdílí navíc prostor s netradiční střelnicí, která exotickou atmosféru dotvoří.

Pozorováním obyčejného života obvykle poznáte to nejzajímavější

Eliška Podzimková sbírala inspiraci pro svou novou výstavu na filipínském ostrově Negros. „Negros není turisty tak hojně navštěvovaný, o to víc pro mě byl zajímavým. Chtěla jsem poznat filipínskou náturu a lokální způsob života. To je mým cílem ostatně vždy, když někam jedu. Snažím se zjistit, jak místní lidé žijí, jaké mají záliby nebo čím se živí. Chci se dostat trošku jinam, než kam by zavítal klasický turista. Musíte být opatrní, ale zároveň trochu přidrzlí, to vám to nejzajímavější pak doslova padá do klína,“ popisuje Eliška Podzimková.

Inspirace v rozmanitosti místních pokladů

Souostroví v Tichém oceánu, na němž leží Filipíny, sestává z více než 7600 ostrovů a malých ostrůvků. Zdvihají se z prosluněných moří až do výšky téměř 3000 metrů. Už to dává tušit, že Filipíny skrývají neobvyklou rozmanitost. „Ostrov Negros nás přivítal pohledem z letadla na rozsáhle lány cukrové třtiny. Putování mezi poli, horami a oceánem bylo neuvěřitelným zážitkem a úlovků v podobě fotek a nápadů na ilustrace bylo hned po prvním rozhlédnutí se požehnaně. Filipíny leží v tropické oblasti, tak mě nejvíce zajímalo, co uvidím za zvířectvo a rostliny. Je jich tu spousty a ty, co mě nejvíce uchvátily, jsou endemitní druhy. Nádherná barevná holubice s krvácejícím srdcem, nártoun, jehož oči svítí daleko ve tmě, buvol tamarau, se kterým místní tahají třtinu z polí, a plno dalších, které prostě jinde na světě nepotkáte. Zaujetí touto rozmanitostí se promítlo i do směřování a názvu výstavy – Filipínské zvířectvo,“ vysvětluje nadaná česká ilustrátorka a animátorka.

Filipínská flora a fauna se staly inspirací a hlavním motivem pěti ilustrací, které jsou na festivalu Letní Letná k vidění. Každá z nich se rozpohybuje v rozšířené realitě díky mobilní aplikaci Artivive a pootevře tak návštěvníkům výstavy alespoň trochu bránu do filipínské džungle. Vedle rozličných zvířat a rostlin se v dílech Elišky Podzimkové objevují i další filipínské vlivy. „K Filipínám neodmyslitelně patří pestré barvy, festivaly nebo masky. I když to nebylo úplně jednoduché, jsem ráda, že se nám podařilo sehnat tradiční filipínské látky a že jsem je tak mohla do ilustrací zapojit,“ dodává Eliška Podzimková.

Výstavu ilustrací doplní drinky i nevšední atrakce

Ilustrace jsou k vidění denně od 14 do 24 hodin po celou dobu konání festivalu Letní Letná, tedy od 12. do 31. srpna 2021. Výstavu Filipínské zvířectvo v šapito Aréna Filipína doplní Don Papa střelnice, kde budou i daleko exotičtější výhry než jen papírové růže, a stylový bar, který nabídne k ochutnání mimo jiné drinky ladící s jednotlivými díly výstavy. Rafinované kombinace byly vytvořeny speciálně pro tuto výstavu a lze je vyzkoušet pouze na festivalu Letní Letná.

Vybrané drinky doplní bubliny plné ochuceného kouře, které dosednou na okraj sklenek. Koktejl chutí dotvoří čerstvé ovoce, několik druhů citrusů, citronová tráva nebo třeba speciální sůl. Základem všech alkoholických drinků na baru je Don Papa, první prémiový rum, který se malosériově vyrábí na filipínském ostrově Negros. Zde pěstovaná cukrová třtina je jednou z nejsladších na světě. Rum z ní vyrobený se odlišuje nejen vstupní surovinou a chutí, ale také příběhem svého vzniku. Je inspirovaný místním revolucionářem, známým pod přezdívkou Don Papa, který na Filipínách vedl boj proti španělské nadvládě.

Řada lidí u rumu Don Papa oceňuje i propracovaný zevnějšek, na obalu je totiž zobrazeno padesát filipínských zvířat, reálných i těch, které se objevují ve filipínských legendách. Každý rok se představují limitované edice tuby chránící lahev prémiového rumu. Vedle profesionálního grafického studia jsou každoročně osloveni s úkolem vytvořit návrh pro limitovaný obal i mladí filipínští umělci. Spojení Dona Papy a umění má již dlouhou tradici. Grafické studio se v tomto roce na obalu zaměřilo na floru a faunu Filipín. Na letošního vítěze tuby navržené mladými umělci svět už netrpělivě čeká.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.