Sociální sítě
Nahoru

Upravená chodidla nejsou jen o kráse!

Nehezký bolestivý útvar na kůži, který dokáže potrápit při každém kroku, si většinou způsobíme sami – nevhodnou obuví či nedostatečnou péčí o pokožku. Kuří oko neboli clavus se nevyhýbá nikomu, ale nejčastěji trápí ženy.

Vzniká dlouhodobým útlakem a třením kůže na jednom místě, nejčastěji v oblastech vystouplých kostí či kloubů. Kuří oko postihuje chodidlo, oblast mezi prsty u nohou, palec či malíček, klouby prstů a kožní prasklinky. Nošením nevhodné obuvi se v místě útlaku hromadí odumřelá kůže a postupně se vytvoří kruhovitý výstupek o velikosti od několika milimetrů až po centimetry. Je značně hluboký s trnem, který proniká do středu kuřího oka a vypadá jako malá černá tečka. Při tlaku cítíme bolestivé bodání, trn totiž naráží na nervová zakončení v podkoží. Samotný clavus je bledý, nažloutlý a na povrchu drsný se šupinami, které se snadno drolí.

Problém vysokých podpatků, ale i nemocí

Nejčastěji se kuří oko vytvoří v místech, kde kůži tlačí úzké boty či vysoké podpatky, přivodit ho můžeme i dětem s jemnou kůží, když jim koupíme nevhodnou velikost botiček. Ke kožnímu defektu jsou náchylnější lidé s ortopedickými vadami, deformacemi (třeba vbočeným palcem), plochýma nohama. Ohrožení jsou starší lidé, jejichž pokožka ztrácí pružnost a nedokáže tlaku odolávat a jedinci se zaměstnáním, při kterém musí dlouhé hodiny stát.

Jak kuří oko poznat? 

Lidé často váhají, zda se skutečně jedná o kuří oko nebo o mozol či bradavici. Mozol není tak bolestivý, bradavice většinou vystupuje nad povrch pokožky. Vzniká virovým zánětem a má kořínky, což poznáme, když ji seřízneme. Pod povrchem se objeví víc černých teček, zatímco clavus má jen jeden středový černý bod. Vždy platí, že pokud je kožní útvar bolestivý, zanítí se, navštivte dermatologa, protože hrozí další zdravotní komplikace.

Léčba je snadná

Na kuří oko dobře fungují nejrůznější masti a speciální náplasti, obojí na bázi kyseliny salicylové. Aplikovat by se měly po koupeli, kdy je kůže změklá a večer, aby mohla účinná látka v klidu působit. Kyselina salicylová není vhodná pro každého, může vyvolat alergickou reakci. Pečlivě proto sledujte ošetřené místo a v případě obtíží navštivte odborníka. Velmi dobře dokáží kuří oka odstranit pedikérky. Bolestivějším řešením je laserové odstranění či vypálení kuřího oka tekutým dusíkem. V nejtěžších případech vám lékaři odstraní defekt chirurgicky. Zabírají i babské rady, třeba obklady z cibule a octa, z citronu či koupel v teplé slané vodě. Snadnější je prevence: pečlivý výběr obuvi, hygiena, pravidelná pedikúra, ošetřování pokožky.

 

Zdroj obrázku: IMG Stock Studio / Shutterstock.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.