Sociální sítě
Nahoru

Český tým průběžně druhý v legendárním závodě Cape Epic

Jezdci Martin Stošek a Andreas Seewald z českého týmu Canyon Northwave MTB Kristiána Hynka skončili třetí v pondělní první etapě maratonu dvojic Cape Epic v Jihoafrické republice, jednom z nejtěžších závodů na horských kolech na světě. V součtu s nedělním prologem je česko-německý pár na druhém místě celkového pořadí.

Po 20kilometrovém prologu čekala závodníky v pondělí 98 kilometrů dlouhá etapa s celkovým převýšením 1850 metrů, v níž v okolí městečka Ceres museli absolvovat například dlouhé stoupání nazývané příhodně Dead Men Walking.

Stošek se Seewaldem, který je úřadujícím mistrem světa cross-country maratonu XCM, se již od počátku drželi na špici. Pole se postupně roztrhalo a na čele zbyly čtyři dvojice. Tato skupina také dojela společně do cíle, kde závěrečný spurt opanovaly oba týmy Bulls. Na vítěznou dvojici ve složení Urs Huber a Simon Schneller ztratil český tým pouhé tři sekundy.

Mírná ztráta v první etapě znamenala posun na druhé místo celkového pořadí. První příčku nadále drží dnes čtvrtí Matt Beers a Jordan Sarrou, kteří mají na Stoška se Seewaldem náskok jedné minuty a 47 sekund.

Dnes to pro mě bylo velmi těžké, mně vyhovuje spíš stoupání, dlouhé kopce, a tentokrát to bylo hodně šlapavé a povrch byl pomalý, hodně se pak po rovině útočilo. Ale je skvělé, že jsme na bedně s malou ztrátou. Jsem si jistý, že jak si ještě trochu víc zvykneme na místní terén, tak nám to půjde ještě lépe a uděláme dobrý výsledek,“ řekl k první etapě Andreas Seewald.

Závodníkům dnes přálo počasí. Ráno bylo sice chladno, ale velmi rychle se oteplovalo. Náročný terén ale dal zabrat všem.

Nemusí se to zdát, protože v dnešní etapě nebylo tolik výškových metrů, ale bylo to opravdu náročné. Obzvlášť v druhé půlce byl terén hodně písčitý a kamenitý. Na posledních 20 kilometrech mezi vinicemi byl hluboký písek, s kolem to házelo ze strany na stranu. Ke konci se už jelo v řadě a třeba úsek, kdy jsme jeli po železničních kolejích, byl naprostý masakr. Dojet v tomto kontextu na třetím místě je proto fakt skvělé,“ dodal svůj komentář Martin Stošek.

Na to, že to je premiéra kluků na Cape Epic, což je v naší disciplíně velmi specifický závod, jedou famózně. Teď jsou celkově druzí, ale myslím, že jejich etapy teprve přijdou. Dnes to byly krátké kopce a roviny, přičemž síla kluků tkví především v dlouhých kopcích, takže věřím, že v dalších profilově náročnějších etapách ukážou, co v nich je,“ uvedl k výkonu Stoška se Seewaldem majitel a manažer českého týmu Kristián Hynek.

Jezdci nemají nárok na odpočinek, do konce týdne je čeká každý den jedna etapa. Podle Hynka se závod bude lámat v páté etapě, kde na závodníky čeká 2900 výškových metrů na 84 kilometrů dlouhém úseku.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.