Sociální sítě
Nahoru

Párování rumů Diplomático s řemeslnými čokoládami

Možností, jak si vychutnat delikátní rumy Diplomático, je celá řada. Jedním z nejlepších možných způsobů, jak tyto rumy prožít a pochopit jejich chuťové rozdíly, je ale perfect serve ritual, který spočívá v párování speciálně vyrobených čokolád z řemeslné dílny čokoládového alchymisty Daniela Syrového s jednotlivými typy rumů Diplomático. Jejich komplexní a rafinované charaktery se spojí v doposud nepoznané chuťové zážitky a požitek z obou lahůdek se násobí.

Daniel Syrový

Podle čeho volíte ingredience do svých čokolád?

Ingredience pro novou čokoládu vždy volím podle chuti ušlechtilého destilátu, pro který pairing choco vytvářím. Můj první krok za ingrediencemi směřuje na plantáž, protože u čokolády, respektive kakaových bobů, je stejně jako u vína podstatná země původu, chocolate terroir. To tvoří tělo mojí plánované chutě. Ta může být hutná a zemitá jako čokoláda ze Sao Thomé, nebo ovocně nakyslá jako z Madagaskaru, či sametově jemná hladká s tóny dřeva a tabáku jako třeba z Venezuely. No a pak přijde na řadu to, co je moje unikum, co dělám jako jeden z mála chocolatiérů na světě, speciální vlastní metodou čokoládu ochucuji různými botanicals. Byliny, koření, dřeva, čaje i speciální panenskou sůl hledám a dovážím z celého světa, což je občas docela dobrodružství.

Jakým způsobem těmito botanicals čokoládu ochucujete?

Způsob jak z bylin, květů, koření i dřev získat jednotlivé chutě, které potřebuji pro čokoládu, vychází ze středověkých alchymistických postupů i původní technologie výroby parfémů. Je to náročný a dlouhodobý proces, v rámci kterého přijde řada i na maceraci, extrakci, staření nebo zakuřování. Tuto svoji unikátní metodu neustále zdokonaluji, takže dnes k extrakci chutí z koření používám i ultrazvuk či destilaci kapalným CO2.

Před deseti lety jste vytvořil první čokoládu pro rum Diplomático Reserva Exclusiva. Co vás inspirovalo k jejímu složení?

Tuto čokoládu tvoří blend 23 druhů koření, bylin a čajů s květem vlčího máku a dubovým dřevem v 72% hořké čokoládě z kakaových bobů pocházejících z Venezuely, z plantáží nedaleko palírny rumu Diplomático. Příjemný kontrapunkt tvoří špetka soli. K jejímu mu složení mě inspirovala samotná chuť rumu Diplomático Reserva Exclusiva, která mě tehdy doslova uchvátila. Poté se mi chuť složila jako symfonie v hlavě i na jazyku a stačilo jen najít vhodné byliny a koření. Finální chuť čokolády mi pak ještě pomáhal doladit i master blender rumů Diplomático, Tito Cordero.

Za čas jste připravil bílou čokoládu k rumu Diplomático Planas. Čím je specifická?

Čokoláda vytvořená pro rum Diplomático Planas je bílou čokoládou s nejvyšším obsahem kakaového másla na světě. Kromě něj a smetany je její součástí bazalka Tulsi, kokos, černé koření, kůra ze sicilské mandarinky, bílý čaj a šafrán s výrazným podtónem himalájské diamantové soli. S rumem, v němž se projevuje svěží vůně mleté kávy a kokosu společně s ovocnou, krémovou chutí, tvoří nedostižný zážitek.

Naprostou novinkou je čokoláda k rumu Diplomático Selección de Familia. Jak vznikla?

Diplomático Selección de Familia charakterizuje jemná chuť typická pro všechny rumy Diplomático, ale jde o komplexnější a sofistikovanější blend, který je v chuti doplněn o tóny červeného ovoce a koření. Pro vyvážení suššího robustnějšího charakteru tohoto rumu je čokoláda, kterou jsem k němu vytvořil pro párování, noblesní a hedvábně mléčná. V chuti 50% mléčné čokolády z kakaových bobů z Venezuely se prolínají tóny jemného tabáku, pekanových ořechů, hřebíčku a slaného karamelu. Při komponování chuti této čokolády jsem přihlédl i k přání milovníků rumů Diplomático.

Jak si dokonalé snoubení nejlépe užít?

Nejprve čokoládu zavěste na okraj sklenky a přivoňte k rumu přes ni. Pak ukousněte kousek čokolády a nechte si ji zcela rozplynutou na jazyku tak, aby se nabažily všechny chuťové pohárky. Poté do úst vpusťte doušek rumu Diplomático, vychutnávejte si nové chuťové tóny čokolády i rumu a nechte v centru rozkoše vašeho mozku zažehnout požár.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.