Sociální sítě
Nahoru

Hendikepované děti získaly zařízení pro telerehabilitaci

Hendikepované děti ze spolku Srdce na pravém místě dostaly software pro fyzioterapeutická cvičení s technologií na sledování pohybu. Zařízení Mira Rehab jim předal zakladatel společnosti E – health and Telemedicine Ondřej Svoboda v brněnské organizaci Liga vozíčkářů.

Díky tomuto softwaru budou moci děti rehabilitovat formou hry, ve které jsou pozitivně motivovány ke splnění různých úkolů. Zábavnou formou tak provádí fyzioterapeutická cvičení. Dosud jsme tyto možnosti neměli a rádi nové technologie vyzkoušíme,“ říká Jakub Kohoutek ze spolku Srdce na pravém místě, který si telerehabilitační zařízení koupil za zvýhodněnou cenu.

Liga vozíčkářů je organizace, jejímž cílem je využít a posílit potenciál člověka s postižením a zapojit znevýhodněné občany do společnosti. V září 2020 zahájila novou službu osobní asistence, kterou je rehabilitace. Jejím účelem je prostřednictvím pravidelného cvičení podpořit zachování a rozšíření schopnosti sebeobsluhy klientů.

A právě tady se protnuly cesty Ligy vozíčkářů, rodin ze spolku Srdce na pravém místě a zařízení Mira Rehab určeného pro telerehabilitaci.

Zařízení Mira Rehab pomáhá například dětem po prodělané mozkové obrně, nebo pacientům s následky poranění mozku. Využívá rehabilitace formou počítačové hry, kdy software umožňuje nejen dětem, ale i starším lidem cvičit jak z pohodlí domova, tak lůžkových oddělení, a tím pozitivně ovlivnit kvalitu jejich života.

Správnost pohybů je koordinována a kontrolována technologiemi s pohybovými senzory,“ přibližuje fungování zařízení Svoboda, který dokončil Master v Telemedicině na Rome Business School. Jeho společnost E – health and Telemedicine darovala zařízení čtyřem rodinám, které sdružuje spolek Srdce na pravém místě.

Ten pomáhá od roku 2015 znevýhodněným dětem. „Za sedm let existence podpořila organizace rodiny s handicapovanými dětmi, a to například formou osobních vozidel, kompenzačních pomůcek nebo bezbariérového bydlení,“ dodává Kohoutek, zakladatel spolku.

Podle Ondřeje Svobody by technologie a zdravotnictví měli jít ruku v ruce. Jeho společnost nabízí kromě rehabilitačního softwaru Mira Rehab také technologie umělé inteligence pro zobrazovací metody, nebo zařízení na měření vitálních funkcí.

Každý den pracujeme na tom, aby se zdravotnictví posouvalo vpřed, a aby měl každý pacient jistotu, že jeho lékař využívá nejvyspělejší nástroje a metody. Například Dr. Digital, umožňuje pomocí technologických zařízení monitoring základních životních funkcí a jednoduše přenáší diagnostiku do digitálního světa,“ dodává Svoboda, který také organizuje webináře s cílem sdílet zkušenosti lékařů s umělou inteligencí v zobrazovacích metodách.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.