Sociální sítě
Nahoru

Porsche Design slaví 50. výročí

Značka Porsche Design slaví 50 let. Společnost Porsche AG, výrobce sportovních automobilů, se připojuje s gratulacemi a pro tuto příležitost připravila dvojici speciálních automobilů: aktuální Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design a historické Porsche 911 S 2.4 Targa z roku 1972, které bylo restaurováno dílnou Porsche Classic a je staré přesně tak dlouho, jako firma Porsche Design.

Obě exkluzivní Porsche spojuje barevné schéma připomínající legendární chronograf, který v roce 1972 navrhl profesor Ferdinand Alexander Porsche, přičemž exteriéru i interiéru obou „devětsetjedenáctek“ dominuje černá barva. Vedle nich Porsche Design představuje rovněž limitovanou edici hodinek Chronograph 1 – 1972. Výročí oslaví také Porsche muzeum a to speciální vlastní výstavou zahájenou 19. ledna 2022.

Když přehodnotíte funkci nějaké věci, forma se vytvoří jaksi sama od sebe,“ popsal kdysi F. A. Porsche proces, který dodnes pohání inženýry a designéry v Porsche Design.

V roce 1972 F. A. Porsche se svým bratrem Hansem-Peterem založil značku Porsche Design. Konstruktér modelu 911 si přál firmu, která by přenesla principy a ducha automobilky Porsche daleko za hranice automobilismu. Povedlo se a Porsche Design se již dávno stala mezinárodně uznávanou prémiovou značkou lifestylových produktů, známých svojí estetikou, designem a také funkčností.

Exkluzivní speciální edice: moderní pojetí designové klasiky

Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design je limitovaná série 750 vozů s funkcionalitami inspirovanými ikonickým designem F. A. Porsche. Kromě kompletně černého vnějšku asociuje minulost také interiér, který zdobí klasické kostkované středy sedadel Sport-Tex a červená sekundovka palubních hodin Porsche Design Subsecond v paketu Sport Chrono, který je součástí standardní výbavy.

Zvláštní série vychází z modelu 911 Targa 4 GTS a lze ji aktuálně objednávat za cenu od 185 606 eur, k oficiálním prodejcům Porsche by první kusy měly dorazit v dubnu. Klienti si můžou rovněž zakoupit speciální verzi nové edice legendárního Chronographu I. Detaily hodinek jako je číslo edice a nátah ve tvaru kola podtrhují spojení s vozem 911 Edition 50Y Porsche Design.

Zcela unikátní: 911 S 2.4 Targa se signaturou F. A. Porsche

V posledních dvou letech oddělení Porsche Classic pracovalo na jedinečném projektu oslavujícím 50 let značky Porsche Design. Unikátní model 911 S 2.4 Targa z roku 1972, tedy z doby založení Porsche Design, byl restaurován za účelem kulatého výročí. „Naší vizí bylo vytvořit historický protějšek k novému modelu Porsche Design 911 Edition 50Y,“ vysvětluje Ulrike Lutz, vedoucí Porsche Classic. „S pomocí nového programu ‚Sonderwunsch‘ jsme byli schopni realizovat myšlenku jedinečné dvojice vozidel. Úkolem konstruktérů a restaurátorů bylo pečlivě přenést specifikace nového vozu na původní klasiku.“

Historický vůz Porsche 911 T 2.4 Targa z roku 1972 byl ve špatném stavu a chyběly mu některé díly. Zatímco standardně by to byla velmi složitá výchozí situace restaurátorského projektu, v tomto případě to pro plánované úpravy nebylo důležité. Odborníci Porsche Classic kompletně upgradovali motor a podvozek na specifikaci verze S. Svého času špičkový model měl zdvihový objem motoru 2 341 cm3, který generoval výkon 190 koní při 6 500 otáčkách a byl vybaven mechanickým vstřikováním paliva.

Na počest zakladatele má toho jedinečné vozidlo stejné barvy jako legendární Chronograph, který Ferdinand Alexander Porsche navrhl v roce 1972. Interiéru dominuje černá barva, boky zdobí klasické pruhy s platinovým saténovým povrchem a nápisem Porsche Design. Vrcholným dílem je provedení ochranného oblouku Targa v provedení platinum-satén coby novodobé interpretaci kartáčované nerezové oceli původního klasického modelu. Nápis Targa je zhotoven v matně černé barvě a na grilu zadní kapoty motoru trůní znak „Porsche Design 50th Anniversary“ s reprodukcí podpisu F. A. Porsche.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.