Sociální sítě
Nahoru

Šumivé opojení v Lot of Wine

Vinný bar Lot of Wine najdete v samém srdci Prahy, v uličce Týn. Jádro nabídky tvoří vína z organického vinařství Domaine de Bonaguil v jihozápadní Francii. Není náhoda, že právě tato vína jsou v Lot of Wine zastoupena nejvíce – majiteli vinic jsou Barbora a Daniel Donathovi, kteří jsou zároveň i spolumajiteli Lot of Wine. Letos své portfolio tichých vín obohatili o šumivou novinku Bulles de Bonaguil, o niž se pokoušeli několik let.

Šumivé víno se Barbora a Daniel Donathovi, majitelé vinice ve francouzské oblasti Bonaguil, snažili vytvořit delší dobu. Letos se konečně zadařilo a ve sklepích dozrál produkt, který splňoval jejich představy. Světlo světa tak tento rok spatřily první láhve Bulles de Bonaguil.

Víno je směsí odrůd Gamay a Chardonnay v poměru 1:1. Obě odrůdy se sklidily 25. srpna 2020, po zpracování zrálo víno 6 měsíců v sudu na kalech a následně ještě dalších 8 měsíců v láhvi. Výroba tedy probíhala tradiční (dříve tzv. šampaňskou) metodou (Méthode Traditionnelle). Víno není doslazované ani dosířené a je organické. Ostatně, Domaine de Bonaguil se může pyšnit certifikací organického vinařství.

Bulles de Bonaguil má velmi světlou barvu. Bublinky jsou jemné a pravidelné s hezkou perzistencí. Ve vůni se mísí maliny, lesní jahody a tóny anglických bonbonů a okvětních lístků růží. Chuť je plná, tělnatá. Zpočátku dominuje Gamay, ale Chardonnay záhy přebírá vládu s jemností a délkou, a zároveň s trochou hořkosti, která dotváří závěr.

Bulles de Bonaguil je podle nás nejvíce atypické cuvée na světě. Řekli bychom, že jsme jediní, kdo vyrábí šumivé víno z odrůd Chardonnay a Gamay. Používáme Gamay místo Pinot Noir, které vínu dává skoro nerozeznatelnou chuť od šampaňského, přestože jsme v jihozápadní Francii místo Champagne,“ popisují manželé Donathovi.

Víno je možné ochutnat v podniku Lot of Wine po skleničce, případně si celou láhev zakoupit s sebou.

Více z rubriky Gastro

  • Fantastické mušle

    Mušle svatého Jakuba jsou skvostným mořským plodem. Jejich chuť je báječná a nabízí tvůrčí prostor při jejich přípravě. Tohoto úkolu se...

    Marek Zelený9.8.2022
  • Tapas na grilu?

    The Bistro v pražské Londýnské ulici je jedním z nejvíce kosmopolitních míst v celé České republice. Nikdo nebyl tady doma víc...

    Marek Zelený8.8.2022
  • Ledové drinky pro horké dny

    Léto je v plném proudu a francouzské pekařství PAUL pro své zákazníky připravilo skvělé ochlazení. Ledové kávy a lahodné limonády osvěží...

    Marek Zelený2.8.2022
  • Benjamin: fine dining ve Vršovicích slaví 4 roky

    Za projektem pojmenovaným podle prvorozeného syna stojí otec, vynikající kuchař, gastrovizionář, a majitel restaurace Café Buddha a restaurace PRU 58 v...

    Jan Pešek28.7.2022
  • Nejlepší čeká a moravská vína roku 2022 vyhlášena

    Odborná porota složená ze špičkových sommelierů, vinařů a enologů vyhlásila minulý týden v Praze výsledky vinařské soutěže Král vín v celkem...

    Marek Zelený28.7.2022
  • Dokonalé Pad Thai v Café Budha

    Nejznámější a nejslavnější thajské nudle, které lze ochutnat po celém světě, i když pokaždé chutnají trochu jinak. To je na nich...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Giny Malfy vystihují pravou chuť Itálie

    Většina Italů si užívá výhled na moře s ginem a tonikem s přidáním plátku čerstvě utrženého citronu. Super-prémiové giny Malfy jsou...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Francouzské léto v lahvi

    Tradiční postupy, prvotřídní kvalita jalovcových bobulí a co nejpřirozenější výrobní proces. V tom tkví kouzlo vůbec prvního francouzského ginu, který se...

    Marek Zelený26.7.2022
  • Osmdesátky v kurzu

    Podnik v centru Prahy Cafe 80’s je ikonickým místem, kde se schází milovníci 80. let. Kdo rád vzpomíná na plísňáče, žvýkačky...

    Jan Pešek26.7.2022
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.