Sociální sítě
Nahoru

Je topení plynem na 22 stupňů luxus?

Zdražování energií je tématem posledních týdnů, aktuální ceny navíc nejspíš nejsou konečné. Politici a další odborníci se předhání v zaručených tipech na to, jak spotřebu snížit tím, že omezíme topení a termostat nastavíte o nějaký ten stupínek níž, než jste zvyklí. Opravdu je topení v bytě na 22 stupňů luxus?

Život bez energií? Dnes už nemožné!

Naši předci s tím problém neměli, elektřinu ani plyn k životu nepotřebovali. Topili v peci, kde i pekli buchty, svítili si svíčkou, mobil neměli, televizi také ne. My už si bez energií ale život představit nedokážeme. Čím bychom svítili? Jak bychom si nabili telefon nebo počítač? A jak bychom si zatopili?

Dá se za plyn ušetřit?

Podle návrhů „těch nahoře“ se může stát, že si v ložnici, obýváku a jídelně budeme moci zatopit třeba jen na 18 °C, abychom ušetřili energie. To ale znamená se pořádně obléknout, na to, že bychom doma chodili v šortkách a tričku asi můžeme zapomenout.

O podobném řešení navíc uvažují i mnozí z nás, i když teda asi nechceme snižovat teplotu až o tolik. Jasně, v ložnici to není problém, ale sedět večer u televize nebo si číst knížku a klepat se zimou? Sice to je cesta, jak ušetřit, ale ne zrovna příjemná. Jak na to lépe?

Tip číslo jedna: Nevytápějte místnosti na příliš vysokou teplotu

Chodit doma jen v tílku a kraťasech je fajn, když ale chcete ušetřit, jistě vám nebude vadit, že místo kraťas si vezmete delší kalhoty a tílko nahradí tričko. I jeden nebo dva stupínky dolů ušetří nějakou tu korunu.

Víte, jaká je ideální teplota v jednotlivých místnostech?

  • V ložnici by se teplota měla pohybovat mezi 16-18 °C.
  • Ideální teplota v obývacím pokoji se pohybuje od 20 do 21 °C.
  • V koupelně si můžete zatopit na 24 °C.
  • V kuchyni si vystačíte s 18 °C.
  • Na chodbě nebo schodišti stačí teplota mezi 10-15 °C.

Tip číslo dva: Starejte se o svůj kotel

Jak je kotel starý? Je kvalitní a dostatečně účinný? Dopřáváte mu pravidelnou údržbu a servis? I na tom všem záleží. Starý kotel vás možná stojí zbytečně moc, když ho vyměníte za nový, můžete ušetřit až třetinu nákladů za topení. No a když nemá pravidelnou údržbu a servis, může být třeba zanešený a hůř spalovat. I proto možná má větší spotřebu plynu, než by měl.

Víte, že servisní technik by měl kotel seřídit a vyčistit aspoň jednou za rok?

Vložit obrázek Topení

Tip číslo tři: Topení zcela nevypínejte

Vypínáte na dobu, kdy nejste doma, topení? Děláte velkou chybu. Místnosti prochladnou a než pak zdi a celý prostor vytopíte, spotřebujete větší množství plynu. Topení tedy úplně nevypínejte, raději jen třeba o 2 stupně snižte teplotu.

Tip číslo čtyři: Zkontrolujte radiátory

Za velkou spotřebou plynu mohou stát i zavzdušněné radiátory. Zkontrolujte je před začátkem topné sezóny a pak každé tři měsíce. Předejde tím zvýšené spotřebě plynu.

Tip číslo pět: Máte výhodného dodavatele plynu?

Jste si jisti, že váš dodavatel je ten nejvýhodnější? Možná u něj jste už spoustu let a z pohodlnosti ho nechcete měnit. Možná ale není úplně nejvýhodnější. Zkuste porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů. Nikam kvůli tomu nemusíte chodit, stačí přístup na internet a pár minut vašeho času.

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.