Sociální sítě
Nahoru

„Neznámou“ odrůdu Gamay pěstují ve Francii i Češi

Gamay, dávný rival Pinot Noir, je neodmyslitelně spjaté s regionem Beaujolais. Zde je jedinou povolenou tmavou odrůdou révy vinné, z níž každý rok vzniká Beaujolais nouveau. S Gamay se však lze setkat i jinde.

Například ve vinařství Domaine de Bonaguil v jihozápadní Francii, kde z něj pod rukama manželů Barbory a Daniela Donathových vzniká víno Les Hauts de Bonaguil s hlubokým aroma a bohatou chutí. V nabídce jej má pražský podnik Lot of Wine.

Gamay vzniklo zkřížením odrůd Pinot Noir a Gouauis. Mezi vinaři se těšila oblibě, jelikož oproti Pinot Noir vyžadovala méně péče, dozrávala o něco dříve a měla větší výnos. Nicméně v roce 1395 burgundský vévoda Filip Smělý pěstování Gamay zakázal a nechal veškeré keře vytrhat. Důvod? Zabírá půdu, která může být využita elegantněji – pro Pinot Noir.

Odstrkovaná odrůda si tak opakovaně musela vydobýt své místo na slunci. V současnosti se Gamay pěstuje zejména ve francouzském Beaujolais, kde je jedinou povolenou modrou odrůdou pro výrobu Beaujolais nouveau, ale také v Kanadě, USA a Austrálii. A v jihozápadní Francii, ve vinařství Domaine de Bonaguil, které vlastní Češi Barbora a Daniel Donathovi. Zde Gamay tvoří jednu ze čtyř hlavních pěstovaných odrůd.

Přestože je Gamay synonymem pro mladé Beaujolais nouveau, dokáže tato odrůda překvapit a dát vzniknout sofistikovaným vínům, jak dokazuje Les Hauts de Bonaguil. Jde o organické tiché červené víno s hlubokým aroma a bohatou chutí zralého ovoce bez přidaných siřičitanů a dalších konzervantů.

Ochutnat Gamay z vinařství Domaine de Bonaguil lze i u nás, a to v podniku Lot of Wine. Ten se nachází v samém srdci Prahy, v uličce Týn. Jádro nabídky tvoří právě vína z Domaine de Bonaguil včetně červeného Les Hauts de Bonaguil či šumivého Bulles de Bonaguil, které je směsí odrůd Chardonnay a Gamay. Ke sklence či láhvi vína si hosté mohou dopřát i něco k zakousnutí, zejména francouzské delikatesy jako foie gras, teriny nebo klobásky. Specialitou podniku jsou křupavé krekry na několik způsobů.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.