Sociální sítě
Nahoru

Jak si vybrat kvalitní prostěradlo?

Prostěradlo je pro spánek stejně důležité jako postel nebo matrace. Co si budeme povídat, ležet přímo na matraci není nic moc, navíc to zkracuje její životnost. Vzhledem k tomu, že kvalitní matrace nestojí pár korun, je třeba dbát i na výběr prostěradla.

Prostěradlo ovlivňuje kvalitu spánku

Většina z nás se chybně domnívá, že spánek a jeho kvalita záleží na tom, jak moc jsme unavení. Když se nad tím ale zamyslíme, čím víc unavení jdeme spát, tím horší ten spánek je. Mnohem důležitější je mít v ložnici vyvětráno, spát na té nejlepší matraci, která je opatřená kvalitním prostěradlem a pod peřinou oblečenou do vhodného povlečení.

Na čem záleží, když vybíráme prostěradlo?

Prostěradlo není jen tak nějaký nepodstatný detail, jeho výběru bychom měli věnovat pozornost. Sami sobě bychom nejprve měli položit otázku, zda máme radši chladivé prostěradlo, nebo dáváme přednost tomu, co nás zahřeje. Pak se můžeme pustit do toho.

Jaký materiál preferujete?

Co se materiálu týká, je opravdu z čeho vybírat. Už dávno nejsou jen klasická prostěradla z bavlny, která jsou příjemná, savá, jemná a musí se žehlit. Kromě nich si můžete pořídit i:

  • Jersey prostěradlo z úpletu, které má velkou výdrž, nežehlí se, je jemné na omak a hodí se pro celoroční použití.
  • Froté prostěradlo z úpletu s nízkými a hustými smyčkami, které se postarají o mechový povrch.
  • Luxusní a lesklé damaškové prostěradlo.
  • Mikroplyšové prostěradlo, které zahřeje i během mrazivých nocí, je hřejivé, příjemné a hebké na dotek. Má všitou napínací gumu po celém obvodu, takže dokonale obepne matraci.
  • Lněné prostěradlo

Plachtové nebo napínací prostěradlo?

Dáváte přednost obdélníkové plachtě, kterou zakládáte pod matraci a musíte ji žehlit, nebo raději napínacímu prostěradlu s gumou po obvodu, aby prostěradlo drželo na místě?

Vložit obrázek Prostěradla

Jaké rozměry prostěradla potřebujete?

Rozměry prostěradel jsou stejně důležité jako rozměry povlečení nebo potahů na sedačky. Než se pustíte do výběru, matraci změřte, důležitá je délka, šířka a výška matrace. Vybírat můžete mezi:

  • 60 x 120 cm nebo 70 x 140 cm pro dětskou postýlku
  • 90 x 200 cm pro jednolůžko
  • 90 x 220 cm pro prodloužené jednolůžko
  • 180 x 200 cm nebo 200 x 200 cm pro dvoulůžko
  • 220 x 220 cm pro prodloužené dvoulůžko

Pohlídejte si i gramáž

Vybrat si kvalitní prostěradlo, které dlouho vydrží, se může zdát jako oříšek. Sice se zajímáte o materiál, dobře vyberete rozměry, máte ale jistotu, že dlouho vydrží? Nemáte. Stejně jako třeba u ručníků vám napoví gramáž. Těm s nízkou gramáží se radši vyhněte.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.