Sociální sítě
Nahoru

78letá whisky The Macallan se prodala za více než 2 miliony korun

Zájem Čechů o investiční alkohol je na vzestupu. V době stále rostoucí inflace je to sázka na jistotu, protože ceny investičního alkoholu se průběžně zúročují a v mnoha případech hravě překonají inflaci. Investiční alkohol lze nakupovat již v řádech několika tisíc korun, ale najdou se i výjimky, kdy se ceny za jedinou lahev pohybují v milionech. Jedním z takových příkladů je i 78letá skotská whisky The Macallan Red Collection, kterou prodala společnost Coca-Cola HBC kupujícímu v Česku za cenu přesahující 2 miliony korun.

Nákup investičního alkoholu má řadu přísných pravidel a v případě nákupu nejcennějších lahví si prodávající společnosti prověřují i historii kupujícího. „K limitovaným edicím se dostane jen velmi úzká skupina zákazníků, pro které se často připravují individuální nabídky,“ vysvětluje Miroslav Benš, manažer pro rozvoj dovedností společnosti Coca-Cola HBC, který má na starosti vzdělávání v rámci kategorie Premium Spirits. Nejčastěji bývají do prodeje investičního alkoholu zařazovány právě whisky, rumy, případně vína. „Whisky je cenově stabilnější než rum. I v tomto případě platí rovnice, čím dražší lahev, tím vyšší zhodnocení,“ dodává Miroslav Benš. Investiční alkohol lze pořídit již od několika tisíc, kupující ale musí počítat s tím, že zhodnocení bude velmi pozvolné a je to běh na delší trať.

Zájem o cenný investiční alkohol je v poslední době v Česku i na Slovensku na vzestupu. Potvrzuje to i aktuální prodej vzácné lahve 78leté skotské single malt whisky The Macallan z limitované řady Red Collection, která našla svého kupce jak v Česku, tak i na Slovensku. Nákup proběhl přes společnost Coca-Cola HBC, která je oficiálním distributorem alkoholických nápojů skupiny Edrington, do jehož portfolia patří i světoznámá skotská whisky The Macallan. Pochází z oblasti Speyside, z města Craigellachie poblíž Aberlouru v hrabství Morayshire, která je tradičním regionem skotské whisky a od roku 1824 je i domovem palírny Macallan. V rámci své limitované Red Collection nabízí The Macallan celkem šest druhů whisky podle jejich staří a to 40, 50, 60, 71, 74 a nejvzácnější 78.

Samotný nákup takto vzácného investičního alkoholu je nejčastěji realizován přes prostředníky a koncový kupující chce ve většině případů zůstat v anonymitě. Zakoupená lahev pak nejčastěji nebývá ozdobou obývacího pokoje, ale putuje rovnou do bezpečnostních schránek určených právě k těmto účelům. Nejdůležitější podmínkou pro správné uskladnění je stálá teplota a prostor bez přístupu přímého světla. Uzávěr lahve je pak opatřen speciálním obalem, který ji má chránit proti nadměrnému odpařování. Nejlepší a nejbezpečnější nákup investičního alkoholu je přímo od palírny či oficiálního distributora. Případný kupující by se měl mít na pozoru, v poslední době se na trhu objevila řada falsifikátů prodávaných přes internetové aukce. Jedním z poznávacích znamení, že by lahev nemusela být originální, je samotná cena. V případě, že je výrazně nižší ve srovnání s běžnou cenou na trhu, je to první signál, že něco nemusí být zcela v pořádku. O pravosti investičních lahví je pak vhodné se poradit s odborníky.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.