Sociální sítě
Nahoru

Diamantové malování pro dospělé: 7 důvodů, proč diamantové umění není jen pro děti

Malování, nebo hra s korálky, je mnohem víc než jen dětská činnost, která děti na pár hodin zabaví. Dospělí ze všech koutů světa milují takové to domácí tvoření ve všech jeho rozmanitých podobách. Od háčkování a diamantového malování až po zpracování dřeva a výrobu keramiky. Je opravdu mnoho možností, pokud jde o to vyjádřit se nějakým uměleckým směrem.

A existuje tolik úžasných nápadů na projekty, které můžete vytvořit na základě zvolené formy vyjádření. Ať už se rozhodnete vyrobit krásná umělecká díla, která si vystavíte doma, nebo je darujete, hotové výrobky jsou jen částí radosti z tvorby vlastního umění.

Nejen, že jsou zábavné a obohacující, ale tyto typy projektů poskytují dospělým také mnoho skutečných výhod, včetně snížení úrovně úzkosti a deprese. Pokud jste nikdy nevyzkoušeli sadu na diamantové malování, podívejte se na některé z výhod níže.

Pak už jen stačí pořídit si obraz s námětem, který je vám blízký, vyhradit si trochu času pro sebe a začít malovat pomocí diamantů. Případně sezvat přátele na zábavný společenský večer u trochy vína a něčeho k zakousnutí a malovat společně.

Co jsou sady pro diamantové malování?

Než se pustíme do mnoha výhod diamantového malování, pojďme si na chvíli probrat, co přesně jsou sady pro malování diamanty. Podobně jako sady pro křížkové vyšívání a malování podle čísel obsahují sady pro diamantové umění plátno s předtištěným obrázkem. Namísto nitě nebo barvy však sady pro diamantové malování mají pryskyřičné nebo akrylátové kamínky. Krásně se blýskají díky vybroušeným fasetám, takže se jim přezdívá diamanty.

Diamanty jsou v různých barvách podle toho, jak je potřeba na dokončení každého obrazu. Součástí každé sady by mělo být i pero, určené pro vyzvednutí a umístění „diamantů“ na určená místa na plátně. Každá sada obsahuje všechny potřebné pomůcky, včetně tabulky symbolů, vysvětlující, kam která barva diamantu patří.

To umožňuje komukoli vytvořit dechberoucí mozaiková umělecká díla bez zvláštních dovedností nebo zkušeností. Diamantové umělecké sady existují v různých velikostech, barvách a motivech, takže je snadné najít tu, která vyhovuje vašim preferencím.

Při práci na diamantové malbě vlastně vytváříte 3D obraz. Toho běžným malováním nebo kreslením nedocílíte. Zde ale kamínky krásně vystupují z plátna, takže lákají i k tomu, pohladit si výslednou mozaiku.

Občas se místo 3D používá zkratka 5D. Ne, nevstupujeme do pátého rozměru. Tímto se jen naznačuje, že některé diamanty mají fasety zbroušeny tak, že se blýskají mnohem více než ty běžné, a při pohledu z různých úhlů tak nabízejí krásné duhové odlesky.

Leaderem na trhu s diamantovým malováním je společnost Diamondi, provozující web www.diamantove-malovani.cz. Pokud byste nakupovali ze Slovenska, provozují i web www.diamantove-malovanie.sk, případně ještě polskou variantu www.diamentowe-malowanie.pl. Je to největší evropský výrobce sad pro diamantové malování. Nabízí až 3000 motivů a stále přibývají další.

Když si koupíte svou řemeslnou sadu od Diamondi, dostanete vše, co potřebujete k dokončení diamantového uměleckého obrazu. V balení najdete vše potřebné. Předtištěné plátno se samolepicí vrstvou a ochrannou folií, sáčky se všemi potřebnými barevnými diamanty, ergonomické pero pro podávání diamantů a jejich usazení na plátno, trochu vosku pro lepší uchopení diamantů a tácek na diamanty, se kterými chcete zrovna pracovat.

Plně nebo částečně osázené plátno?

Některá, či spíše většina pláten jsou navržena tak, že jsou po dokončení zcela pokryta diamantovými kamínky. Nezůstane žádné místo, na kterém by kamínek nebyl. To jsou většinou různé krajinky, budovy, slavné osobnosti, záběry z filmů apod.

Oproti tomu ale existují návrhy, které počítají s tím, že se plátno pokryje diamanty jen zčásti. Některá místa prostě zůstanou neosázena. Například při tvorbě nějaké mandaly mohou zůstat bílá místa, na která není zapotřebí dávat nic.

Plně osázená plátna zaberou očividně více času při malování, ale zase budí dojem komplexnosti. Výhodou částečně vyplněných pláten je, že je lépe zvládnou dokončit i začátečníci a práce trvají kratší dobu.

Kruhový nebo čtvercový diamant?

Pryskyřičné nebo akrylové „diamanty“, které jsou součástí sad diamantového malování, se občas nazývají korálky, kamínky nebo drahokamy. Jak jste možná uhodli, označení kruhový diamant, případně čtvercový diamant, odkazují na tvar každého kamínku.

Kulaté diamanty jsou nejjednodušší volbou pro začátečníky, protože nevyžadují pečlivé zarovnání hran do vodorovné i svislé linky, jak je to nutné dělat u těch čtvercových. Čtvercové diamanty však nabízejí hezčí kresbu, protože se vzájemně dotýkají a lícují na všech stranách bez mezer mezi sebou.

V každé sadě najdete vždy jen jeden z obou typů diamantů. Není možné tvary kamínků kombinovat na jednom plátně. To by působilo silně disharmonicky. Ačkoliv – v umění neexistují žádná tabu.

Výhody sad od Diamondi pro dospělé

1.        Malování diamanty pomáhá snižovat pocity stresu a úzkosti

Umělecká díla ve všech podobách mohou u diváků, a tím více u tvůrců, vyvolat intenzivní emocionální odezvy, protože umění se často používá jako terapeutický nástroj pro snížení emocionálních traumat, ke zmírnění pocitů stresu a k zaměření se na něco pozitivního a krásného.

Dopad na duševní zdraví, který má umění a rukodělná řemesla na tvůrce, je ohromující. Vědci a lékaři nacházejí významné důkazy, které naznačují, že ruční práce je vynikající činnost, která zmírňuje negativní myšlenky a pocity a snižuje úroveň stresu a úzkosti. Jistěže to nedoporučujeme nemocným pacientům místo předepsané léčby, ale jako prevence je drobná umělecká činnost vynikající.

Pokud jste typ člověka, který je příliš zaneprázdněn svou prací nebo máte sklon mít pravidelně pocity úzkosti, možná budete chtít zkusit malovat diamanty. Zaměřte se na projekt diamantového umění a na to, co děláte právě v tu chvíli, kdy jen sázíte diamanty na plátno. Pomůže to odvést vaši mysl od jiných myšlenek, které vás mohou obtěžovat nebo způsobovat pocity úzkosti. V některých ohledech je řemeslná či umělecká činnost téměř formou meditace, protože dává vašemu mozku jeden jednoduchý úkol, na který se můžete soustředit, a umožňuje, aby se všechny ostatní myšlenky rozplynuly.

Zatímco všechna řemesla mohou zmírnit stres a úzkost, diamantové malování je obzvláště výhodné. Kompletování sad diamantového umění pro dospělé vytváří pocit úspěchu, a dokonce i ti, kteří si o sobě nemyslí, že jsou obzvláště umělecky nadaní, mohou vytvářet úžasné obrázky pomocí 5D diamantového umění.

2.        Diamantové malování může zlepšit funkci mozku

Zatímco někteří považují umění za zábavný předmět, který kognitivnímu učení mnoho nenabízí, výzkumy potvrzují, že tomu tak vůbec není. A obzvláště s přibývajícím věkem. Když stárneme, je důležité neustále trénovat náš mozek učením se různým dovednostem a zkoušením různých koníčků.

Tato praxe může vytvořit nová neuronová spojení, což pomůže našemu mozku pokračovat ve vývoji. Desítky let výzkumu také zjistily, že praktikování různých uměleckých forem může zlepšit naši schopnost ovládat své emoce a porozumět lépe světu, ve kterém žijeme. Ten se totiž dramaticky a rychle mění. Umělci ani ve vyšším věku nejsou zvyklí říkat „To za našeho mládí…“. Snáze se vyrovnávají se změnami a se světem, který stále více patří mladším generacím.

Pro mozek je také důležité posilovat jemné motorické dovednosti a zvýšit kreativitu. Všechny tyto výsledky jsou prospěšné pro dospělé, protože nám umožňují pokračovat v kultivaci našich sociálních, emocionálních a mentálních interakcí.

3.        Diamantové malování nabízí kreativní způsob sebevyjádření

Kreativita je důležitou součástí lidského bytí. Budování naší kreativity nám může pomoci vzkvétat i v jiných aspektech našich životů – ať už jde o naši kariéru, naše sociální vazby nebo dokonce skutečné podnikání v umělecké branži.

Umělci a spisovatelé často hledají inspiraci ke své práci u svých oblíbených tvůrců. Pokud rádi hrajete na nějaký hudební nástroj nebo děláte jiné umění, můžete velmi dobře těžit z účasti na aktivitách, jako je malování diamanty. Mohou podpořit vaši kreativitu a podnítit nové nápady pro různé druhy umělecké tvorby.

I když se možná necítíte zrovna umělecky, stále existují desítky skvělých aktivit a řemesel pro dospělé, jako je diamantová umělecká malba, která mohou posílit váš mozek, inspirovat vaši představivost a poskytnout pocit úspěchu, jakmile dokončíte projekt.

4.        Pomáhá vyrovnat se s pocity smutku nebo deprese

Nejenže bylo prokázáno, že umění a řemesla, jako je malování diamanty, pomáhají snižovat úzkost, ale také pomáhají zmírňovat klinickou depresi. Samozřejmě by se tento typ arteterapie měl prolínat s jinými typy podpory, ať už jde o léky nebo jiné, tradičnější terapie. Ale práce v umění a řemeslech může inspirovat a motivovat ty, kteří trpí různými typy deprese.

Jednou z největších výhod dokončení uměleckého projektu je pocit úspěchu, který zažijete, jakmile dokončíte třpytivý obraz. Takže i když právě zažíváte nějaké dočasné pocity smutku, zkuste pracovat na sadě pro malování diamanty a uvidíte, zda ono nádherné mistrovské dílo, které vytvoříte, neodvede vaši mysl od jakýchkoli negativních emocí, kterými právě procházíte. Ať už jde o pomoc při zmírnění závažnějších problémů s duševním zdravím, nebo jen o poskytnutí pomoci, která vám pomůže překonat vaše splíny, diamantové malování vám dává něco, na co se můžete soustředit.

5.        Zvyšuje soustředěnost a produktivitu

Někteří lidé mají tendenci si myslet, že zapojit se do uměleckého projektu v dospělosti je ztráta času, který by mohl být lépe vynaložen na něco produktivnějšího. Naopak! Tvoření, i když je to jen na pár okamžiků, může pomoci přeorientovat váš mozek, inspirovat a motivovat. Některé podniky dokonce vyzývají své zaměstnance, aby si během dne udělali krátké přestávky a pokusili se o nějaké umění na pracovišti.

Umožnění zaměstnancům užít si tento typ „kreativní přestávky“ může odvést jejich mysl od pracovního stresu a znovu stimulovat jejich mozek. Pokud lidé pociťují úzkost kvůli pracovním povinnostem nebo úkolům, krátká pauza ve výrobě může tyto pocity vyvážit a pomoci jim vrátit se do práce s větším sebevědomím.

Mohlo by to dokonce inspirovat nové nápady na řešení pracovního problému, na kterém uvízli. Ať už budete malovat diamanty nebo zkusíte jinou činnost, pravděpodobně se budete cítit svěží a připraveni vrátit se do pracovního procesu s obnoveným soustředěním a produktivitou.

6.        Pomáhá vám užívat si přítomnost

Diamantové malování je činnost, která se odehrává v maximálně přítomném okamžiku. To znamená, že když pracujete na diamantové malbě, můžete se snadno nechat pohltit daným úkolem, což nám umožní ulevit od myšlenek, které neustále běží naší myslí. Když se soustředíte na umístění diamantových korálků přesně na správná místa, vaše mysl nemá žádný prostor pro rozjímání. Nebojíte se budoucnosti a netrápí vás minulost.

Pokud vás tedy během dne rozptylují myšlenky na pochůzky, které musíte zařídit, na práci, kterou musíte dokončit, nebo na úklid, který musíte udělat kolem domu, může být kreativní úsilí, jako je malování diamanty, přesně to, co potřebujete k vyrovnání a k ukotvení se v přítomnosti. Uvědomte si ale, že neprokrastinujete – jen si užíváte malou přestávku!

7.        Tříbíte smysl pro úspěch

Dalším způsobem, jak nás mohou ruční práce a umělecké projekty motivovat, je pocit úspěchu, který máme, když něco dokončíme. Myslete i na jednoduché úkoly, jako je reorganizace šatníku. Poté, co dokončíte něco, na čem jste si dali práci, pocítíte jistou dávku hrdosti. Vytvořit zábavné a krásné umělecké dílo je ještě lepší pocit. Navíc, když skončíte s něčím, co můžete hrdě vystavit u vás doma.

Může vás to také motivovat k tomu, abyste začali s dalším řemeslným nebo kutilským projektem pro zlepšení domácnosti, ke kterému jste se chtěli dostat, ale zatím to nevyšlo.

Uspořádejte kreativní večer s přáteli

Nejlepší na diamantové umělecké malbě je to, že ji lze provádět jak samostatně, tak i společně ve skupině přátel. Pokud si chcete vyzkoušet diamantovou malbu ve velkém měřítku, nechte několik svých přátel pracovat na stejném obraze společně s vámi.

Můžete zvládnout vysázet celý obraz i za jednu noc. Chcete-li více takových skupinových setkání, můžete pozvat své přátele, aby přišli k vám domů na noc řemesel a vína. Ať si každý předem vybere a objedná svůj diamantový obraz, a pak sice pracujete všichni, ale každý na svém obraze. Můžete to spojit s lehkým občerstvením, ochutnávkou vína či sýrů apod.

Diamantové malování – večer pro vás a vaší paní

Dokonalý způsob, jak strávit romantickou noc se svou drahou polovičkou a změnit svou pravidelnou rande rutinu, je uspořádat večerní tvoření ve dvou. Můžete si vybrat buď diamantovou uměleckou malířskou sadu, na které byste spolu rádi pracovali, nebo si vyberte design, který chcete dát svému protějšku jako dárek a překvapení. Je to skvělý způsob, jak spolu trávit čas při smíchu a konverzaci.

Nechte děti pomáhat s projektem

Pokud máte děti, určitě je váš nový zábavný projekt bude zajímat. Proč je nenechat, aby se zapojily také? Přestože tvoření pro dospělé má spoustu výhod, je to také zdroj kreativity a motivace pro děti. Než se posadíte, kupte dětem menší, jednodušší sadu, aby se naučily, jak zvládnout toto skvělé nové umění.

Zkuste diamantové umění

Dospělí mohou velmi těžit z toho, že se čas od času oddají uměleckému snažení. Je to osvědčený způsob, jak pomoci snížit stres a úzkost, vyrovnat se s depresí a být přítomný v daném okamžiku. Navíc je to prostě super zábava vytvářet tyto jedinečné, třpytivé obrazy, které můžete zavěsit na zeď u sebe doma.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.