Sociální sítě
Nahoru

Alexandre Gabriel představil v Čechách letošní limitované edice

Pro Alexandra Gabriela, majitele a master blendera Maison Ferrand v Cognacu a West Indies Rum Distillery na Barbadosu, nejsou lihoviny pouhými produkty, nýbrž dokonalým ztělesněním historie a zážitků. Říká, že každý vynikající rum i skvělý koňak je spojen se silnou emocí, kterou je třeba sdílet.

Při jejich výrobě zapojuje tradici a vášeň starých řemeslníků, ale postupům dodává svůj jedinečný náhled a inovativní přístup. Je vizionářem, který mění sny a představy na realitu. Jeho postoj se promítá i do rumů Plantation, jejichž věhlas a obliba u nás i ve světe neustále roste. Alexandre Gabriel sdílel v uplynulých dnech jejich příběh i s českými rumovými fanoušky. Během řízených degustací bylo možné ochutnat i vybrané vzorky nejnovějších limitovaných edic Plantation Single Casks 2022.

Cesta na vrchol světa řemeslných destilátů

Alexandre Gabriel se narodil a vyrůstal ve Francii na farmě v jižním Burgundsku, kde ho dědeček naučil vyrábět víno a destilovat lihoviny. V té době bylo zaseto semínko, které vyklíčilo do podoby jednoho z největších odborníků v oblasti destilátů současnosti. V roce 1989 Alexandre Gabriel narazil na starobylý koňakový dům v srdci oblasti Grande Champagne v Cognacu. Pověst Maison Ferrand byla nesporná, ale jeho prodeje poněkud zaostávaly. Vášnivý, zvídavý a neúnavný podnikatel Alexandre Gabriel z něj během několika let vybudoval předního hráče na poli řemeslných lihovin.

Výroba koňaku probíhá jen 5 měsíců v roce. Aby destilační zařízení, kterými koňakový dům disponuje, nezahálela, pustil se Alexandre Gabriel do výroby řemeslného ginu. Na pozemcích kolem koňakového domu vysadil i keře jalovce. Nejdůležitější ingredience pro gin Citadelle tak podléhá maximální kontrole.

Rumová láska a manželství

Alexandre Gabriel šel ve svých vizích dále. Uvažoval, jak využít sudy, ve kterých zrál koňak Ferrand. V jeho hledáčku byly rumy. 99 % rumů zraje dnes v sudech po bourbonu. Předchozí generace ale využívaly daleko širší paletu. Podle starých tradic zrály rumy v sudech po vínu Madeira, po sherry, po armaňaku. Alexandre se vydal na Haiti na jednání s výrobcem rumu. Jeho cesty vedly poté dále po ostatních karibských ostrovech. Krása světa rumu ho naprosto pohltila a velká láska byla na světě. Alexandre sice prodal dost svých sudů po koňaku Ferrand, ale sám nakoupil daleko více rumu. To byl první krok ke zrodu Plantation, řemeslné řadě rumů z nejlepších tropických oblastí. Nechtěl, aby Plantation byl značkou „kup a stáčej do lahví“.

Chtěl naopak vnést do této kategorie svůj jedinečný pohled. „Mám rád autentické produkty, které vyjadřují osobitost země, kde vznikly. Ta rozmanitost mě fascinuje. Možnost ochutnávat ty nejlepších rumy přímo z destilačních přístrojů v jednotlivých oblastech je ohromnou radostí. Stupně kvašení a destilace jsou vždy jedinečné. A právě v tom jsem viděl příležitost. Přemýšlel jsem, co bychom s mým týmem mohli s tak rozdílnými destilacemi udělat. V tu chvíli jsem v hloubi duše věděl, že můžeme zdokonalit metody zrání v dřevěných sudech, které jsme tak dobře znali z výroby koňaku. Voila, nápad na Plantation byl na světě,“ popisuje Alexandre Gabriel. „Vyrostl jsem na farmě, nyní na jedné žiji a to, co mě fascinuje nade vše, je zemědělský aspekt našich destilátů. Název Plantation má odrážet hlavní terroirs a kulturu rumu,“ vysvětluje Alexandre to, odkud se vzal název pro jeho rumy.

Alexandre Gabriel je člověk s otevřenou myslí a hlavou plnou nápadů. Setkání s kapacitami rumového světa ho posouvalo a podnítilo k dalším nápadům a vizím. „Dozvěděl jsem se, že jedna rodina na Barbadosu chce prodat svou destilerii někomu, kdo bude respektovat dědictví a tradici tohoto rumu. Mít vlastní palírnu v Karibiku byl náš dlouholetý sen. Je to jako svatba, chtěli jsme najít skvělý protějšek na celý život a našli jsme ho v palírně West Indies Rum Distillery a tamních výjimečných výrobcích rumu,“ říká Alexandre. West Indies Rum Distillery je zároveň třetinovým vlastníkem společnosti National Rum of Jamaica, která vlastní palírny Clarendon Distillery a Long Pond Distillery. To umožňuje získání rumů Plantation z další zajímavé rumové oblasti.

Destilační zařízení a hra se sudy

Při tvorbě rumů se majitel a zároveň master blender West Indies Rum Distillery nechává vést svými sny a vizemi, současně si ale zakládá na tradicích, které barbadoská destilerie dlouho budovala. Mnozí kolegové pracují v destilerii desítky let a před nimi zde byli jejich rodiče. Plantation tak staví na dlouholeté historii, znalostech a zkušenostech. Úcta ke kořenům destilerie i celého oboru se promítá i ve vybavení. Alexandre Gabriel podniká kroky v tom, aby se k životu vrátila již skoro zapomenutá destilační zařízení. West Indies Rum Distillery se tak může pochlubit opět funkčním komorovým destilačním přístrojem (Chamber still) a těší se na opravený nejstarší typ kotlíku (Rockley pot still). Každé destilační zařízení, respektive každá část procesu výroby rumu dodá výsledné tekutině nezaměnitelné charakteristiky. Velké kouzlo probíhá v závěrečné, nicméně nejdelší, fázi cesty rumu – při jeho zrání v sudech. Vedle sudů po bourbonu a po koňaku Ferrand Alexandre Gabriel experimentuje i s dalšími druhy. Kromě předchozího obsahu je zásadní například i to, z jakého dřeva je sud vyroben. Alexandre aktuálně dopisuje knihu, ve které chce tato tajemství poodhalit.

Jedinečné sudy a jedinečná návštěva

Alexandre Gabriel tráví několik měsíců v roce na cestách a hledá poklady v podobě nejlepších sudů pro své rumy. Jeho úsilí přineslo stálá partnerství se stejně zapálenými výrobci destilátů. Výjimečně vydařené sudy jsou určené pro tvorbu limitovaných edic rumů. Výsledkem jsou takzvané Single Casks. Jejich cílem je ukázat a oslavit tradici, která se s rumy pojí. Plantation každý rok představuje kolekci 12-15 rumů, které dozrávaly v takových vybraných sudech. Letošní kolekce Plantation Single Casks 2022 zahrnuje 15 limitovaných edic. Díky skvěle nastaveným vztahům se část z nich podařilo přivézt i na náš trh. Společnost Ultra Premium Brands a jejich prodejna Warehouse#1 nabízí možnost objevit další krásná zákoutí rumového světa prostřednictvím 12 variant Plantation Single Casks. Vybrané vzorky představil rumovým nadšencům v uplynulých dnech sám Alexandre Gabriel při své historicky první návštěvě České republiky. „Alexandre Gabriel je opravdovým vizionářem ve svém oboru. Váží si historických a zavedených postupů, ale přesto si razí svou osobitou cestu, díky níž je každý rum, který vytvoří, přínosem a zážitkem pro všechny. Pokaždé, když se vidíme, se dozvídám spoustu nových informací a výrobních postřehů a nejinak tomu bylo i tentokrát. Bylo to úžasné setkání, protože je nejen velkým rumovým odborníkem, ale také naprosto úžasným člověkem,“ hodnotí Jan Albrecht, přední rumový odborník a ambasador.

Rozmanitost rumů Plantation

Obliba rumů celosvětově roste a nejinak tomu je i u nás. Základna milovníků rumů se rozrůstá a rumoví nadšenci rádi objevují tento pestrý svět a nové chutě i vůně. Proto stále stoupá i obliba rumů Plantation, pro které je charakteristická nebývalá rozmanitost. Portfolio Plantation zahrnuje rumy extra jemné a elegantní, ale i takové, které jsou plné, robustní a výrazné, vyhledávané největšími rumovými fanoušky.

Vlajkovou lodí portfolia rumů Plantation je Plantation XO 20th Anniversary. Byl vytvořený k 20letému výročí Alexandra Gabriela v pozici master blendera. Byl překvapením a dárkem od jeho zaměstnanců z destilerie, což je jen dalším potvrzením toho, jak skvělý tým Alexandre má. Plantation XO 20th Anniversary je blendem 20 velmi starých rumů charakteristických pro Barbados. Jeho obliba neupadá, sklízí úspěchy i po více než 10 letech, které uplynuly od jeho představení. Je ideální k čistému popíjení, ale je výborný i pro legendární koktejl Old Fashioned.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.