Sociální sítě
Nahoru

Podzim je tu, zaměřte se na sebe

Když se rozhlédneme kolem sebe, uvidíme pestrobarevné listí, které začíná opadávat ze stromů a my se jím můžeme brouzdat nebo se zaposlouchat do jeho jemného šumění. Po ránu se snažíme víc oblékat, odpoledne teplejší bundu ještě pořád odkládáme a snažíme si užít posledních slunečních paprsků. To všechno k podzimu patří, stejně jako pochmurná nálada a podzimní únava.

Podzim s sebou přináší sychravé počasí i méně světla

Šedivá obloha a sychravé počasí k podzimu patří, stejně jako to, že si tělo začíná dělat zásobu na zimu. Co kdyby ho postihl nedostatek živin? Stejně tak na nás ze všech stran úročí bacily, o nachlazení není nouze. Ranní nízké teploty a odpolední teplo k tomu moc nepřispívá. Jak se i na podzim cítit fit, nepřibírat a vyhnout se depresím a syndromu vyhoření?

Jezte sezónní a zdravé potraviny

Abychom se dobře cítili, musíme se zaměřit na to, co jíme. Pravidelné stravování z fastfoodů ani rychle hltání jídla našemu tělu neprospívá, naopak. Na každé jídlo bychom si měli udělat čas a vychutnat si ho.

Den začíná snídaní, pokračuje svačinou, obědem, odpolední svačinou a končí večeří, případně druhou večeří. Zdá se vám to moc? Nepřejídejte se, dopřejte si raději menší porce častěji a uvidíte, že se hned budete cítit o něco lépe.

Víte, že na podzim máme k dispozici i suroviny, které jindy během roku tak dostupné nejsou, navíc si můžeme připravovat jednoduchá a rychlá zdravá jídla, která nejen zasytí, ale i zahřejí? Když na ně vsadíte, omezíte i chuť na sladké. Co si tak připravit dýňový cheesecake, zázvorovou omáčku nebo tvarohový dezert s jablky a skořicí?

Omezte příjem sacharidů, nahraďte je proteiny

Hubnutí během podzimu se může zdát náročné, přece jenom jsme unavení a líní, nedostatek světla nám zrovna nepomáhá. I když skoro nic neděláme, máme pocit, že jsme odklidili hromadu sněhu nebo uhlí. Jsme bez energie, a to svádí k tomu, abychom snědli nějakou čokoládovou tyčinku, která nás vzpruží. Problém je, že se tak stane jen na chvíli, pak zase sklouzneme do únavy.

Rychlé cukry jsou zrádné, kdo chce zhubnout, ten by si na ně měl dát velký pozor a jejich příjem minimalizovat. Ptáte se, kde pak budete brát energii? Nebojte se, tělo si poradí. Za zdroj energie bude považovat tukové zásoby, které začne spalovat, když sacharidy navíc nahradíte kvalitními proteiny, hned jste tělu dodali další zdroj energie. A výsledek? Vyhnete se hladu, nebudete mít tolik chuť na sladké, a navíc budete hubnout.

Hýbejte se

Pochmurné počasí nám na náladě nepřidá, naopak přímo vybízí k tomu, abychom zůstali pěkně v bezpečí a teple domova. Zní to sice lákavě, ale rozhodně to není ta správná cesta k tomu, abychom se i na podzim cítili skvěle, měli dostatek energie a užívali si života. Kdo chodí do fitka, ten si může najít nějaké nové, kdo s pohybem spíš začíná, ten by měl každý den alespoň na 30 minut vyrazit na svižnou procházku.

Relaxujte

Naše životy jsou plné stresu, to dokáže tělo pěkně unavit a vyčerpat. Dřív nebo později si tak řekne o odpočinek. Neignorujte takové volání, na chvíli se zastavte, zajděte si na masáž, do sauny, na nákupy, přečtěte si oblíbenou knihu, myslete aspoň chvíli jen sami na sebe.

Pijte dostatek tekutin

Dodržování pitného režimu je pro správné fungování našeho organismu zásadní. Když nebudeme pít, budeme unavení, dostaví se bolest hlavy, podráždění, nebudeme se na nic soustředit. Pokožka bude vysušená, nebude nám správně fungovat trávení ani vstřebávání živin.

Pít bychom měli průběžně po celý den, co přes den nestihneme, večer určitě nedohánějme. Z těla bychom vyplavili i ty látky, které potřebujeme. Z nápojů jsou nejvhodnější neslazené čaje nebo čistá voda, s džusy velmi opatrně, na slazené limonády zapomeňte.

Dopřejte si kvalitní spánek

Kvalitní a posilující spánek mnozí z nás podceňují, naivně si myslí, že i pár hodin spánku denně stačí. Omyl. Každý se potřebuje pořádně vyspat, protože právě během spánku naše tělo regeneruje. Spánek také podporuje správné fungování metabolismu a nakládání s bílkovinami, minimalizuje riziko toho, že vás přes den přepadne nepřekonatelná touha se přejídat nebo jíst něco sladkého.

Víte, že na noc si můžete dopřát i noční protein neboli kaseinový protein, který se vyznačuje pomalým uvolňováním a rozkládáním bílkovin v našem trávicím traktu? Díky tomu jsou tělu proteiny dodávány postupně.

 

Zdroj obrázků: Ketofit

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Fit

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.