Sociální sítě
Nahoru

Advent provoněný pomeranči tak, jak ho neznáte

Vůně pomerančů, zářící ozdoby a první vločky – to značí jediné, Vánoce jsou pomalu a jistě tady. Zpestřete si tento čas nejen zapálenými svíčkami na adventním věnci, ale i výtečnými koktejly z prémiového likéru Grand Marnier, který díky esenci z divokých karibských pomerančů, vanilky a kandované kůry ještě více umocní atmosféru přicházejících Vánoc.

Grand Tonic: Sklenici naplňte kostkami ledu a přidejte 50 ml Grand Marnier. Doplňte tonikem Fever-Tree (ideální v poměru 1:3), promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Píše se rok 1827 a Jean Baptiste Lapostolle zakládá destilerii v Neauphle-le-Château, malém městě nedaleko Paříže. Tedy na místě, které se později stane základnou pro výrobu legendárního francouzského likéru. O několik desetiletí později, na základě domluveného sňatku, se Julia, vnučka zakladatele, provdá za inovátora Louise-Alexandre Marniera. A započne tak příběh, který dal vzniknout prvotřídnímu likéru, jenž dodnes dobíjí barmanský i gurmánský svět.

Grand Collins: Sklenici naplňte ledem a dávkujte postupně 50 ml Grand Marnier, citrónovou šťávu (20 ml) a cukrový sirup (10 ml). Dolijte sodou a následně promíchejte. Na závěr ozdobte pomerančovou kůrou.

Věhlasný likér

Značka Grand Marnier vznikla především díky věrnému přátelství mezi dvěma odvážnými inovátory a ambiciózními muži, Louisem-Alexandrem Marnierem Lapostollem a Césarem Ritzem, slavným zakladatelem nejslavnějšího pařížského hotelu Ritz. Když se Louis-Alexandre rozhodl pro propojení francouzského koňaku se vzácnou odrůdou hořkého pomeranče z Karibiku, byl to právě jeho věrný přítel César Ritz, který posléze přišel s názvem „Grand Marnier“. Tvrdil totiž, že si jedinečný likér zaslouží i velké jméno. Oblíbenost likéru již v tehdejší době pak potvrzuje i to, že byl během pařížského kulturně bohatého období „La Belle Époque“ nabízen v prestižních podnicích, ke kterým patřil například hotel Savoy a Ritz.

Grand Old Fashion: Do sklenice dávkujte postupně tři kapky Angostury, Grand Marnier a bourbon Wild Turkey. Vložte velkou kostku ledu a dobře promíchejte, dokud se chutě vzájemně nepropojí. Ozdobte sklenici pomerančovou kůrou a podávejte.

Kouzlo Grand Marnier

Tajná receptura likéru Grand Marnier Cordon Rouge se zakládá na pravém francouzském koňaku a esenci z divokých karibských pomerančů. Společně s dalšími přísadami se ukládají do sudů z francouzského dubu k pomalému zrání. Jedinečnost francouzského likéru potvrzuje nejen u likérů unikátní koňaková báze, ale i to, že se používá pouze jeden druh pomerančů, a to divoká odrůda Citrus Bigaradia. Ty se ručně sklízí na plantážích Marnier-Lapostolle v Karibiku.

Grand Sbagliato: Campari a Grand Marnier nalijte do sklenice typu tumbler naplněné ledem. Promíchejte, dolijte proseccem a ozdobte plátkem pomeranče.

Vánoční koktejly

Zpestřete si předvánoční čas legendárním likérem Grand Marnier s výraznou citrusovou vůní a propadněte jeho jedinečnému kouzlu. Pozvěte přátele na skvělý drink s kapkou francouzského šarmu. Uvidíte, že si jindy hektické adventní období díky pomeranči provoněným koktejlům zamilujete o něco víc.

 

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.