Sociální sítě
Nahoru

Půlnoční přípitek: Jak se na něj nachystat?

Poslední den roku se závratně blíží a ať už chystáte velkolepou akci s tuctem kamarádů, party na horách nebo jen soukromou oslavu ve dvou, věříme, že půlnoční přípitek chybět nebude. Přestože si většina z nás neumí představit oslavu bez bublinek, jen málokdo ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladuje a podává. Tady je několik tipů, díky kterým dostane váš letošní přípitek úplně jiný rozměr.

Dejte šumivému vínu na čas

Vedle přípravy chlebíčků a jednohubek nezapomeňte ani na důkladnou přípravu šumivého přípitku. Ale nemějte obavy, jeho nachystání není zdaleka tak náročné jako precizní nazdobení tácu dobrot. Ať už bude vaší letošní volbou sekt, italské prosecco anebo španělská cava, rozhodně nepodceňujte čas na vychlazení. „Lahev dejte do lednice ideálně den předem a najděte jí takové místo, aby nedocházelo k velkému otřesu během otevírání a zavírání dveří. Snažte se, aby bylo šumivé víno včasně vychlazeno, protože by bylo velkou chybou vkládat jej na poslední chvíli do mrazáku. Mohlo by totiž utrpět šok, který by se mohl neblaze projevit na jeho chuti. Šumivé víno podávejte při teplotě mezi 4 a 6 °C,“ radí hlavní sommelierka skupiny BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.

Otevírání láhve bez doprovodu exploze

Každý z nás někdy jistě zažil situaci, kdy se při otevření šumivého vína proletěla zátka po celém pokoji, nad hlavami všech pozvaných přátel nebo rodinných příslušníků. A aby toho nebylo málo, skoro celý obsah láhve následoval za korkovou zátkou. Dobré vychlazení je polovinou úspěchu, správný postup otevírání pak tou druhou. „Při vyndání z lednice lahví nijak schválně netřepejte. Při samotném otevírání nejprve odstraňte horní část kapsle na hrdle láhve a otočením očka uvolněte drátěnou sponu – agrafu. Láhev by měla být nakloněna pod úhlem 45 stupňů a pro jistotu se otočte do volného prostoru. Uchopte korkovou zátku společně s agrafou do jedné dlaně, dno lahve sevřete do druhé a pomalinku otáčejte jedním směrem, než se korek uvolní. Otáčejte lahví, nikoliv korkem. Správné otevření lahve by mělo být téměř neslyšné,“ popisuje sommelierka Denisa Kolaříková.

Správná sklenice naplněná do poloviny

Druhů sklenic existuje nepřeberné množství, a pakliže si říkáte, že je přeci jedno, kterou vyberete na přípitek, vězte, že vývoj tvaru sklenic není jen kvůli eleganci vzhledu. „V minulosti se šumivá vína pila vždy ze širokých sklenic typu miska nebo ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. V nich se totiž lépe rozvine aroma sektu, které pomalu stoupá úzkým hrdlem ven,“ vysvětluje sommelierka Denisa Kolaříková a dodává, že by se mělo šumivé víno nalévat zhruba do poloviny sklenice.

TIPY na přípitky sommelierky Denisy Kolaříkové:

Vychutnejte si novoroční přípitek se šumivými víny, která vás okouzlí svojí harmonickou chutí, svěží kyselinkou a bohatým perlením. Oslavte příchod nového roku s tipy hlavní sommelierky skupiny BOHEMIA SEKT Denisy Kolaříkové.

Nový rok s italským šmrncem

Dodejte novoročním oslavám italský šmrnc a sáhněte po lahvi Mionetto Prosecco Rosé, které vás překvapí svou barvou a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni je patrný bohatý ovocný buket s výraznými tóny červeného ovoce a grapefruitu. Chuť je díky prodlouženému zrání na kvasinkách plná ovocných tónů s dotekem medu a chlebové krusty.

S novinkou do nového roku

Už jste vyzkoušeli šumivou novinku z Habánských sklepů? Pokud ne, silvestrovská půlnoc by mohla být tou příležitostí. Habánské sklepy BRUT vás zaujme svým bohatým perlením a jemnou vůní sadového ovoce, květin a medu. Jeho chuť je příjemně svěží, s pikantní kyselinkou a charakteristickými znaky použitých moravských odrůd, které dodávají plnost a elegantní závěr.

Oblíbená stálice

Tradičními bublinkami, Bohemia Sektem demi sec, si Češi připíjí už přes padesát let. Jejich harmonická chuť nás provází oslavami všeho druhu a ty novoroční nejsou výjimkou. Než budete o silvestrovské půlnoci otevírat lahev na přípitek, věnujte jí trochu péče. Dobře vychlazený sekt chutná totiž nejlépe.

Silvestr v elegantním stylu

V 70. letech minulého století byla na trh uvedena úspěšná značka Freixenet Cordon Negro, v černé matné lahvi, která dnes patří mezi nejprodávanější na světě. Toto španělské šumivé víno má světle zlatavou barvu se zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením a expresivní vůně připomínající tropické ovoce s lehkým dotekem citrusové kůry. V jeho vyzývavé, středně plné chuti převládá tropické ovoce podpořené atraktivní kyselinkou. Tato cava zraje v lahvi 12-18 měsíců.

Sekt na celý večer

Sekt nemusíte otevírat až o půlnoci. Když si správně vyberete, můžete si ho užívat celý večer. O půlnoci pak jeho výjimečnost stvrdíte novoročním přípitkem. Jednoodrůdové sekty v sobě naplno odhalují ušlechtilý charakter odrůdy, ze které se rodí. Prožijte poslední večer roku v doprovodu burgundské odrůdy Chardonnay. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay vás vedle šťavnaté, medově hebké chuti překvapí svou zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.