Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i apartmánových hotelů v ČR, otevřela na přelomu roku novou restauraci Talíř přímo v přízemních prostorách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí.
Nová restaurace, kterou vede zkušený šéfkuchař Denis Wágner, spojuje do unikátního konceptu styl servírování formou tapas a tradiční českou kuchyni, ve které hrají prim vždy čerstvé suroviny od pečlivě vybraných lokálních farmářů a dodavatelů. Design interiéru nové restaurace je dílem renomovaného designového studia Vrtiška & Žák.
Restaurace disponuje 130 místy k sezení ve dvou podlažích otevřených do společného prostoru s výhledem přímo na Václavské náměstí. Součástí konceptu tapas restaurace Talíř je také bar, který nabízí široký sortiment nápojů.
Restaurace je otevřena každý den již od 7.00 hodin, kdy se formou bohatého teplého a studeného bufetu podávají snídaně, po 22 hodině se restaurace mění ve stylový bar, kde si hosté mohou při poslechu živých DJ vystoupení vychutnat široký výběr drinků a koktejlů.
„Talíř je náš vlastní koncept gastra formou českého tapas. Na malých talířkách a miskách se podávají malé porce toho nejpopulárnějšího z české kuchyně – třeba svíčková na smetaně s karlovarským muffinem, konfitovaná kachna se zelím a bramborovou plackou, nebo guláš se špekovým knedlíčkem apod. Hosté tak mohou najednou ochutnat ta nejoblíbenější jídla z tradiční české gastronomie. Vstup do Talíře je přímo z Václavského náměstí, takže do ní může přijít kdokoli z ulice,“ říká Lukáš Pytloun, generální ředitel sítě PYTLOUN HOTELS.
Šéfkuchař Denis Wágner přichází do restaurace Talíř z pozice šéfkuchaře EuroAgentur Hotels & Travel, kde úspěšně zavedl několik restaurací. Předtím působil jako šéfkuchař nebo zástupce šéfkuchaře např. v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa, Clarion Congress Hotelu Praha a Aquapalace Praha nebo v restauraci Hotelu Königshof Garmisch poblíž Mnichova v Německu.
„V naší restauraci Talíř chceme vařit kvalitní českou kuchyni, která se bude lišit v servírovaní jednotlivých pokrmů podávaných formou tapas. Nebojíme se kombinovat současné kulinářské techniky s tradičním českým kuchařským uměním. Každý host je důležitý, tak jsme jídelní lístek sestavili tak, aby si každý host u nás vybral k jeho spokojenosti. V tapas restauraci Talíř klademe důraz na vždy čerstvé suroviny v maximální míře zakoupené od lokálních dodavatelů, se kterými dlouhodobě spolupracujeme,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.
„Hosty tímto srdečně zveme na kulinářský zážitek, jako je například punkevní siven z rybářství Skalní mlýn v Moravském krasu marinovaný v červené řepě s černým rybízem, koprem, grapefruitem a hořčičným semínkem nebo jelení kýta z Eko farmy Zelené údolí na Vysočině pečená na zelenině se šípkovou omáčkou na pastyňákovém pyré s kaštany a mnoho dalších zajímavých pokrmů,“ dodává šéfkuchař.
Otevření restaurace Talíř předcházela náročná rekonstrukce prvních tří pater budovy hotelu včetně probourání centrální dvorany. Vzniklo tak 23 nových pokojů s výhledem do vnitřního dvora a denní světlo proudí centrální kupolí až do restaurace v přízemí budovy.
„Při navrhování interiérů restaurace Talíř jsme citovali principy použité v Pytloun Boutique Hotelu, abychom zachovali jednotnou identitu objektu, ale přitom zachovali charakter restaurace. Dům U Zlaté pšenice je jednou z prvních staveb v Praze, kde byla využita technologie stavění z železobetonu. Tento stavební princip jsme akcentovali a ponechali obnažené původní konstrukce a díky dobré světlé výšce se nám podařilo vetknout do interiéru nové patro. Vznikl tak intimní prostor, který není tolik exponovaný jako spodní patro – na něm je situovaný velký oválný bar, který je centrálním bodem celé restaurace. Formálně je interiér koncipován do tmavých tónů s akcenty zlaté a temně modré barvy. Vznikl tak útulný a komorní prostor, kde se mohou hosté zastavit a z klidu restaurace pozorovat ruch Václavského náměstí,“ popisuje architekt a designér Roman Vrtiška ze studia Vrtiška & Žák.
„O celkové atmosféře restaurace Talíř bylo jasno už od začátku, neboť přímo vychází z původní koncepce celého hotelu. Materiály, povrchy i barvy byly definovány, a tak v tomto projektu bylo nejzásadnější vyřešit funkčně dispozici, která půjde vstříc jak designové koncepci, tak především vyhoví kapacitním a logistickým nárokům Lukáše Pytlouna. Se vzájemnou energií, kterou společně s Lukášem máme, tak mohl vzniknout velkorysý prostor s názorem a autentickou atmosférou,“ dodává druhý člen designérského dua Vladimír Žák.