Sociální sítě
Nahoru

Historické motivy polepů pro Porsche 911 Dakar

Historie soutěžních speciálů Porsche 911 daleko od zpevněných cest začala ještě před prvním vítězstvím na Rallye Paříž-Dakar v roce 1984. První účasti na East African Safari Rally v roce 1970 zůstávají silnou vzpomínkou. Zatímco styl volitelného designového paketu Rallye pro 911 Dakar silně čerpá z vítězného dakarského vozu z roku 1984, Porsche nabízí tři exkluzivní polepy pro 911 Dakar, které reflektují vzhled účastníků Safari rallye z let 1971, 1974 a 1978.

Všechny tyto sady polepů lze objednat prostřednictvím programu Porsche Exclusive Manufaktur. Sady polepů Rally 1971 a Rally 1974 je k dispozici také jako příslušenství Porsche Tequipment dostupné v Porsche Centrech.

Rally 1971: Páté místo pro polský tým

Tato akce zavedla účastníky více než 5 000 km přes savanu, pouštní křoviny a terény Keni a je dodnes považována za jednu z nejextrémnějších soutěží vůbec. Porsche se této výzvy poprvé chopilo s továrním týmem v roce 1971. Navenek byly upravené modely 911 S identifikovatelné pouze podle jednoduchých černých obtisků na kapotě, předních blatnících a dveřích. Motivy Rally 1971 pro 911 Dakar se k tomuto designu vracejí a přidávají soutěžní číslo 19, které patřilo k nejúspěšnější 911ce v této rallye – vozu, jenž v roce 1971 skončil pátý s posádkou Sobiesław Zasada a Marian Bień. Sada potisků od Porsche Tequipment je k dispozici za 4 165 €.

Rally 1974: Björn Waldegård vstupuje do boje

Východoafrická Safari Rally se vyznačovala neuvěřitelně dlouhými etapami – v roce 1974 byl závod rozdělen do tří úseků o délce 1 450 až 2 019 kilometrů, které týmy musely absolvovat za pouhých pět dní. Z 99 přihlášených vozů se do cíle dostalo pouze 16. Švédský šampion Björn Waldegård, který s vozem Porsche vyhrál již dvakrát Rallye Monte Carlo, se dlouho držel ve vedení spolu s navigátorem Hansem Thorszeuliusem na voze 911 Carrera 2.7 RS a do třetí sekce odstartoval s 36minutovou ztrátou na druhé místo. Poškozené zavěšení ho však stálo dalších 72 minut, nicméně nakonec se Waldegård dokázal udržet na druhé příčce. Pro „válečné zbarvení“ hlavního sponzora byly charakteristické modré pruhy kopírující boční linie jinak bílého vozu. Současné ztvárnění se tomuto tématu věnuje, i když s užšími pruhy doplněnými o logo Porsche na spodních hranách dveří. Sada polepů Rally 1974 je k dispozici za 4 165 €.

Rally 1978: Legendární závodní design

Björn Waldegård však neskončil. S jedním ze dvou vozů 911 SC skupiny 4, vyrobených speciálně pro tento účel, to Švéd v Keni opět zkusil a rychle ukázal konkurenci, jak vehementně má našlápnuto k vítězství. Nakonec se však Safari Rally opět ukázala jako zrádná: zavěšení, tlumič, poloosa – Waldegårdovo Porsche utrpělo příliš velké poškození, navíc příliš daleko od pomoci mechaniků. Rychlý Švéd se musel spokojit se čtvrtým místem, zatímco jihoafrická posádka Vic Preston Jr. a John Lyall obsadila druhé místo. Potisky sponzora se skládaly z textury ve tvaru vlny v oranžové či světle a tmavě šedé barvě známé po celém světě díky aktivitám Martini Racing Teamu založenému v roce 1958. Designéři Porsche zde opět perfektně interpretovali historické motivy. Soutěžní číslo 14 na dveřích patřilo stříbrné posádce z Jižní Afriky. Sada polepů Rally 1978 je k dispozici za 5 950 €.

 

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.