Sociální sítě
Nahoru

Udržitelnost především: V Toulouse vyrostla celá rezidenční čtvrť ze dřeva

Ve francouzském Toulouse vyrostla rezidenční čtvrť La Cartoucherie unikátní tím, že je ze 72 procent postavena ze dřeva. Přírodní a udržitelný materiál se totiž stává ve světě architektury velkým trendem. I o tom přijede do Prahy vyprávět architekt a autor projektu La Cartoucherie, Helmut Dietrich v rámci festivalu současné dřevěné architektury Salon dřevostaveb.

Na celých 13 kilometrech čtverečních, v někdejší průmyslové zóně ve francouzském Toulouse se rozkládá výjimečný projekt La Cartoucherie. Je důkazem, že dřevo je skvělý materiál k výstavbě několikapatrových domů, ale klidně i celých čtvrtí.

Výhody staveb ze dřeva

Součástí této čtvrti je kromě dvoupatrových obytných budov například i desetipatrový hotel postavený z prefabrikovaných, tedy předem vyrobených dřevěných modulů. Podlahy a stěny obytných budov tu tvoří prefabrikované dřevěné plošné prvky. Tato konstrukce má nejen pozitivní vliv na spotřebu energie a vnitřní klima, ale také zkracuje dobu výstavby, a tím i náklady a možnou chybovost na stavbě.

V hotelové hale, na fasádách, stropech a balkonech vytváří dřevo příjemnou vizuální atmosféru a pocit útulnosti. Výhody dřeva člověk pozná i dalšími smysly, než je jen zrak. Útulnost ještě znásobí hmat, k pocitu propojení s přírodou pak přispěje typická dřevěná vůně.

Ve čtvrti La Cartoucherie se tu myslelo i na sluch, respektive ticho a klid, které jsou ve městě tolik žádané. S ohledem na akustické požadavky a s touhou zachovat obnažené dřevo na stropě tu proto vznikly lité podlahy. Beton umožňuje podlahové vytápění, které je napojené na centrální tepelnou síť této ekologické čtvrti. Zároveň je podlahové vytápění velmi hospodárné a nabízí úsporu místa i větší komfort díky rozptýlení a prostupnosti tepla.

Dřevěné příčky v interiérech jsou navrženy tak, aby se kdykoli v budoucnu daly snadno předělat na průchody a umožňovaly skutečnou multifunkčnost vnitřních dispozic. Okolí všech budov pak propojuje zeleň navržená tak, aby posloužila jako místo setkávání. Je tu však i dostatek prostor pro nezbytné služby a obchody.

Autor projektu míří do Česka

Autorem čtvrti La Cartoucherie je rakouský architekt Helmut Dietrich, jeden ze zakladatelů Dietrich | Untertrifaller Architekten. Jeho cílem bylo poukázat na výhody dřeva, které považuje díky jeho udržitelnosti a praktickému ekologickému využití za jeden z nejmodernějších stavebních materiálů současnosti.

Helmut Dietrich přijede na toto téma přednášet i do Prahy. Ve středu 19. dubna se kromě své prezentace zúčastní diskuse též s norským architektem Reiulfem Ramstadem v prostorách pražského CAMPu, kde se odehraje zahájení festivalu Salonu dřevostaveb.

Více z rubriky Byty & Penthouse

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.