Jižní Amerika je domovem jedné z nejlepších káv na světě, a to především díky svým ideálním přírodním i klimatickým podmínkám. Není proto divu, že se každý region pyšní jedinečným chuťovým kávovým profilem. Ponořte se společně s námi do vzdáleného světa Jižní Ameriky a poznejte kouzlo i rozmanitost brazilské a kolumbijské kávy. Na cestu se navíc můžete vydat i z pohodlí domova, a to díky exkluzivní edici kávy L’OR Origins, která nabídne průřez toho nejlepšího, co kávový svět nabízí.
Jižní Amerika patří k největším oblastem produkujícím kávu na světě. Brazílie a Kolumbie se pak řadí k nejvýznamnějším producentům na území Ameriky a společně s Etiopií, Vietnamem a Indonésií stojí za zhruba třemi čtvrtinami světové kávové produkce.
Rozmanitá a bohatá příroda
Výhoda Kolumbie a Brazílie spočívá především v jejich přírodních a klimatických podmínkách. Mix vysokých hor a rozsáhlých deštných pralesů vytváří z jižní části amerického kontinentu ideální místo pro pěstování kávových zrn. Místní odrůdy patří k nejoblíbenějším na světě a jsou typické svou bohatou a výraznou chutí. Různorodá krajina i podnebí pak dávají vzniknout mnoha různým druhům, které se liší region od regionu, a to od lehkých a ovocných káv až po tmavé a bohaté směsi.
Kávový ráj
Brazílie patří k nejkrásnějším a nejrozmanitějším zemím na světě. Nabídne pohádkovou a nedotčenou přírodu s úchvatnými vodopády Iguatzú, rozsáhlé kávové plantáže, tropické ostrovy jako z katalogu cestovní kanceláře, ale také bohatou a netradiční kulturu včele se slavným karnevalem v Riu de Jaineru. Brazílie je jednoduše zemí mnoha kontrastů, která se rovněž pyšní prvenstvím v žebříčku největších producentů kávy na světě.
Rozprostírá se ve třech klimatických pásmech, které jsou pro pěstování kávy nejvhodnější. Je domovem široké škály kávovníků včetně oblíbených odrůd arabika a robusta. Největší brazilské plantáže se nacházejí zejména na jihovýchodě země, a to v Minas Gerais, největším regionu zaměřeném na pěstování kávy, v São Paulu, tradičním regionu s mezinárodním přístavem, odkud se káva distribuuje do celého světa, a v regionu Paraná.
Oříškové pohlazení
Brazilská káva vyniká zejména svou prvotřídní kvalitou. Oblíbenou se pak stala především díky svému plnému tělu a mírně sladké, oříškové chuti. Její intenzivní chuť často obsahuje tóny karamelu a čokolády. Je čistá a svěží.
Tajuplná Kolumbie
Z Andské vysočiny do Pacifické nížiny a tropického deštného pralesa – to je Kolumbie, země s příslibem nekonečného dobrodružství, která má každému cestovateli rozhodně co nabídnout. Kromě úchvatných hor, rozsáhlé Amazonie a bílých písčitých pláží zde stejně jako v Brazílii najdete také rozsáhlé kávové plantáže. Její výhodná poloha a podnebí pak přispělo k tomu, že se Kolumbie po boku Brazílie a Vietnamu řadí na třetí místo největších exportérů kávy na světě.
V porovnání s Brazílií je hornatou zemí s velmi rozlišným podnebím. A proto také stejná odrůda kávy může v různých místech země ve výsledku chutnat jinak. Dané vlastnosti závisí především na nadmořské výšce, vlhkosti vzduchu i na teplotě a složení půdy. Káva se pěstuje na rozsáhlém pohoří And a v hornaté oblasti Santa Marta, která se nachází na severu země. Nejvyhlášenější kávovou oblast v Kolumbii najdete přímo pod národním parkem Los Nevados a je zapsána na seznam UNESCO.
Čokoládová slast
Veškerá káva, která se v Kolumbii pěstuje, je druhu arabika. Pyšní se plným a bohatým aroma s výraznými čokoládovými tóny a skvělou aciditou. Chuťový profil se liší region od regionu. Obecně ale můžeme říci, že jí nechybí tóny tropického ovoce, vanilky, čokolády ani karamelu. Acidita pak směrem na sever dostává na síle, stejně tak i tělo je plnější.