Sociální sítě
Nahoru

Průvodce pojištěním na cesty: Jak vybírat, na co si dát pozor a na co nezapomenout

V ideálním případě byste neměli opustit republiku bez cestovního pojištění. Vyplatí se vám nejen tehdy, když vyrážíte za adrenalinovými sporty, ale nezapomeňte na něj ani cestou za odpočinkem u moře. Nejčastější pojistnou událostí na cestách je totiž obyčejná střevní viróza, a tu můžete chytit naprosto kdekoli a kdykoli.

Co ovlivňuje cenu pojištění

Počítejte s tím, že cena se liší v první řadě podle destinace, do které se chystáte. Pojištění do exotických zemí bude vždy dražší než Evropa. „Vůbec nejnákladnější je potom pojištění do Spojených států amerických, Kanady a Mexika, kde jsou oproti zbytku světa náklady na zdravotní péči až desetinásobné. Obecně dražší jsou exotické destinace, jako je například Dominikánská republika, Zanzibar nebo třeba Kuba,“ popisuje Jiří Rippel, šéf obchodního rozvoje cestovní agentury Invia.

Ceny se různí i podle toho, jak vlastně zdravotní systém v dané zemi funguje. „V exotických destinacích typu Vietnam, Singapur nebo Dominikánská republika se turista většinou nedostane do lokálního zdravotnického zařízení, kde jsou ošetřováni místní, ale vždy do soukromého zařízení pro turisty, které si za péči vždy nechá náležitě zaplatit. Toto pravidlo pak platí i u destinací typu Řecko, Turecko či Egypt,“ upozorňuje Vojtěch Zima ze společnosti AXA.

Dále rozhoduje délka pobytu, ale také věk pojištěných. „Z hlediska věku rozlišujeme tři skupiny – děti do 15 let, dospělé mezi 15 a 69 let a seniory nad 70 let, přičemž děti mají pojištění levnější, senioři naopak dražší,“ vysvětluje Rippel. Zároveň platí, že čím vyšší je cena zájezdu, tím více zaplatíte za cestovní pojištění, protože jeho součástí je i pojištění storno poplatků.

Které sporty jsou rizikové

Cenu cestovního pojištění ovlivňují také aktivity plánované v místě pobytu. Pokud se chystáte na jógový pobyt, samozřejmě zaplatíte méně než za lyžařský zájezd s freestyle lyžováním a heliskiingem. Zjistěte si, jaké sporty považuje za takzvaně rizikové právě vaše pojišťovna. Málo se totiž ví, že do této skupiny patří třeba i kickbox nebo maraton.

Existuje pak také skupina nepojistitelných sportů, což znamená, že pokud se vám něco stane právě při nich, pojistka se na ně nevztahuje. U společnosti AXA Assistance sem patří například cliff-

diving, jachting na oceánu, lov exotické divoké zvěře, některé motoristické sporty nebo třeba potápění pod ledem.

Jak si pojištění správně nastavit

Turisté v zahraničí sice nejčastěji řeší stejně běžné nemoci jako doma, tedy střevní chřipku a nachlazení, angínu, případně naraženiny či zlomeniny, ale přesto je dobré připravit se na téměř cokoli. „Pro Evropu je naprosté minimum plnění léčebných výloh ve výši tři miliony korun. Společnost AXA

Assistance, se kterou spolupracuje Invia již přes deset let, kryje až do výše 500 milionů. Důležitá je také odpovědnost za škodu vůči věci i třetí osobě, kde by minimální hranice měla být na dvou milionech,“ radí Jiří Rippel.

Právě tuto položku se podle něj rozhodně nevyplatí podceňovat. Uvádí současně konkrétní důvod a příklad: „Omylem vrazím do paní u bazénu, ta spadne a následně je odvezena do nemocnice. Zjistí se komplikovaná zlomenina, daná osoba bude pár dní hospitalizovaná a poté ji bude nutné převést do domovské země. V případě poranění páteře třeba i soukromým letadlem. Tato nevinná událost, která se může stát naprosto kdykoli a komukoli, může tedy vyjít právě na dva až tři miliony korun.“

Jak se vyznat v připojištění

Součástí komplexního cestovního pojištění u AXA je úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti či zavazadel. Tyto položky mohou někdy být uvedeny jako připojištění a doporučujeme ve svém pojištění vždy mít zahrnuty. „Ke klasickému pojištění se stornem mají klienti ve většině případů i spoluúčast, většinou 20 procent. V posledních letech se také setkáváme se zvýšeným zájmem o připojištění na nulovou spoluúčast, kdy je klient plně kompenzován v případě storna zájezdu a může si tak svou dovolenou užít zcela bez starostí,“ vysvětluje Rippel.

Během pandemie začaly pojišťovny a cestovky nabízet speciální covidové připojištění, které kryje i preventivní karanténu v destinaci, a tak v případě, že si kvůli covidu musíte pobyt prodloužit, nemáte s tím žádné výdaje navíc. Ve chvíli, kdy by čísla nakažených začala opět růst, se jistě vyplatí i tato možnost. Klasikou je potom připojištění již zmíněného rizikového sportu.

Když cestujete s dětmi

Pokud jsou součástí vaší výpravy i děti, přistupujte k pojištění ještě trochu jinak. Rodinám se vždy vyplatí komplexní pojištění včetně storna, protože u dětí jsou nemoci častější a méně předvídatelné. V takových případech poté většinou necestuje nikdo a dovolená se stornuje. Rodinná dovolená se dvěma dětmi vyjde v průměru zhruba na 70 tisíc korun, a pokud by rodina neměla pojištění storna a některý člen těsně před dovolenou onemocněl, rodina o celou tuto částku přichází.

„U dětí je také větší riziko úrazu i onemocnění, proto pokud cestujete s dětmi, zvolte pojištění s nejvyššími možnými limity pro léčebné výlohy,“ radí Vojtěch Zima.

Nejčastější chyby

Cestovní pojištění uzavírejte už kvůli případným storno poplatkům s předstihem, a nikoli až na cestách. Ať už se vám v zahraničí přihodí jakékoli potíže, vždy konzultujte ten nejlepší postup s asistenční službou vaší pojišťovny. Také u sebe pokaždé mějte všechny podklady k cestovnímu pojištění.

A nespoléhejte se na celoroční pojištění, které jste dostali ke kreditní kartě. „Ve většině případů má takové pojištění naprosto nedostačující limit a léčebné výlohy tu končí například na 500 tisících korun, nebo mimo Evropu dokonce vůbec neplatí,“ doplňuje Jiří Rippel.

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.