Určitě jste už sami přišli na to, že se vám mění chuť na víno vzhledem k ročnímu období a společenské situaci, ve které se právě nacházíte. V zimě vyhledáváme podvědomě záhřevná červená vína, která mívají více alkoholu, na podzim si vychutnáváme plná a oblá vína bílá, při oslavách rádi otevřeme láhev sektu a na jaře, které začíná už 20. března?
Na jaře nás to láká ke svěžím, mladým a ovocným vínům růžovým. Ta se přece nejlépe hodí ke grilování a posezení na terase. A když začne ještě více svítit sluníčko? Přichází na řadu jemně perlivá frizzante, vína s bohatým ovocným buketem, někdy i s laskavým zbytkovým cukrem, ale téměř vždy s nízkým obsahem alkoholu. Prostě ideální řešení do bazénu, do letního sadu či na malou party.
Abyste věděli, která vína se vám vyplatí koupit a která vám budou dozajista chutnat, je tu národní soutěž růžových a perlivých vín – JAROVÍN, jež se dožila už 20. ročníku. Odborníci vína anonymně ochutnají, ohodnotí a ta nejlepší si můžete ochutnat na Dnech v růžovém, které putují napříč celou ČR.
V rámci veřejných degustací je možné ochutnat až 250 růžových a perlivých vín, přičemž první veřejná ochutnávka proběhne už 28. dubna ve Velkých Pavlovicích, následovat bude 5. května ve Znoojmě, 13. května v Mikulově, 19. května v Českých Budějovicích, 20. května v Kutné Hoře a 26. května v Plzni.
V červnu je pak možné ochutnat vína v Písku, a to 8. června, následně 17. června v Děčíně, aby následně byly ochutnávky zakončené akcemi v Ostravě a Praze.