Sociální sítě
Nahoru

Holubí strnad: Triton sází na gurmánskou delikatesu

Jarní menu restaurace Triton jenom potvrdilo, co už všichni dlouho tušili. Nový šéfkuchař podniku Tomáš Kohút je kulinární kouzelník, jehož speciality vás překvapí nejen parádní chutí, ale také svou fantastickou vizuální podobou. V romantické krápníkové jeskyni umístěné v podzemí Václavského náměstí na vás díky němu čeká spousta unikátních kulinárních zážitků. Tak pojďme vstoupit.

Jednou z hvězd jarního menu bude bez debat ceviche z mušlí svatého Jakuba, nabízející úžasnou kombinaci svěžesti a delikátní chuti. Jemné maso marinované v citronové šťávě doplňuje nasládlá fresh ze zelených jablek a špenátu. Dalším skvostem jarního menu je „umami“ verze telecího tataráku servírovaného s konfitovaným žloutkem a hříbky. Absolutním vrcholem operního představení je ovšem znamenitá prezentace holuba „á la Bruant ortolan“, který na talíři vypráví jeden z nejslavnějších příběhů světové gastronomie.

Jedná se o vzpomínku na slavnou francouzskou specialitu v podobě pečeného strnada zahradního, který je považován za jednu z největších a také nejkontroverznějších gastronomických delikates. Pěvec zavřený v kleci byl překrmován fíky na čtyřnásobek běžné váhy, aby ho těsně před úpravou utopili v armaňaku, díky čemuž na hosty čekala exploze chutí.

Dnes je příprava strnadů zakázána, proto se šéfkuchař Tritonu rozhodl přiblížit labužníkům tento gurmánský poklad v legální formě. A místo strnada vsadil na „Rolls Royce“ mezi holuby, tedy na špičkového francouzského holoubka z Anjou, jehož servíruje s omáčkou z holubích kostí dochucenou armaňakem, s čerstvými fíky a krupicovým nokem s tymiánem. Výsledek je famózní.

Nové jarní menu je k dispozici od poloviny března. Největší zážitek nabízejí tři speciálně připravené menu – a sice L’Atelier Gourmet, které je možné vyzkoušet buď se čtyřmi nebo sedmi chody, dále pak české „Modern Art menu“ či romantické Candlelight menu shodně s pěti chody. Případně vegetariánské menu o pěti chodech, které překvapí vegetariánskou kachnou připravenou z celeru pečeného v rašelině, jehož vizuální podoba je k nerozeznání od skutečné kachny.

Více z rubriky Gastro

  • Klepítkový večer v Pru58

    17.10.2023 od 18:15 se uskuteční jedinečná degustační večeře, kde hlavní slovo budou mít klepítka. Kdo by čekal klasický krabí večer je...

    Marek Zelený2.10.2023
  • Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

    Mezinárodní den kávy je oslavou lahodně hořkého nápoje, bez kterého si většina z nás nedokáže nebo spíš nechce svůj den ani...

    Marek Zelený1.10.2023
  • Červený hrnec plný dobrot

    Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Není káva jako káva. Vyznáte se ve výběru?

    Šálek kávy je neodmyslitelnou součástí každodenní rutiny milionu lidí na světě. Mezi její největší konzumenty patří Evropané, podle průzkumu vypije alespoň...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Domácí pasta na terase

    Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou...

    Marek Zelený26.9.2023
  • Věnečky Janeček: Podzim s vůní pražených oříšků

    Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, věneček. Ten nabízí v mini...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Virtuální restaurace ožije během října

    Nový projekt známého restauratéra Yurije Kolesnika je tady. Dvacetiletá La Veranda, milovaná Babiččina zahrada a tapasové The Bistro vítá dalšího člena...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Nové šampaňské Champagne H.Blin na českém trhu

    Bublinky, šumivá dokonalost ve sklence, která zpestří obyčejný den a podtrhne každou oslavu. Na český trh přichází nová značka Champagne H.Blin...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Babí léto v Hliněné Baště

    Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo,...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.