Sociální sítě
Nahoru

Matusalem představuje novou podobu lahve své patnáctileté varianty

Historie rumu Matusalem je příběhem plným vášně, odhodlání i odvahy. Za dob největšího rumového rozmachu dobyl Kubu. Nepodlehl konfiskaci Castrovým režimem, rodina zakladatelů pečlivě střeženou recepturu před režimem uchránila. Po letech další generace navázaly na rodinnou tradici a výrobu rumů Matusalem obnovily na sousedním ostrově, v Dominikánské republice. Příběh vizionářů, kteří vytvořili nadčasový klenot rumového světa, pokračuje. Ron Matusalem slaví 150té výročí své existence. I v rámci této příležitosti uvádí nový design lahve jedné ze svých klíčových variant. Nová lahev rumu Matusalem Gran Reserva 15 je vůbec poprvé představena v České republice, o celých 6 měsíců dříve než ve zbytku světa.

Zrození legendy

V době rozmachu pěstování cukrové třtiny byla Kuba pod koloniální nadvládou Španělů a obava, že by snad rum, jakožto novinka ve světě destilátů, mohl konkurovat sherry a brandy, vedla k tomu, že zde byla jeho výroba v podstatě zakázána. Okolní ostrovy si svůj třtinový moment slávy už užívaly, Kuba si na svou velkou chvíli kvůli královskému dekretu musela počkat. Ale o co byl pomalejší start, o to výraznější byl vzestup. Královy restrikce se začaly uvolňovat a v roce 1830 byla Kuba největším producentem cukru na světě.

Matusalem Gran Reserva 15 se vyrábí podle původní receptury a reprezentuje směs rumů různého stáří, z nichž některé procházely systémem solera po dobu patnácti let. Rum zraje v lehce vypálených sudech z amerického dubu, v nichž byl před tím uložen bourbon.

Do konce 19. století se pak stala i předním světovým výrobcem rumu. V 70. letech 19. století se zde spojením dvou rodin, které emigrovaly ze Španělska, zrodila jedna z nejvýznamnějších značek rumového světa, Ron Matusalem. Jejich vizí bylo vytvořit nezapomenutelnou a nadčasovou chuť, která by unikla trendům. Proto Benjamin a Eduardo Campovi spolu se svým partnerem Evaristem Álvarezem dali rumu jméno Matusalem. Inspirací jim byla biblická postava, která žila 969 let. Sláva rumu Matusalem rychle stoupala až do nebes, podobně jako hejna vlaštovek vznášející se nad jejich sklady. Zakladatelé považovali tohoto elegantního ptáka, symbolizujícího mimo jiné svobodného ducha, za nejlepšího představitele značky. Vlaštovka se tak dostala i na logo rumu. Za svou dlouhou historii prožil Ron Matusalem mnohé zvraty, jedinečná chuť, která se zrodila před 150 lety ale zůstává a srdce milovníků jemných, prémiových destilátů si získává dodnes.

Matusalem Gran Reserva 15 vyniká velmi komplexní chutí a sametovou jemností. Zatímco ve vůni vystupují do popředí tóny vanilky, mléčné čokolády, melasy a švestek, suchá a dlouhotrvající chuť přináší tóny ořechů, vanilky, kávy, karamelu, muškátového oříšku a dřeva.

Koňak mezi rumy

Tajemstvím unikátní chuti rumu Matusalem bylo využití systému solera, typického pro výrobu jemných brandy a sherry. Právě zakladatelé značky Matusalem byli prvními, kdo tento systém použil pro výrobu rumu. A na poměrně dlouhou dobu byli také v rumovém světě jedinými. Dynamické zrání v systému solera umožnilo produkovat jemnější a chuťově bohatší rum, jenž byl záhy vyhledáván natolik, že ve 20. a 30. letech 20. století měl Matusalem dokonce až 50% podíl na trhu s kubánským rumem. Pro svou komplexní chuť a sametovou jemnost brzy vešel ve známost jako „koňak mezi rumy“.

Pokračování rodinného odkazu

Společnost Matusalem vyráběla rum na Kubě až do 60. let 20. století, kdy byla firma zkonfiskována Castrovým režimem. Rodina však tajnou recepturu střežila tak pečlivě, že se k ní zástupci komunistického kubánského režimu nedostali. S odstupem několika desetiletí obnovil produkci prapravnuk zakladatele Claudio Álvarez Salazar v Dominikánské republice, která má podobné mikroklima jako Kuba. Vzdal se úspěšné lékařské praxe ve Spojených státech a rozhodl se následovat odkaz, který se jeho matka snažila udržovat od jeho osmi let, kdy museli Kubu opustit. Od roku 2010 se do čela společnosti postavil Claudiův syn, který tak reprezentuje už pátou generaci rodiny rumových vizionářů. Věhlas rumu Matusalem se šíří dále do světa. Jeho přední postavení potvrzuje vedle zájmů milovníků rumu i umístění na předních příčkách aktuálního žebříčku magazínu Drinks International (2023 Drinks International Annual Brand Report) v rámci kategorie rumů.

V dubnu 2023 byla představena nová podoba lahve Matusalem Gran Reserva 15. Česká republika byla vybrána jako pilotní země pro uvedení nového designu, o celých 6 měsíců před zbytkem světa. V nabídce bude za 690 Kč na warehouse1.cz.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.