Sociální sítě
Nahoru

Kolekce šperkovnic Volcano od Františka Jungvirta podtrhuje mužský element prstenů z Ateliéru Hora

Sklářský výtvarník a designér František Jungvirt a slovenský šperkař Ján Jánoš představují společný projekt. V něm posouvají vnímání šperku z ryze dámské záležitosti do pánské a unisex roviny. Pro stříbrné, ručně vyráběné prsteny z Ateliéru Hora navrhl Jungvirt kolekci černých, ručně tvarovaných a broušených šperkovnic. Oba designéři tak dokazují, že šperk a šperkovnice nemusí být pouze křehkou a něžnou záležitostí dedikovanou ženám. Naopak obojí může strhnout pozornost na nositele a stát se – jako kdysi – symbolem jeho vnitřní síly.

Slovenský designér Ján Jánoš se ve své tvorbě soustředí na autorský šperk. Zaměřuje se na experimentální proces navrhování a zpracování šperku–solitéru. Zásadní je pro něj znalost tradičních zlatnických technik, které kombinuje s novými technologiemi a netradičními pracovními postupy. Výsledkem je originální tvar, který podporuje charakter a emoce svého nositele. Tím může být muž i žena. Ten pravý šperk si pak lze zvolit nejen podle vzhledu nebo názvu, ale také na základě mikropříběhu, který každý prsten doprovází.

„S lehkou nadsázkou mohu říct, že vytvářím šperky s příběhem. Značný prostor v mém díle dostává experiment – zvuk a text jsou v souhře se šperkem. Poetická stránka ateliéru se stala jeho neodmyslitelnou součástí, ať už v komunikaci s divákem, nebo v uvažování, navrhování či formování hmoty,“ upřesňuje Ján Jánoš.

Na přelomu let 2021–2022 vznikla limitovaná kolekce skleněných táců a difuzérů Volcano. Vyznačuje se ručně tvarovaným, tlačeným sklem s několika různými variantami broušeného dekoru. Nyní řadu rozšiřuje limitovaná edice šperkovnic, která vznikla ve stejné vulkanické estetice. Dokonale podtrhne a zdůrazní prsteny z Ateliéru Hora, ale může fungovat také jako prostor na odložení drobných věcí – amuletů a talismanů. Nebo jako tác na pralinku, jež si zaslouží výjimečný servis.

„V celé kolekci pracuji s kontrasty: lesk a mat, jemnost a hrubost skla. Broušený dekor se pak objevuje ve třech variantách, v podobě příčných řezů, flíčku či hladká, lesklá verze. Při tvorbě jsem se nechal inspirovat sopečnými pohořími, lávovými jezery a dalšími přírodními elementy a reliéfy. Kolekce Volcano je vizuálně vážná, na šperkovnici až neobvykle. Tentokrát jsem upozadil svou typickou hravost, abych dal vyniknout luxusnímu pojetí tvarů,“ vysvětluje František Jungvirt.

Každý objekt z limitované edice šperkovnic, která čítá celkem 120 kusů, je ručně signovaný, číslovaný a certifikovaný. Kolekce Volcano je dostupná ne e-shopu Františka Jungvirta.

Po DS Automobiles a slovenském šperkařském Ateliéru Hora chystá František Jungvirt další spolupráci, tentokrát s výrobcem luxusního povlečení Marieli. Na společných uměleckých fotografiích se vedle těchto nových šperkovnic objeví také pro něj nejvíce příznačné vázy.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.