Sociální sítě
Nahoru

V českých restauracích je kritický nedostatek profesionálů, říká Pohlreich

Na české gastronomické scéně bojujeme s naprostým nedostatkem personálu. Rádi bychom si nové lidi vybírali tak, aby k nám zapadli nejen profesně, ale i lidsky, jenže výběr je opravdu omezený, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v Praze provozuje vyhlášené podniky Café Imperial, NextDoor a Divinis.

Ani ty nejlepší restaurace v Česku nemohou být při náboru nových sil do kuchyně příliš vybíravé. Profesionálů je u nás totiž dramaticky málo, shodují se ti nejlepší čeští kuchaři, jako je Zdeněk Pohlreich nebo Filip Sajler. Změnit by to podle nich mohl i návrat soutěže Bocuse d’Or do Česka. Podle nich totiž patří k tomu nejlepšímu, co světová gastronomie nabízí.

Dění několika posledních let situaci příliš nepomohlo. „Česká gastronomie dostala tři obrovské rány. První byl covid, druhou byly všechny ty krize, které následovaly, a třetí je kritický nedostatek lidských zdrojů. Potřebujeme zkrátka novou, svěží energii,“ říká další renomovaný šéfkuchař Filip Sajler z Perfect Canteen, který je zároveň členem Českého

Gastronomického Institutu.

Situace v české gastronomii je ale navíc stále ještě důsledek minulého režimu, kdy o nějakém rozvoji gastronomie nemohla být podle něj řeč.

Dostat do Česka světovou gastro soutěž trvalo dva roky

Situaci by mohla změnit světová soutěž Bocuse d’Or, která se letos vrátila do Česka. „Trvalo dva roky, než se nám podařilo vybojovat českou účast a přesvědčit organizátory, že si ji zasloužíme. Proto jsem nadšený, že se na finále národního kola do O2 universum přišlo podívat tolik lidí. Nebojím se říct, že jsme se dokázali vyrovnat evropskému a možná i světovému kolu,“ pochvaluje si Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech a výkonný ředitel Českého Gastronomického Institutu.

Zároveň bylo potřeba sehnat také spolehlivé a prémiové partnery, bez nichž by celá akce nemohla vzniknout. Jedním z nich se příznačně stala také automobilka Lexus, která má ke gastronomii dlouhodobě blízko – v jejích vozech totiž už léta jezdí Zdeněk Pohlreich a jeho rodina. Sám během květnové Bocuse d’Or v Praze usedl v porotě.

Gastronomické obory jsou vysoce prestižní práce

Bocuse d’Or přitom není jen přehlídka těch nejlepších profesionálních kuchařů, ale zapojeni jsou právě i studenti. „Chceme tak nalákat studenty, aby tento obor neodmítali, a naopak se přesvědčili, že gastronomické obory nejsou odpad, ale fantastická a vysoce prestižní práce,“ dodává Eliáš.

Taková je i původní myšlenka soutěže, se kterou přišel její zakladatel Paul Bocuse. „Jeho cílem nebylo upozornit na schopnosti jednoho kuchaře, chtěl vždycky pozvednout celý obor, naučit kuchaře spolupracovat a hledat nové talenty. Každý z nás má rád dobré jídlo. A pokud nebudeme mít dostatek dobrých kuchařů, v restauraci si ho pak zkrátka nevychutnáme,“ vysvětluje Filip Sajler.

Pro českou gastro scénu je národní kolo Bocuse d’Or strašně důležité. Jsem jistý, že to zase dokáže zvýšit povědomí i prestiž tohoto oboru,“ myslí si také Zdeněk Pohlreich.

Lexus & Bocuse d’Or

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.