Sociální sítě
Nahoru

Co všechno si sbalit na dovolenou?

Konečně se blíží léto a vy se pomalu začínáte chystat na dovolenou. V hlavě si postupně procházíte seznam, na co nezapomenout: cestovní pojištění, připravit letenky, doklady, sbalit oblečení, přihodit kosmetiku a hlavně léky… Je toho tolik, co je třeba udělat, že by až nebylo normální na nic nezapomenout. Jak tomu předejít?

Přestože by měla být dovolená především o odpočinku, občas připomíná závod s časem a souboj s vlastní rodinou. Cestovní horečka úřaduje, všichni jsou hektičtí, u dětí se může objevit nenadálá teplota. Do toho jste vy pravděpodobně tou jedinou osobou, která má na starosti batohy a kufry všech, což s sebou nese další zodpovědnost… Aby vám vysněné prázdniny nezačaly připadat jako noční můra, vyplatí se připravit si seznam nezbytností, co je třeba zařídit a pobalit, a ten pak postupně odškrtávat. A jak by měl vypadat?

Hlavně se z toho nezbláznit

Prvně je třeba připomenout jeden důležitý fakt: žijeme v moderní době, která nám umožňuje dělat chyby – jdou totiž velmi snadno napravit. První pravidlo tedy zní: hlavně se z toho nezbláznit. Když zapomenete žabky, slunečník nebo kartáček na zuby, můžete je po příjezdu do hotelu během pár minut koupit.

FOREO SUPERCHARGED™ HA+PGA Triple Action Intense Moisturizer, 1674 Kč za 50ml, Notino.cz

Léky na prvním místě

Každá máma potvrdí, že se na dovolené obejdete snad bez všeho, kromě základních léků. Dětské cestovní virózy se totiž spustí ve dvě ráno, kdy jsou všechny lékárny na ostrově zavřené. Do lékárničky přihoďte prášky na bolest, střevní potíže, kašel, rýmu a horečky, ale i gel na štípance, náplasti a teploměr.

Kneipp sprchový gel Levandulové snění, 129Kč za 200ml, Kneipp.cz

Základní kosmetika

Ať už vyrážíte k moři, nebo na týdenní túru do přírody, nezapomeňte doma základní kosmetické produkty, jako je sprchový gel, hydratační krém, šampon s kondicionérem, zubní pasta, a v neposlední řadě péče na a po opalování. Složení pečujících produktů vybírejte tak, aby bylo lehké, hydratační a s energizující vůní, která podpoří letní atmosféru. V horku pak velmi oceníte chladivé textury sprchových krémů, jež vás po celém dni na slunci příjemně osvěží – v INCI hledejte látky jako eukalyptus a máta.

Bel cosmetic odličovací tampony, 28 Kč za 35 ks, Lekarnahartmann.cz

Důležité je nezapomenout čisticí produkty na obličej. Opalovací krémy často obsahují látky ucpávající póry, a podobně pleti nesvědčí ani pot a nadbytek kožního mazu. Každý večer je proto potřeba pleť odlíčit pomocí vatových tamponků – zkusit můžete například kosmetické podušky BEL, které jsou vyrobeny z kvalitní bavlny a mikrovlákna, pokožku nedráždí a netřepí se, takže na ní nezanechávají vlákna. Anebo tento úkol svěřte do rukou profesionálního sonického kartáčku na obličej LUNA 4 od FOREO, který z tváře odstraní až 99 % všech nečistot.

Péče po opalování by pak měla obsahovat hojivé a zklidňující ingredience, jako je panthenol, aloe vera, glycerin a vitamín E, který je silný antioxidant a tlumí škody napáchané sluníčkem.

Povinné doplňky

Co se oblečení týče, vezměte si s sebou to, v čem se cítíte nejlépe. Materiály by měly být prodyšné, pohodlné a neměly by škrtit. Především ale nezapomeňte na čepice, sluneční brýle a otevřené boty. Vzhledem k tomu, že je slunce každý rok silnější, se vyplatí přibalit také UV trička, která jsou skvělá na dlouhé túry nebo koupání ve vodě (a to především u malých dětí, jejichž pokožka si na UV paprsky teprve zvyká). Můžete tak předejít zbytečným zdravotním komplikacím v budoucích letech.

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.