Sociální sítě
Nahoru

Ron Kong: Chuť deštného pralesa ukrytá v rumu

Ron Kong je guatemalský rum s podmanivou vůní a chutí deštného pralesa. Vyrábí se z ingrediencí typických pro jídelníček horských goril, jež žijí v deštných pralesích afrického pohoří Virunga. Právě ohrožené horské gorily se staly inspirací pro vznik rumu, jehož zakoupením přispějete na jejich záchranu.

Základem rumu je melasa, jež se následně zpracuje v palírně Destileria Darsa. Destilace probíhá v zařízení alembic podle staré guatemalské receptury. Poté přichází na řadu druhá destilace v parní koloně, v jejímž průběhu výrobce do rumu přidá suroviny jako banány plantain, eukalyptové listy, divoký řapíkatý celer, ostružiny, bambusové výhonky a byliny. To vše vychází z jídelníčku horských goril, který obsahuje až 146 různých druhů bylin, ovoce a stromů. Pečlivý výběr některých z nich je součástí tajné receptury Ron Kong.

Výsledkem je rum, jenž už při přivonění má navodit dojem deštného pralesa. V aroma se objevují tóny aromatických bylin a koření a svěžest eukalyptu. Po napití se projeví tóny bylin, dřeva, citrusů a květin. Po rozvinutí chuti jsou cítit dubové tóny, vanilka, vavřín a ovocné stromy. Závěr je lehce karamelový, s chutí mandarinek a pomerančovníku, ale také přináší závan deště a představu husté džungle.

Láhev, ručně vyrobená ze směsi minerálů a křemene, svým tvarem odpovídá hlavě dospělé, zhruba patnáctileté gorily. Na dotek připomíná sopečnou horninu, jež je charakteristická pro domov posledních horských goril na světě. Každá šarže rumu Ron Kong má omezené množství. Počet láhví se shoduje s počtem zbývajících (a ubývajících) goril horských. První várka tak vznikla v počtu 4804 láhví.

Výrobce spolupracuje se dvěma organizacemi na ochranu goril a věnuje jim část výtěžku z prodeje rumu. První z organizací je Fond Dian Fossey Gorilla Fund. Nadace existuje existuje přes 50 let díky oběti své zakladatelky, bioložky Dian Fossey. Ta zanechala ve světě stopu díky hrdinskému boji za ochranu goril v pohoří Virunga. Fossey v roce 1967 založila v Africe výzkumnou stanici Karisoke a prožila mezi milovanými gorilami 18 let. V současné době se Fond Dian Fossey Gorilla Fund zaměřuje na ochranu více než 1 000 kilometrů čtverečních gorilích biotopů a každodenní sledování a dohled nad více než 115 gorilami horskými. Také pořádají vzdělávací semináře a šíří osvětu pro ochranu goril.

Druhou organizací je Vzdělávací středisko pro rehabilitaci a zachování goril (GRACE). Nachází se ve východní části Demokratické republiky Kongo a je jediným útočištěm kriticky ohrožených goril Grauerových na světě. GRACE zajišťuje péči o mladé gorily osiřelé v důsledku pytláctví, rehabilituje gorily za účelem jejich navrácení do volné přírody, poskytuje místní vzdělávání na podporu ochrany goril a podporuje konžskou mládež, aby se zapojila do ochrany přírody.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.