Sociální sítě
Nahoru

Malíř Jan Samec vystavuje v Černé labuti

Malíř, keramik a ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec (* 1955) představuje v pražském Art & Event Point Černá labuť svoji novou výstavu KVADRATURA ČTVERCE. V ní harmonicky propojuje dvě roviny. Na jedné straně vychází autorova aktuální tvorba z charakteru západočeské krajiny, na té druhé zkoumá možnosti geometrie jakožto civilizačního a kulturního fenoménu. Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout do 12. listopadu. Organizátorem výstavních projektů v prostoru Černá labuť je společnost Art Lines.

Jan Samec měl k umění blízko již od dětství. Jeho otec byl nadaným a všestranným výtvarníkem, který talent předal svým dětem. Malířkou se tak stala i sestra Jana Samce, Varvara Divišová. Samcova díla jsou zastoupena nejenom ve sbírkách Národní galerie, České národní banky či Ministerstva kultury, ale i institucí v Německu, USA nebo Švédsku. Nyní představí svou tvorbu v pražském uměleckém centru Art & Event Point Černá labuť, vůbec poprvé v takovémto rozsahu.

„Je nám velkou ctí přivítat v prostorech Černé labuti význačnou uměleckou osobnost, jakou Jan Samec bezesporu je. Chtěl bych návštěvníky pozvat k nám do osmého patra budovy, kde bude výstava probíhat téměř do poloviny listopadu. Půjde o výjimečný umělecký zážitek,“ slibuje Ondřej Škarka, zakladatel společnosti Art Lines, která výstavu organizuje.

Příroda vs. civilizace

Jana Samce v jeho díle ovlivňuje nejenom krajina západních Čech, kde se narodil, vyrůstal a dodnes zde žije, ale láká jej též práce s geometrií. Jelikož se v přírodě geometrie nevyskytuje (jedná se o civilizační a kulturní fenomén a jeden z klíčových prvků modernismu), dochází vzájemným střetnutím malířské plochy a geometrického vzorce k estetickému napětí. Samcovo vymezení se na obrazové ploše formou čtverce však spěje spíše k harmonii. Navíc – jako u takřka každého pozdně modernistického malíře – lze i zde hovořit o rozvíjení souvislostí v kontextu abstraktního umění.

„V Samcově případě jde zejména o nadšení z možností malby jako takové, z existence malby, z působení barvy a z možností, jak do malby a obrazu racionálně vstupovat, a rozvíjet tak jeho stále ještě nekonečné možnosti,“ popisuje Martin Dostál, kurátor výstavy.

Vernisáž výstavy KVADRATURA ČTVERCE se uskutečnila 19. září od 18.00 v pražském Art & Event Point Černá labuť. Program oficiálně zahájil malíř Jan Samec, Jiří Štěpnička, člen činohry Národního divadla a kurátor výstavy Martin Dostál. K vidění pro veřejnost bude do 12. listopadu 2023.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.