Sociální sítě
Nahoru

Návrat klasiky Fortis s příměsí vesmírného dobrodružství

Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. V případě značky Fortis je čekání u konce. Nové vedení společnosti, jmenovitě Jupp Philipp, který značku před pěti lety akvíroval, konečně udělalo rozhodnutí a sběratelům naservírovalo pokračování ikonických chronografů B-42 Official Cosmonauts. Původní jméno však již nemají, liší se totiž v několika detailech a hlavně ve využívaném strojku. Příznivci značky je tak mohou obdivovat pod označením Fortis N-42 Novonaut.

Od prvního okamžiku, kdy se Jupp Philipp rozhodl navrátit tuto klasiku, která byla součástí hned několika vesmírných misí, bylo všem zaměstnancům zřejmé, že přípravu nemohou podcenit. Proto se rozhodli nový strojek, který Fortis vyvíjel ve spolupráci s manufakturou La Joux-Perret, otestovat a prověřit opravdu stylově.

Nově navržený kalibr Werk 17, který architekturou připomíná slavný a značkou Fortis hojně využívaný kalibr Valjoux 7750, zaujme palcovým rozdělovačem a šedesátihodinovou rezervou nátahu. Jeho testování však neprobíhalo pouze a jen v laboratořích, jak tomu bývá zvykem.

Fortis chtěl mít jistotu, že ve vesmíru opět obstojí, a tak se v roce 2021 pro jistotu spojil s raketovým výzkumným střediskem Esrange Space Center rozprostírajícím se necelých 40 kilometrů východně od města Kiruna v severním Švédsku. Spolu s týmem vědců vyslal na oběžnou dráhu, tedy na samou hranici stratosféry, heliový balón s třinácti zapouzdřenými strojky.

Součástí ocelové konstrukce uchycené pod stoupajícím balonem byla také kamera, která zaznamenávala chod jednotlivých strojků, jež byly vystaveny teplotám dosahující až – 60 °C. Dokázaly to. Strojky dokonce zvládly odolat i přetížení v enormní rychlosti, ke které došlo v okamžiku, kdy balon praskl, a padaly k zemi. Před dopadem jejich náraz zbrzdil samozřejmě padák, a tak ze 13 strojků došly k újmě (způsobené nárazem do stromu) pouze dva. V každém případě byl test velmi úspěšný.

Právě tyto strojky Werk 17 se staly novým srdcem ocelové novinky Fortis N-42 Novonaut. Ta bude k dostání v modré Cobalt Blue a černé Legacy variantě číselníku a otočné Sirius lunety vytvořené z keramiky, kterou dotváří luminiscenční detaily a stupnice. V nabídce bude i stokusová limitovaná edice Fortis N-42 Novonaut First Edition.

Ceny jednotlivých modelů se liší, Fortis N-42 Novonaut Legacy vyjde na ocelovém náramku na 124 800 Kč, Fortis N-42 Novonaut Cobalt Blue na 128 700 Kč a konečně Fortis N-42 Novonaut First Edition na 131 000 Kč.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.