Sociální sítě
Nahoru

Festka představila kolo Spectre Bodies za 450 000 Kč

Společnost FESTKA, český výrobce špičkových karbonových kol, ohlašuje nový přírůstek do rostoucí řady projektů, které vznikly ve spolupráci s umělci. Po kolech, na jejichž provedení se podíleli například Michal Bačák nebo umělecký tandem Ondrash & Kašpárek FESTKA tentokrát uvádí na trh svůj model Spectre dekorovaný výtvarníkem Jakubem Koisem.

Projekt Spectre Bodies, představený v posledních dvou týdnech na Designbloku a specializovaném veletrhu rukodělných kol Bespoked, je spojený s hluboce osobním příběhem z nitra Festky. Michael Moureček, jeden ze zakladatelů značky, utrpěl před více než rokem po pádu z kola vážný úraz.

Následovala operace a dlouhá, náročná a bolestivá rehabilitace, po níž se Michael dostal opět do dobré kondice, ale cítil, že jeho tělo a stávající kolo už nejsou zajedno. Nadešla chvíle využít jednu z největších devíz Festky, jelikož technologie výroby, kterou firma používá, rozvíjí a precizuje, umožňuje stavbu rámů přesně na míru. Kola tak mají unikátní, individuální geometrii, která zajistí ideální posed každému jezdci – přesně to, co po více než roce hojení, fyzioterapie a tréninku Michael od svého nového kola potřeboval.

Za grafickou podobou Michaelovy nové Festky Spectre stojí náhodné setkání s výtvarníkem, jehož kresby a plakáty s dominantním motivem lidských těl daly impuls nápadu pojmout tento rám jako poctu lidskému tělu. V podání Jakuba Koise se těla namalovaná ručně na rámu vypínají k vrcholným výkonům, protahují do aerodynamických tvarů, shromažďují do skupin, scházejí a rozcházejí a povzbuzují z krajnice projíždějící závodníky. Je to živé dílo plné nápadů a energie; čitelné na první pohled a současně lákající k detailnějšímu prohlížení.

„Uviděl jsem u Jakuba v ateliéru obraz, který znázorňoval těla, která se tlačila na člověka uprostřed davu. Procházel jsem si tou dobou složitou životní situací a viděl jsem se v tom obraze. Ten zmáčknutý člověk jsem byl já a strašně to na mě zapůsobilo. Přišlo mi skvělé dát takový motiv na kolo, protože věřím, že jezdec a kolo mají tvořit jeden celek,” komentuje zrod podoby svého nového kola Michael Moureček.

Výsledek Jakubovy práce byl tak zdařilý, že se FESTKA rozhodla nabídnout jej jako limitovanou art edici s názvem Bodies, kterou bude možno objednat od 31. října od 14:00 hodin SEČ. Edice je omezena na deset kusů modelu Spectre se stejným ručně provedeným designem jako na Michaelově “originálu”. Kola se nabízejí osazená špičkovými komponenty.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.