Sociální sítě
Nahoru

Za hranice ledovcové divočiny s hodinkami Montblanc

Kolekce Montblanc 1858 Geosphere vždy nacházela inspiraci v přírodě, zejména na neobjevených územích, která podněcují představivost neohrožených objevitelů. Jedním z takových míst je jižní pól na antarktickém kontinentu, rozkládající se na nejjižnějším bodu Země.

Tato bezbřehá ledová plocha leží v nadmořské výšce 2 835 m a panuje zde pouštní klima s téměř nulovou vlhkostí a nulovými srážkami. Může to znít skoro až příjemně, ale opak je pravdou. Počasí se silným větrem, který dokáže roznést sníh po celé oblasti a teplotami klesajícími až na – 65 °C z ní činí jedno z nejnehostinnějších míst planety.

Reinhold Messner se v roce 1990 zapsal do historie, když spolu s cestovatelem Arvedem Fuchsem jako první muži přešli Antarktidu bez pomoci zvířat či motorových prostředků. Urazili tehdy vzdálenost 2 800 km a postupně vystoupali do nadmořské výšky více než 3 000 m, zatímco táhli sáně vážící přes 100 kg a k navigaci využívali především kompas.

Příběhy o extrémních dobrodružstvích na tomto překrásném, avšak extrémně nehostinném místě se staly inspirací pro kolekci hodinek Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen South Pole Exploration v limitované edici 1 990 kusů. Ciferník hodinek zachycuje mrazivě modré tóny ledovců a vrstevnaté struktury antarktického polárního ledu.

Montblanc se 13. prosince 2023 připojí k Simonovi Messnerovi na Antarktickém ledovém maratonu, konajícím se v této nelítostné ledovcové krajině. Simon, sám zkušený horolezec a sportovec, se narodil v roce 1990, tedy ve stejném roce, kdy jeho otec, Reinhold Messner, překročil jižní pól. Letos se tuto extrémní zkoušku divočinou pokusí zdolat s hodinkami Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen South Pole Exploration na zápěstí. Na cestu se vydá jen několik set kilometrů od jižního pólu na úpatí Ellsworthova pohoří v nadmořské výšce 700 metrů. Trasu mu bude tvořit sněhová pokrývka a led s teplotami pohybujícími se kolem – 20 °C. A pokud by to nebylo dostatečně náročné, je známo, že se oblastí prohání silný katabatický vítr.

Ledovcový led se od toho běžného liší tím, že vlivem jeho stáří, hustoty a hmotnosti se z něj vyloučily téměř všechny vzduchové bubliny, což znamená, že dokáže absorbovat skoro všechny barvy ve spektru. Modrá barva se láme právě díky absenci kyslíku. Tento odstín je v nové kolekci přenesen na ledově modrou obousměrnou lunetu z eloxovaného hliníku s luminiscenčními kardinálními body a barevně ladící ciferník, který nese unikátní motiv ledovce. Pro dosažení ledového efektu, hloubky a zářivosti je aplikována speciální technika zvaná gratté-boisé, díky které máte pocit, že se díváte přímo do mrazivých hlubin. Časově náročná výroba každého ciferníku je oproti těm standardním čtyřikrát delší a vyžaduje více než třicet samostatných kroků.

Ultralehké titanové pouzdro hodinek má průměr 42 mm a je vybaveno vyměnitelným zúženým tahem se saténovou povrchovou úpravou a mechanismem pro jeho přizpůsobení. K hodinkám je k dispozici i druhý vyměnitelný řemínek z šedého textilu.

Nejen ledovcový led je zbaven kyslíku, ale i hodinky z limitované edice Montblanc 1858 Geosphere 0 Oxygen South Pole Exploration 1990 se připojují k řadě hodinek Montblanc „Zero Oxygen“, což s sebou nese několik výhod. Dobrodruzi jako Reinhold Messner potřebují funkční výbavu i v těch nejdrsnějších podmínkách. Nulový obsah kyslíku uvnitř pouzdra nejenže eliminuje zamlžování, k němuž může docházet při prudkých výkyvech teploty způsobených změnami nadmořské výšky, ale také zabraňuje oxidaci. Bez kyslíku vydrží všechny součásti hodinek mnohem déle a mohou tak dlouhodobě poskytovat neochvějnou přesnost.

Hodinky jsou poháněny kalibrem MB 29.25 s automatickým strojkem s Montblanc manufakturní komplikací světového času a rezervou chodu přibližně 42 hodin. Stejně jako u všech modelů 1858 Geosphere je severní i jižní polokoule zastoupena dvěma klenutými glóby otáčejícími se proti směru hodinových ručiček s indikátorem dne a noci, které umožňují na první pohled zjistit čas kdekoliv na světě. Při bližším zkoumání si lze všimnout, že Montblanc přidal na jižní polokouli Messnerovu trasu přes jižní pól jako připomínku jeho legendární expedice. Datumovka je umístěna na pozici třetí hodiny a duální ukazatel času na pozici deváté.

Na oslavu všech krás jižního pólu umístil Montblanc na zadní stranu pouzdra hodinek rytinu polární záře nad antarktickou zátokou Paradise Bay. Oblast je proslulá tučňáky císařskými a pozorovacími místy velryb, ale také tím, že je jedním z nejchladnějších a největrnějších míst na planetě. Aurora Australis, známá také jako jižní záře, je unikátní přírodní jev tvořený barevnými světly tančícími na noční obloze. Vzniká při srážkách elektricky nabitých částic ze Slunce s částicemi plynů v zemské atmosféře. Při střetech s kyslíkem je výsledným vizuálním efektem zelené, anebo červené zbarvení oblohy. Srážky s dusíkem zase vytvářejí odstíny modré barvy. Polární záři lze v noci pozorovat i na ciferníku hodinek, kde modrá luminiscence osvětluje kontinenty a ručičku duálního času, zatímco zelená luminiscence zvýrazňuje hodinovou a minutovou ručičku, číslice, indexy a světové strany.

Pro zvýraznění polární krajiny na dýnku využívá Montblanc speciální techniku, čímž jí dodává autentické 3D zobrazení, které působí tak reálně, jako by se jednalo o fotografii. Titanový povrch musí být nejprve strukturován, což znamená, že dekorace je vyryta laserem s ohledem na reliéf kresby. Následně je pomocí laseru dosaženo požadované matné a lesklé povrchové úpravy. Na závěr přichází fáze barvení. Barvy jsou vytvářeny laserově generovanou oxidací a výsledná barva je určena úrovní této oxidace. Montblanc je jedním z nejpokrokovějších švýcarských hodinářských domů, kteří technologii využívají na tak velkém povrchu.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.