Sociální sítě
Nahoru

Kola Superior zrychlují české biatlonisty

Český svaz biatlonu nalezl v letošním roce nového partnera pro letní přípravu reprezentantů. Je jím český výrobce jízdních kol Superior. „Superior je značka, která je sympatická nejen výrobky, ale i původem. Její spojení s naším týmem doplňuje další české firmy, se kterými biatlon spolupracuje,“ říká sportovní ředitel Ondřej Rybář o nově vzniklé spolupráci.

Čeští biatlonisté odjezdí v rámci letní přípravy na kole stovky kilometrů; někteří jsou podle Rybáře schopni najet třeba i 3000 km za rok. „Hlavně v objemové části přípravy je kolo skvělým tréninkovým prostředkem, který je šetrný ke kloubnímu aparátu. Gravel nebo silniční kolo je ideální pro dlouhé aerobní tréninky a k rozvoji síly dolních končetin, kterou sportovci využijí při běhu na lyžích. Na kole je také daleko jednodušší udržet tempo a pohybovat se během tréninku ve správných intenzitách,“ říká Rybář o přípravě svých svěřenců.

Biatlonisté k tréninku využívali nejvíce karbonový hardtail XP 979 se závodní geometrií otestovanou v závodech Světového poháru, na kterém vyráželi do terénů všeho druhu. Někteří ocenili na trailech také celoodpružený model XF 939 TR na rámu z třikrát zeslabované hliníkové slitiny X6. Pro silniční objemy se pak sportovcům zalíbila zejména rychlá karbonová silnička X-Road Team Issue osazená sadou Shimano Ultegra. Kola SUPERIOR vynikají lehkostí, rychlostí a čistým designem.

Kromě zdroje poctivého tréninku je navíc kolo také vítaným zpestřením v leckdy monotónní přípravě. „Vzpomínám si na soustředění v Novém městě na Moravě, kde se kluci předháněli, na jakém kole projedou ten nebo onen trail. Samozřejmě proběhla i silnička a pro nás trenéry trocha hrůzy, kdo se vrátí s jakým zraněním. Pokud se jednalo jen o odřeniny, tak se tomu dá zasmát a v tomto případě platilo, jak říká Bimbo (Michal Krčmář), kdo nepadá, jezdí pod své možnosti… Vůbec Vysočina byla pro soustředění na kola jak stvořená. Jezdívali jsme pro nás takovou biatlonovou Tour de Vysočina a každá etapa měla svůj vrchol. Samozřejmě takové soustředění se nedá načasovat jindy, než v období slavné Tour de France,“ uzavírá s úsměvem Rybář.

Hodiny strávené na kolech Superior mohou biatlonisté zúročit již na konci listopadu, kdy začíná ve švédském Östersundu světový pohár. Vrchol sezony pak přijde na řadu v únoru 2024, kdy se v Novém Městě na Moravě koná biatlonové Mistrovství světa.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.