Sociální sítě
Nahoru

Chuť Jamajky v každém doušku

Jamajku proslavila hudba, přírodní krásy i nezaměnitelné chutě. Jamajská kuchyně nabízí mnoho pochoutek, věhlas tomuto exotickému ostrovu ale přinesl především rum. Popularita jamajských rumů enormně roste a na vrcholu pomyslného žebříčku je bezesporu jamajský rumový král Appleton Estate.

Domov unikátních rumů

Jamajka je kolébkou výroby rumů, v polovině 18. století zde jejich výroba dokonce začala. V 19. století byla Jamajka největším vývozcem rumu do Evropy, na počátku 20. století vyvážela kolem 20 milionů litrů rumu za rok. Tehdy zde fungovalo 105 různých destilerií, dnes je na Jamajce destilerií šest. Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou. Za rostoucí popularitou jamajských rumů stojí nejen touha poznávat různé rumové styly, ale i jedinečný chuťový zážitek, který rumy Appleton Estate jednoznačně odlišuje.

Rum s jedinečným terroir

Rumy Appleton Estate se vyznačují zcela unikátním charakterem. Ten je formován vápencovou půdou, pramenitou vodou i klimatickými podmínkami Nassau Valley, tedy údolí, kde se rodí. Do terroir rumů Appleton Estate se ale vedle ducha místa promítá i vášeň lidí, kteří je vyrábí. Za jejich chutí stojí první dáma světa rumu a master blenderka Appleton Estate, Joy Spence. „Joy Spence je duší Appleton Estate.

Vytvořila řadu nezapomenutelných blendů a dokázala úžasné věci. Rumy Appleton Estate se můžou pochlubit chuťovým profilem, jaký mají obvykle rumy s mnohem vyšším obsahem alkoholu, kolem 63-70 %. Chuťový profil takových rumů bývá neuvěřitelně intenzivní, ale množství alkoholu vám nedovolí vychutnat si ho tolik. Joy vzala všechnu tuto intenzitu a charakter a vytvořila rumy daleko dostupnější širokému okruhu konzumentů, což je jejím cílem a filozofií. Appleton Estate rumy se tak obvykle lahvují při obsahu alkoholu 40-45 %,“ popisuje Robert Polo, ambasador jamajských rumů Warehouse#1 a Appleton Estate.

Jamajka v lahvi

Jamajka je ostrovem, který by co do rozlohy zabral necelou sedminu naší země. Přesto překypuje krásami, které je radost objevovat. „Lidé, kultura, rum, příroda, jídlo. Dohromady tvoří celek, který si snadno zamilujete. Už když jsem Jamajku navštívil poprvé, tehdy jako dvacetiletý, naprosto mě okouzlila. Teď tam jezdím každý rok a každá cesta je lepší a lepší. Vždy je co objevovat! Jeden den můžete vyrazit do hor, další na pláž, můžete obdivovat panenskou přírodu a rozmanité druhy zvířat a nechat se uchvátit chutěmi, které nabízí.

Nevynechejte národní pokrm Ackee and Saltfish, čerstvého humra na pláži a samozřejmě výjimečný rum, který zde z mimořádných jamajských zdrojů vzniká,“ láká Robert Polo k návštěvě karibské perly a dodává, že ačkoli se dá jet na Jamajku celoročně, největší počet lidí sem míří mezi prosincem a dubnem.

Všechny zmíněné krásy Jamajky se podle jeho slov také vtiskly do charakteru rumů Appleton Estate: „Rumy Appleton Estate jsou jako Jamajka v lahvi. Promítá se do nich její slunce, radostné užívání si života, melasa, přírodní bohatství i řemeslnost. Kdybych měl velice krátce rumy Appleton Estate popsat, zdůraznil bych, že jde o destilát, který je 100% přírodní, absolutně bez jakýchkoli dodatečných přísad. Aby dosáhl chuti a charakteru, který má, nepotřebuje žádné další ingredience. Lidem, kteří už nahlédli do světa rumu, bych řekl, že jde o britský styl destilace. Sladkost použité melasy a vápencová voda charakteristická pro rodiště Appleton Estate rumů, jim dávají velice unikátní chuť. Za vrchními tóny pomerančové kůry, které jsou pro ně typické, stojí unikátní destilační zařízení. Další bohaté tóny vanilky, kávy, kakaa nebo oříšků vznikají tropickým zráním.“

Jamajský trojlístek na sváteční dny

Každá z variant rumů Appleton Estate má svůj jedinečný moment, kdy si ji užít. „Nejlepší způsob, jak si vychutnat rumy Appleton Estate, je ve společnosti přátel,“ shrnuje Robert Polo a dále uvádí: „Základní varianty Appleton Estate, Appleton Estate Signature a Appleton Estate 8 Y.O. Reserve, jsou perfektní do skvělých drinků, osmiletou variantu ale miluju i samotnou, s kostkami ledu z kokosové vody. Kokosová voda se z kostek pozvolna rozpouští do rumu, pomalu upíjíte, přidáte další kostku, dolijete rum a tak stále dokola. Rozhodně doporučuji vyzkoušet. Pro blížící se sváteční dny se více než skvěle hodí tři vyšší varianty Appleton Estate portfolia.“

Appleton Estate 12 Y.O. Rare Casks je směsí rumů, z nichž nejmladší zrál 12 let. Nabízí širokou škálu chutí, která poodhaluje tóny pomerančové kůry, dřeva, ovoce, kakaa a mandlí. Nejlépe si ho lze vychutnat samotný, případně na ledu. „Dvanáctiletý blend má vše, co očekáváte od jamajského rumu, i něco navíc. Dalo by se říct, že jamajské rumy jsou obecně distingované. Appleton Estate 12 Y.O. je ale i tak trochu funky. Takový zlobivý bratranec, kterého nemůžete nemilovat,“ popisuje Robert Polo.

Nejnovějším přírůstkem do pestré jamajské rodiny je Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks. Je pojmenovaný po Black River, řece, která pramení v Appleton Estate a která hrála zásadní roli v historii jamajského rumu. Místo, kde řeka pramení, je zdrojem vody i pro rumy Appleton Estate. 15letá edice Black River Casks má typické charakteristiky rumů Appleton, s tóny pražených mandlí a lískových oříšků, které následují tóny pomerančové kůry, vanilky a jemných náznaků středně pražené kávy a melasy. V závěru se projevuje delikátní koření, jemné ovocně dřevité tóny a smetanový, dlouhotrvající dozvuk. Master blenderka Joy Spence doporučuje lahev po otevření nechat chvilku odpočívat, aby se rum mohl nadechnout, a následně rum vychutnávat samotný nebo s několika kostkami ledu.

Appleton Estate 21 Y. O. Nassau Valley Casks je výjimečným blendem vybraných rumů, které jamajském tropickém klimatu zrály minimálně 21 let. Je nesmírně elegantní a komplexní, vhodný pro skutečně mimořádné chvíle. „Pokud je dvanáctiletá edice divokým bratrancem, je Appleton Estate 21 Y.O. Nassau Valley Casks velmi moudrým strýčkem. Jeho výjimečná chuť vynikne nejlépe při pomalém popíjení,“ uzavírá Robert Polo.

Více z rubriky Exotika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.