Sociální sítě
Nahoru

Štědré Česko: lidé přispívají hlavně na neurorehabilitaci dětí

Vánoce patří k nejštědřejším obdobím roku. Mezi nejvýznamnější dárcovské platformy patří Donio.cz. Většina sbírek cílí na nemocné děti, jichž je bohužel stále více. O spolupráci s poskytovateli specifických neurorehabilitačních služeb, o něž je největší zájem, hovoří fundraiserka Donia Nicole Luková.

Celkové vybrané prostředky na sbírky Donio nedávno překonaly úctyhodnou výši jedné miliardy korun. Mezi nejznámější patří sbírky na plicní ventilátory v koronavirové pandemii, na pomoc Ukrajině či nedávná stomilionová sbírka na genovou terapii pro Martínka.

Zdraví dětí patří k nejčastějším a nejvíce emocí vzbuzujícím sbírkám. „Z našich dat víme, že 70 % příspěvků putuje právě do kategorie zdraví, kam spadají mimo jiné i děti se zdravotním handicapem. Jedním z poskytovatelů neurorehabilitační péče, je síť center SAREMA, která má založeno 39 sbírek a dohromady se podařilo vybrat téměř dva miliony korun, což je skvělá částka. S Centrem SAREMA spolupracujeme dlouhodobě a jsme rádi, že společně můžeme pomáhat co nejvíce příběhům,“ říká Nicole Luková.

Ředitel klinik SAREMA Jan Lorenc převzal šek na částku 1 400 000 korun. „Naším cílem je udělat z filantropie pozitivní návyk. I malou částkou lze totiž díky crowdfundingu někomu změnit život k lepšímu,“ dodává Nicole Luková z platformy Donio, od které již před dvěma lety převzali zástupci SAREMA prví část vybrané sumy v hodnotě 400.000 Kč.

Zdravotní pojišťovny bohužel na neurorehabilitace většinou nepřispívají, protože jsou velmi nákladné a musejí se absolvovat dlouhodobě. „Úhrada neurorehabilitací je jedním z nejčastějších účelů dobročinných sbírek v sekci Zdraví, jelikož náklady na neurorehabilitace jsou velmi finančně náročné a spolu s ostatními léčebnými výdaji je pro rodiny jejich dlouhodobá úhrada obtížná. Dostupnost neurorehabilitačních zařízení je dle informací od zakladatelů sbírek spíše nedostatečná, častokrát jsou lidé nuceni vyjíždět za hranice vzhledem ke kapacitám v ČR. Kvalitu těchto služeb v ČR však klienti hodnotí velmi kladně.“ uzavírá Nicole Luková.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.