Sociální sítě
Nahoru

Unikátní skleněné trofeje Matyáše Chocholy pro 57. ročník ČEZ Jizerské 50

Sport, umění, tradice – motto 57. ČEZ Jizerské 50. Uměleckým skvostem letošního ročníku je skleněná trofej pro vítěze a skleněné účastnické medaile. Za oběma počiny stojí významný český umělec Matyáš Chochola, který trofej zhotovil přímo pomocí sádrového odlitku ze stopy před startem loňského závodu na 50 km. Medaile vznikly v podobném duchu – je na nich obtisknuta naopak rozježděná stopa tisíci závodníků. Celý projekt vznikl pod hlavičkou iniciativy Sport in Art a o výrobu samotných trofejí a medailí se postarají mistři ze skláren Preciosa Ornela. Co o svých výtvorech říká samotný umělec?

Nápad o vzniku trofejí přišel spontánně týden před závodem ČEZ Jizerské 50 v roce 2022. Vše bylo narychlo, na hory jsem si přivezl pytel sádry, protože jsem dostal nápad odlít běžkařskou stopu a texturu sněhu přímo před startem závodu na stadionu, a obtisknout tak jeho živou energii. Samozřejmě, že se nikomu z organizátorů ani závodníků nelíbily zbytky sádry ve stopě, takže jsem sotva zatuhlé sádrové odlitky odnášel přímo před startujícími běžkaři a od sádry zdělal celou chatu.

Výsledek ale stál za to, následně se odlité stopy naskenovaly do 3D a počítačově upravily pro výrobu sklářských forem. Výroba trofejí a medaile se mezitím přesunula blíž k závodu, do sklárny Preciosa Ornela v Desné, kde si projekt zamilovali a dali mu tak zelenou.

Vzniklá trofej s obtiskem reliéfu běžkařské stopy zároveň funguje jako samostatně stojící objekt-totem, s originálním autorským rukopisem. Její pravé místo je ale v ruce šťastně vyčerpaného vítěze, při vyhlašování výsledků závodu. Je v ní radost ze sportu. Inspirace sněhem.

V noci po skončení závodu, z odlitku rozbrázděných textur, připomínajících bitevní pole, vznikl otisk pro reliéf medaile. Každý závodník tak dostane to, co sám svým bojem do sněhu otiskl. Medaile je pokovená, což zvýrazňuje magický zážitek večerních světel vrhajících do sněhu dlouhé a barevné stíny.

Věrnou zrnitost a texturu sněhového odlitku se nám podařilo do skla přenést společně se svérázným technologem, panem Krumlem, pomocí prastaré techniky litinových předloh, ručně odlévaných na huti do pískových forem. Sklo tak vzniká z rukou místních sklářů tradiční cestou, a tím je ještě umocněn celý příběh a magický proces zrodu této sněhové krásy.

Cílovou koncepcí nové trofeje a medaile bylo obohatit prestiž závodu a jeho mezinárodní kontext o kvalitní umělecké dílo, a to zároveň propojit s řemeslnou tradicí výroby skla v regionu. Tím vzdát hold tomu, co je pro závod nejdůležitější, a s čím se ztotožní každý běžkař a tím je perfektní stopa.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.