Sociální sítě
Nahoru

Tajemství krásných vlasů: Zdravá pokožka hlavy

Krásné vlasy nejsou jen o samotných pramenech, ale velmi důležitou roli hraje i pokožka hlavy. Její zdraví ovlivňuje celá řada faktorů. Narušení neviditelného mikrobiomu, lipidové ochranné bariéry a další negativní vlivy mohou vést k řadě problémů. Jednoduše řečeno: Chcete-li se pyšnit zdravou a okouzlující hřívou, nezapomeňte dbát i o kůži…

Hlava patří k místům na těle, kde je pokožka nejsilnější. Její hloubka se zde pohybuje v rozmezí 3–5 mm. Tkáň je protkána hustou sítí nervů a kapilár, tedy pavučinou tenkých cév. Nejsvrchnější vrstva kůže obsahuje četné vlasové folikuly a mazové žlázy.

Ve srovnání s kůží na čele má však pokožka na hlavě slabší bariérovou funkci a méně zadržuje vlhkost. Zajistit její hydrataci lze tedy podporou lipidové vrstvy, která chrání nejen před ztrátou hydratace, ale také vnějšími toxiny, bakteriemi i mechanickým poškozením keratinocytů, což jsou hlavní buňky v lidské pokožce. Jestliže je lipidová vrstva narušena, dochází k narušení regulace vlhkosti a pokožka hlavy je vysušená.

Na vaší hlavě to žije

Věděli jste, že na pokožce hlavy existuje jedinečný neviditelný mikrobiom, skládající se z kolonií bakterií, hub i virů? Tento ekosystém mikroorganismů ovlivňuje i zdraví pokožky a vlasů. Nerovnováha mikrobiomu je pak spojena s mnoha patologickými stavy vlasové pokožky, jako je podráždění či zánět kůže. Ekosystém může být příznivě ovlivněn kosmetickými prostředky, třeba používáním šamponu proti lupům, ale naopak jej mohou narušit různé škodlivé vlivy vnějšího prostředí. Pokud se například na pokožce přemnoží kvasinky rodu Malassezia, může dojít k podráždění.

Co ovlivňuje zdraví vlasové pokožky?

Možná by vás ani nenapadlo, co všechno působí na pokožku vaší hlavy a rozhoduje o kráse vašich vlasů. Jedním z faktorů je počasí, tedy změny vlhkosti, teploty, vítr, sluneční paprsky a další povětrnostní vlivy, které mohou přispívat ke vzniku lupů, seboroické dermatitidy, svědění, pálení, bolesti vlasů či ztrátě hydratace ve vlasové pokožce. Nepříznivě ovlivňují stav vlasové pokožky také znečišťující látky z ovzduší a životního prostředí, anebo těsné účesy (utažený culík či drdol) způsobující zvýšené napětí vlasových folikulů. Důsledkem je citlivá pokožka, bolest či vypadávání vlasů. Kromě vnějších vlivů existuje ale také široká škála vnitřních faktorů, jako je strava, hormony, stres a také stárnutí vedoucí ke snížení hustoty vlasů a ztrátě pigmentace. Negativní vliv na zdraví pokožky má například i spaní s mokrými vlasy, kterému byste se měli vyvarovat, chcete-li si zachovat krásnou hřívu.

Jaké problémy mohou nastat?

Potíže související s vlasovou pokožkou mohou mít různé podoby. „Lupy, vypadávání vlasů a šedivění vlasů nejsou formy poškození, ale problémy s pokožkou hlavy a růstem vlasů,“ upozorňuje Rob Smith, hlavní vědecký pracovník pro oblast vlasů z technologické společnosti Dyson, která se dlouhodobě zabývá výzkumem vlasů, aby zjištěné poznatky dokázala přetavit v přístroje, pomáhající s jejich stylingem. Výskyt lupů je spojen se šupinatěním kůže a svěděním, stejné příznaky má i seboroická dermatitida, u níž je též viditelné podráždění pokožky. Docházet může rovněž k nadměrné tvorbě kožního mazu, což vede ke svědění a mastným vlasům. Problémem je i řídnutí vlasů nebo jejich šedivění, jež souvisí obvykle s přibývajícím věkem a ztrátou melaninu.

Jak správně pečovat o vlasy?

• Péče před mytím: Nejprve vlasům dopřejte před mytím detox. Díky speciálním přípravkům hloubkově vyčistíte vlasovou pokožku. Před mytím vlasy také dobře rozčesejte.

• Volte vhodnou kosmetiku: Následně přichází na řadu samotné mytí za použití šamponu. Ten slouží především k odstranění nežádoucího nahromadění kožního mazu a nečistot ve vlasech. „Buďte k pokožce hlavy šetrní a používejte šampony vhodné pro váš typ vlasů. Nezapomínejte brát ohled na úroveň znečištění ve vašem prostředí a smývejte nečistoty z vlasů, protože kombinace znečištění a ultrafialových prvků může způsobit zvýšenou míru poškození kštice,“ říká Rob Smith.

• Nemyjte si hlavu příliš často: Až 8 z 10 lidí si myje vlasy každý den v domnění, že tím své „koruně krásy“ prospívá. Ve skutečnosti tím ale můžete prokazovat medvědí službu… „Jak často si vlasy myjete, závisí na typu vašich vlasů, úrovni aktivity a prostředí. Nadměrné mytí může být velmi škodlivé, protože zbavuje pokožku hlavy přirozených olejů a zanechává vlasy suché. Obecně platí, že čím mastnější jsou vaše vlasy nebo pokožka hlavy, tím častější mytí vlasů můžete zvážit. Rovné vlasy mohou být kvůli nahromaděné mastnotě snadněji zplihlé, zatímco vlny, kudrny a lokny absorbují mastnotu a vyžadují méně časté mytí,“ vysvětluje Rob Smith ze společnosti Dyson

• Kondicionér: Po mytí vlasy opláchněte a naneste kondicionér, který se používá pro zlepšení úpravy vlasů a jejich snadnější rozčesávání. Nechte chvíli působit a smyjte vodou.

• Bezoplachová péče: Setkat se můžete i s produkty, které zajišťují bezoplachovou péči. Jsou určeny pro ochranu vlasů, například před teplem, nebo ke zvýšení jejich lesku.

• Sušení a styling: Důležité je, aby při úpravě vlasů nebyla kštice vystavena extrémním teplotám, která by je poničila. Ať už hřívu fénujete, žehlíte nebo použijete kulmu, vždy vsaďte na přístroje s inteligentní regulací teploty, jako je například vysoušeč Dyson Supersonic, žehlička Dyson Corrale s unikátními pohyblivými destičkami, anebo multistyler Dyson Airwrap, který využívá fyzikálního efektu zvaného Coanda efekt. Díky němu prameny vlasů sám navine a současně je vysušuje a tvaruje. Nehrozí tedy spálení pokožky hlavy ani prstů od žhavého nástavce.

Více z rubriky Dámský svět

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.