Sociální sítě
Nahoru

Limitované edice Toyota GR Yaris navržené s Ogierem a Rovanperou

Toyota odhalila dvě exkluzivní vysoce výkonná provedení nového modelu GR Yaris. Na jejich návrhu spolupracovali mistři světa jezdící v barvách týmu TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) Sébastien Ogier a Kalle Rovanperä. Premiéra nových modelů je naplánována na první den závodu Rallye Monte Carlo, který je úvodním podnikem světového rallyového šampionátu (WRC) FIA 2024.

Nové modely, odvozené od koncepčních verzí prezentovaných na tokijském autosalonu v roce 2023, byly připraveny pod dohledem Sébastiena Ogiera, držitele osmi titulů mistra světa ve WRC, z toho dvou v barvách týmu TGR-WRT – v letech 2020 a 2021, a Kalleho Rovanpery, šampiona v letech 2022 a 2023.

Za vznikem těchto vozů je poděkování předsedy představenstva Toyoty Akia Toyody všem, kteří se podílí na rallyových závodech. U obou vozů byly jízdní režimy „Gravel“ a „Track“ standardního provedení GR Yaris nahrazeny set-upem naprogramovaným v souladu s osobními preferencemi a způsobem jízdy příslušných jezdců. Každá ze speciálních verzí se navíc pyšní novými výraznými stylistickými prvky pro exteriér i interiér. Pod kapotou obou vozů najdeme nejnovější provedení přeplňovaného tříválce 1,6 litru modelu GR Yaris, disponujícího výkonem 280 koní a točivým momentem 390 Nm, spojeného se šestistupňovou inteligentní manuální převodovkou (6iMT).

Ogier Edition

GR Yaris v provedení Ogier Edition nabízí dva nové režimy řízení pohonu AWD: „Morizo“ a „Seb“. Režim Morizo připravil sám Akio Toyoda (alias Morizo) na základě svých zkušeností z rallyového sportu. Režim je zkalibrován tak, aby zajistil stabilní soutěžní časy za podmínek akcelerace, částečné akcelerace a brzdění.

Režim Seb, odladěný Sébastienem Ogierem, prostřednictvím samosvorných diferenciálů Torsen na obou nápravách a pohonu všech kol přenáší točivý moment na zadní kola tak, aby usnadnil vybočování zádě vozu. V řidiči tak posiluje pocit úplného souznění s vozem a pomáhá dosahovat rychlejších časů díky regulaci postavení karoserie za vysokých rychlostí jízdy.

Verze Ogier Edition je lakována speciálním matně šedým odstínem „Stealth“ a zkrášluje ji národní vlajka Francie (odkud Ogier pochází) na masce chladiče. Vůz obouvá kola BBS z lehké slitiny o rozměrech 18x8J. Na předních blatnících dále najdeme polepy s odkazem na WRC. Zaujmou i další detaily včetně nového provedení zadního spoileru z materiálu CFRP s obsahem uhlíkových vláken nebo modře lakovaných brzdových třmenů. Na obou dveřích jsou polepy týmu TOYOTA GAZOO Racing, výklopnou záď zkrášluje emblém Ogier Edition.

Po usednutí do kabiny zaujme plaketa připomínající vítězství ve WRC na přístrojovém panelu (před spolujezdcem) nebo kontrastní modré, šedé a červené prošívání (s odkazem na francouzské národní barvy) na věnci volantu. Na manžetě řadicí páky, manžetě parkovací brzdy a čalounění sedadel je použito šedé prošívání.

Rovanperä Edition

Provedení Rovanperä Edition se chlubí jedinečným jízdním režimem Donut, vytvořeným speciálně pro nejmladšího šampiona WRC, známého svým umem driftování a kroužení koleček za efektního doprovodu kouře od pneumatik. Nový režim v tomto případě usnadňuje projíždění zatáček „dveřmi napřed“ s konstantním přísunem vysokého točivého momentu na zadní kola.

Toto provedení GR Yarisu dále disponuje režimem Kalle. Ten využívá diferenciál zadní nápravy se soukolím stálého převodu a přední/zadní samosvorný diferenciál Torsen na podporu lineárního ovládání, aby jezdec mohl snadno vybočit záď vozu při nájezdu do zatáčky, a naopak ve výjezdu vytáhnout vůz pod plynem předními koly.

Na karoserii je použito exkluzivní trojbarevné lakování, sestávající z řady lakovaných motivů od návrháře Rovanperovy závodní helmy. Na předních blatnících dále najdeme polepy s odkazy na vítězství ve WRC; dále polepy týmu TOYOTA GAZOO Racing na dveřích a zadním nárazníku, resp. emblém Rovanperä Edition na výklopné zádi.

Kromě kol BBS z lehké slitiny o velikosti 18x8J je vůz vybaven nastavitelným zadním spoilerem z materiálu CFRP (stejným jako GRMN Yaris) a diferenciálem zadní nápravy se soukolím stálého převodu. Prošívání obkladů a čalounění v kabině opět odpovídá národním barvám finského jezdce – v tomto případě je modré a šedé. Stejně jako u provedení Ogier Edition je zde speciální plaketa připomínající vítězství týmu TGR ve WRC.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.