Sociální sítě
Nahoru

Na zámku Castel Maurn s lyžařskou značkou OneMore

Udržitelný přístup se stále více promítá do našich životů. Stal se nedílnou součástí gastronomie, umění i módy, a tak není divu, že dorazil i do nejslavnějších lyžařských středisek. Domovem mladé ambiciózní značky OneMore se stalo malebné horské městečko Egna, které se rozprostírá nedaleko jihotyrolského Bolzana.

Právě zde vznikají lyžařské sety, kombinézy i bundy té nejvyšší kvality z inovativních materiálů, jakým je například appleskin – tedy materiál vytvořený z jablek, který na první pohled asociuje kůži. Své zásadní slovo má ale také třeba populární Econyl, tedy tkanina vznikající z recyklovaných PET lahví.

Pověstný italský styl se v rámci nových kolekcí OneMore snoubí s funkčností, a tak jsou volnočasové outfity šity se stejnou precizností, jako oblečení pro sportovní lyžování. Není divu, že se během relativně krátké doby těší značka velkému zájmu.

Velký podíl na tom má samozřejmě i nevšední marketing, který výrazně podporují také pop-up expozice v předních hotelích Jižního Tyrolska, do nichž každoročně zakladatelé značky OneMore zvou své partnery. Nechyběla ani redakce magazínu Top Class. Spolu se zakladatelem značky, kterým je bývalý profesionální lyžař Elmar Stimpfl, se tak naskytla možnost otestovat nejenom oblečení, ale také jedinečné lyže OneMore. Ty jsou navíc osazeny vázáním Vist, tedy od značky, kterou v roce 1997 Elmar spoluzakládal a na kvalitu její produkce dodnes nedá dopustit.

Letos padla volba na nevšední základnu. Stal se jí nádherný zámeček Castel Maurn ve vesničce St. Lorenzen, nedaleko Brunecku, tedy vlastně pár kilometrů od paty lyžařského areálu Kronplatz.

Kulisou nových kolekcí OneMore, jež byly prezentovány po boku nově vytvořeného futuristického písma značky či dekorativních keramických jablek partnerské společnosti Eva Design, tak byla krásná historická rezidence s neotřelým geniem loci. Tu přeměnil majitel Walter Peinter v moderní luxusní hotel relativně nedávno. Návštěva stojí opravdu za to – každý apartmán je odlišný a reprezentuje historického ducha místa.

Udržitelná sportovní móda tak byla prezentována ve velkolepém showroomu zřízeném v rafinovaných a elegantních zámeckých pokojích, o nichž lze najít v historických dokumentech zmínky už z roku 990. Zajímavý kontrast, že? Vždyť značka OneMore vznikla teprve v období pandemie Covid-19.

Modely pro lyžařskou sezónu 2024/2025 budou prezentovány na stránkách magazínu Top Class na konci září letošního roku, můžeme však prozradit, že vycházejí ze současných střihů, posouvají však funkčnost oblečení ještě o další úroveň dál. U lyžařských bund nechybí odepínací elementy, zipy pro zajištění větrání v podpaží a další nezbytnosti. V hlavní roli je opět pohodlí, a to nejenom na svahu…

Renovace měla za cíl co nejvíce zdůraznit charakter a styl budovy při zachování původních materiálů, barev a detailů, aniž by se vzdali kombinace s nábytkem a předměty nejmodernějšího designu. Restaurování také přineslo podsvícení řady nádherných fresek uvnitř nejstarších místností hradu, pocházejících z let 1400 – 1500, pokrytých v průběhu let několika vrstvami nátěru, stejně jako sluneční hodiny, které lze vidět na fasádě. Nádherné fresky na chodbách vedoucích do centrálních místností, pocházející z roku 1896, byly také jemně restaurovány,“ prozrazuje Walter Peinter.

V průběhu více než tisíce let převzalo šlechtický zámek mnoho majitelů a plnil tak i různé funkce: byl celnicí, loveckým zámečkem a dokonce i sídlem soudu. V roce 1935 jej však zakoupila rodina Peinterových, která jako první od 50. let 20. století zahájila tradici pohostinnosti mezi historickými hradbami, vítala cestovatele a turisty. Poté, co zde v 60. letech 20. století na chvilku sídlila krejčovská dílna, sloužila budova po deset let jako mládežnická ubytovna provozována rodinou Peinterových – a to do té doby, dokud ji současný majitel Walter Peinter nepřeměnil na současný skvost, který rozhodně stojí za prozkoumání.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.