Sociální sítě
Nahoru

Blériot je v Kuněticích

Další významnou událost zaznamenala Letka Aviatické pouti ve čtvrtek 8. února. Za deštivého počasí byl na letiště v Kuněticích dovezen letoun Blériot XI, který se stane dalším z exponátů v připravované Expozici pardubického létání.

„Přivezený Blériot není historickým exemplářem, ale novostavbou zhotovenou před přibližně patnácti léty Václavem Vondráškem podle dobové dokumentace. Jedná se o klasické provedení Blériotu XI. To znamená stejného typu, který si na podzim roku 1909 zakoupil ve Francii pardubický rodák Ing. Jan Kašpar. V dubnu následujícího roku s ním uskutečnil první lety a stal se tak prvním Čechem létajícím nad českým územím,“ říká vedoucí Letky Aviatické pouti Jan Rudzinskyj.

„Dovezený kus zatím nelétal, protože stavitel jej především z důvodu absence vhodného motoru plně nedokončil a věnoval se mezitím dalším projektům. Naším cílem je Blériot dokončit a přivést jej do letového stavu na pardubickou oblohu. Prozatím bude vystavován ve smontovaném stavu u příležitosti návštěvních dnů v připravované Expozici pardubického létání.

Tu připravujeme na kunětickém letišti s podporou Pardubického kraje a zejména hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, který má velké pochopení pro připomínání historie regionu. Zpřístupnění Expozice pardubického létání připravujeme v průběhu letošního roku. Z kapacitních důvodů to však zatím bude pouze ve formě návštěvních dnů v předem ohlášených termínech,“ dodává Jan Rudzinskyj.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.