Sociální sítě
Nahoru

Oslava jara na Hliněné baště

Příroda se po zimě probouzí a pozvolna vydává své poklady – medvědí česnek, jedlé divoké byliny, cukrový hrášek, karotku, chřest, kůzlata, jehňata i kuřátka. A kde jinde si je užít než uprostřed přírody, na břehu rybníka, na čerstvém vzduchu v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích?

Hynek Vávra, šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta, mění jídelní lístek čtyřikrát ročně podle sezony. V sezoně pak zhruba každé dva týdny obměňuje část pokrmů podle momentálně dostupných surovin. „Jarní plodiny se objevují náhle a rychle mizejí, rád je proto upravuji různými způsoby, aby si je hosté naplno užili a zároveň jim nezevšedněly,“ vysvětluje Hynek Vávra.

Březen – měsíc mláďat

Jemné maso, delikátní chuť s výrazným charakterem, minimum tuku a dostupnost z českých zdrojů pár týdnů v roce spojuje jehněčí, kůzlečí a telecí maso. Kůzle pečené na másle je na Hliněné baště stálicí, na kterou se sjíždějí gurmáni z celé Prahy. Jeden pán sem na kůzlečí chodí už mnoho let téměř každý den. Dobře ví, že se na menu dlouho neohřeje. „Mléčné kůzlečí maso vyniká pevnou strukturou a zároveň lehkou chutí, kterou podtrhuje pečení na másle, česnekem ovoněný špenát a šťouchané brambory,“ popisuje hit Hynek Vávra.

Jehněčí maso zazáří na vícero způsobů – v jednom kotlíku jako svěží dušené ragú na víně se zeleninou a malými brambůrkami grenaille, jako šťavnaté kotletky s velikonoční nádivkou a se špenátem, jako plátky panenky pečené s listovým špenátem, cibulí a česnekem podávané s opečenými bramborovými noky anebo jako grilovaný jehněčí špíz s kuskusem a ratatouille. O víkendu tu pečou na ohni celé jehně. Maso získá kouřový nádech a zůstane nádherně šťavnaté. Elegantní telecí maso vyniká jako tatarák. Černé olivy, bazalkový olej a čerstvá bazalka mu dodávají středomořský nádech, vlašské ořechy se postarají o křupavý akcent.

Velikonoční hostina

Velikonoce letos připadají na konec března a vrcholí Velikonočním pondělím na apríla. Už od Zeleného čtvrtka si na Hliněné baště můžete pochutnat na speciálním svátečním menu. Základ tvoří mladá masa a zelené lístky a byliny. Grilované jehněčí na ohni a pečené kůzlátko na másle doplní velikonoční nádivka a špenát. Kouzelná malá kuřátka doprovodí jarní nádivka s kopřivami a bramborová kaše, která nechá vyniknout jejich šťavnatému a jemnému masu a zlatavé křupavé kůrce. Nejprve ochutnejte vaječnou tlačenku. Z polévek se můžete těšit na hráškový a karotkový krém, smetanovou polévku z medvědího česneku a samozřejmě i na zdejší klasiku – hustou rybí polévku s mořskými plody, rajčaty a se zeleninou. Nechte si však místo na sladkou tečku – na křupavý mrkvový dort s vlašskými ořechy a domácím marcipánem a nadýchaný mazanec s mandlemi.

Dubnové radosti

Umění šéfkuchaře se pozná na salátech a na rybách. Obojí má Hynek Vávra se svou třicetiletou praxí v malíčku. Mezi prvními připravoval v 90. letech v Hliněné baště ryby, humry, langusty a krevety. Pokud na jaře odlehčujete jídelníček nebo si chcete užít divoké chutě jarní přírody, saláty s medvědím česnekem, polníčkem, mladým hráškem a s chřestem vás okouzlí pestrostí chutí a vůní a plejádou textur. V nabídce zůstává i oblíbené carpaccio z tenkých plátků marinované řepy s kozím sýrem a rukolou. Milovníci elegantního masa si pochutnají na pečeném králičím stehně na špeku, které korunuje karlovarský knedlík a smetanová omáčka s hořčicí. Výraznější chuť představuje rolovaný vepřový bok s mladým špenátem a šťouchanými bramborami nebo linguine s pestem z medvědího česneku. Lehounce voní po česneku, decentně po něm chutná a nezanechává téměř žádné stopy v dechu.

Více z rubriky Restaurace

  • Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie

    Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých...

    Jan Pešek15.7.2024
  • PRU58 myslí i na vegany

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové lunch menu. Podává se vždy ve všední den od 11:00 do 15:00 a příchozí...

    Marek Zelený8.7.2024
  • Vejce Benedikt, které musíte ochutnat

    Restaurant Deer v centru Prahy je vyhlášeným místem s těmi nejlepšími večeřemi, kde každé jídlo vypráví svůj příběh. Kvalitní suroviny od...

    Marek Zelený1.7.2024
  • Ocenění Wine Spectator putuje do pražského Four Seasons

    Restaurace CottoCrudo ve Four Seasons Hotel Prague získala prestižní ocenění Wine Spectator Restaurant Awards 2024, v kategorii Awards of Excellence. Tento...

    Marek Zelený27.6.2024
  • Léto u moře i v Praze

    Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na...

    Jan Pešek19.6.2024
  • Tajné fígle šéfkuchaře Tritonu

    Umění fermentace dobývá české kuchyně. Tomáš Kohút z pražské restaurace Triton s jeho pomocí připravuje chuťově výrazné omáčky i černou jablečnou...

    Marek Zelený19.6.2024
  • „Izakaya Takeover“ s šéfkuchařem Jakubem Horákem v restauraci Zen

    Zažijte večer plný chutí exotického Japonska a speciálního způsobu stolování IZAKAYA. Restaurace ZEM v hotelu Andaz Prague představuje „Izakaya Takeover“, exkluzivní...

    Marek Zelený14.6.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek14.6.2024
  • Tento steak prosím

    Terasa U Prince je vyhlášenou restaurací s tím nejkrásnějším výhledem na Staroměstské náměstí. Tento pohled ocenilo již několik zahraničních žebříčků. Ikonické...

    Marek Zelený11.6.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.