Sociální sítě
Nahoru

Český tým vyráží na evropské finále kuchařské soutěže Bocuse d´Or do norského Trondheimu

Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským, jehož rondon zdobí logo hodinářské značky Seiko, se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Vrcholná gastronomická událost se uskuteční již příští týden ve dnech 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

„Postup na evropské finále byl pro nás úspěchem. Teď jsme na konci přípravné fáze a v úterý jdeme na ostro. Tým se již zítra začíná přesouvat do Trondheimu a my chceme přivézt postup. Kluci tomu obětovali mnohé, věříme jim a rozhodně na to mají.“ říká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Stejně jako v kole národním mají i v kole evropském všechny týmy celkem 5,5 hodin na přípravu dvou pokrmů servírovaných na podnos a na talíř. Letos musí soutěžící v prvním úkolu, servírování na podnos, použít kvalitní norské suroviny, jako je treska skrei, známá také jako arktická treska, hřebenatky a „tørrfisk“, což je speciální nesolená treska sušená studeným vzduchem a větrem na dřevěných stojanech na pobřeží.

Ve druhém úkolu, servírování na talíř, je to sobí maso a typická skandinávská pálenka akvavit. Týmy navíc musí do svých receptů zahrnout alespoň jednu ingredienci typickou pro zemi, kterou reprezentují, jako výrazný znak národního kulinářského dědictví.

Dominik Unčovský získal šanci zúčastnit se evropského finále poté, co se 6. května rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or v pražském O2 universu.

Mladý talentovaný kuchař je v současné době ambasadorem makro akademie. Spolu se svým asistentem, tzv. commis, se do soutěže zapojí hned 19. března v 9.40 hodin. V kuchařském klání se utká s reprezentanty Islandu, Polska, Francie, Španělska, Holandska, Dánska, Itálie, Německa, Norska, Estonska, Belgie, Velké Británie, Švédska, Slovenska, Turecka, Litvy, Finska, Švýcarska a Maďarska. Top 12 evropských týmů pak čeká světové finále Bocuse d’Or, které se uskuteční 26. ledna 2025 ve francouzském Lyonu.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.