Sociální sítě
Nahoru

Dvě vzácné whisky vytvořila umělá inteligence. Nabízí se za 50 000 $

Společnost Diageo překročila hranice tradičního a moderního, aby dala světu dvě exkluzivní láhve whisky, jejichž cena dosahuje astronomických 50 000 dolarů za kousek. Tajemství jejich výjimečnosti tkví v revolučním využití technologie umělé inteligence SmokeDNAi, která odkrývá tajemství procesu zrání whisky v sudech způsobem, jaký předtím nebyl možný.

S investicí téměř 44 milionů dolarů do prozkoumání zrání whisky, Diageo oživilo legendární destilérku v městečku Port Ellen na skotském ostrově Islay pod zářivým názvem Port Ellen Gemini, což jsou dvě vzácné perly ve světě whisky. Tato futuristická technologie nyní umožňuje analyzovat chuťové profily „dvojčat“ whisky destilovaných v odlišných sudech – jednom, který již něco zažil, a druhém, který je ještě nevinný.

Podle zpráv Fox News byl mezi dvěma sudy whisky z Port Ellen zaznamenán fascinující rozdíl ve vanilkové charakteristice; jeden z nich skrýval asi 3 % této lahodné esence, zatímco druhý se pyšnil dvojnásobkem. Zůstatkový sud byl svědkem ér 60. a 80. let, uvádí Morgan.

Naším cílem je dosáhnout té nejpozvolnější možné zralosti v sudu, kde máme kontrolu nad výslednou chutí,“ prozrazuje Ewan Morgan, ambasador luxusu a hlava sekce whisky v Diageo pro Severní Ameriku v rozhovoru pro Fox News Digital. „Díky tomu můžeme mít hlubší porozumění tomu, proč naše whisky chutná, voní či působí v ústech právě tak, jak to dělá.“

Celý proces začíná chemickou analýzou vzorků whisky, která přechází do fáze plynové chromatografie. Zde se jednotlivé komponenty rozkládají algoritmem, což odborníkům umožňuje odhalovat kombinace chutí, vůní a profilů, které jsou běžnému člověku skryté. „Na vizuální úrovni pak můžete sledovat, jak se miniaturní částice pohybují,“ popisuje Morgan tuto fascinující vlastnost.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.